Ciemne świece - regulacja.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Byłem ostatnio u mechanika, mały problem z ukł zapłonowym (gazz strzelał+dziury podczas przyspieszania, wymienił mi przewody wys. napięcia, reszta dobra. Stwierdził że świece są obdymione, sugerował regulację gazu, szkoda bo mało mi aktualnie pali w mieście 10-10,5l, ( silnik poj 1,5l) mówił też że zbyt uboga mieszanka może powodować również właśnie strzały gazu. Co ile wymieniać trzeba filtr gazu, mam przejechane 30tyś
pozdrawiam
adam

Cytat:
2006-11-17 08:54:35, adaman pisze:
Witam. Byłem ostatnio u mechanika, mały problem z ukł zapłonowym (gazz strzelał+dziury podczas przyspieszania, wymienił mi przewody wys. napięcia, reszta dobra. Stwierdził że świece są obdymione, sugerował regulację gazu, szkoda bo mało mi aktualnie pali w mieście 10-10,5l, ( silnik poj 1,5l) mówił też że zbyt uboga mieszanka może powodować również właśnie strzały gazu. Co ile wymieniać trzeba filtr gazu, mam przejechane 30tyś pozdrawiam adam

Na zbyt ubogiej mieszance nie warto jeździc bo wczesniej lub później prowadzi to do remontu głowicy.
Co do filterka gazu ja wymienam średnio co około 5 tys. km , koszty praktycznie żadne........ no ale decyzja należy do ciebie.

Hej.
Nie wiedziałem że tak często wymienia się filtr gazu, coś mi się przypomina że gazownik mówił co 40 tyś, coś chyba pomieszałem, a z tymi konsekwencjami ubogiej mieszanki raczej nie chcę sie męczyć (płacić). Nie wiem czy to może mieć wpływ, ale po wymienie uszczelki pod głowicą, auto straciło moc, mech przyśpieszył zapłon, mówił że pasek jest ustawiony dobrze, auoto ma przyśpieszenie w miarę ok obecnie, a tzw spalania stukowego nie zauważono. Gdzieś na forum czytałem że ktoś miał podobny problem, tzn po wymianie rozrządu-brak mocy, dopiero przyśpieszenie zapłonu dało efekty.
pozdrawiam
adam

Cytat:
2006-11-17 11:06:13, adaman pisze:
... po wymienie uszczelki pod głowicą, auto straciło moc, mech przyśpieszył zapłon, mówił że pasek jest ustawiony dobrze, auoto ma przyśpieszenie w miarę ok obecnie, a tzw spalania stukowego nie zauważono. Gdzieś na forum czytałem że ktoś miał podobny problem, tzn po wymianie rozrządu-brak mocy, dopiero przyśpieszenie zapłonu dało efekty. pozdrawiam adam

Jak przed wymianą uszczelki było lepiej,a z nową jest gorzej to chyba coś meachnik zle złożył (rozrząd).Chyba że wcześniej był zle ustawiony rozrząd