MotoNews.pl
10 Spalanie :(((( jak zmniejszyć (165500/45) - PT

Spalanie :(((( jak zmniejszyć

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
jeżdze w miare spokojnie nie butuje go i pali mi 6,5 na trasie no tak 130 max i po mieście 8,5 tak po miescie jeżdże do 90 max ale spokojnie d sie coś wymienić albo podkręcić zeby palił mniej

nie narzekaj to jest całkiem dobry wynik...

a na przyszłość w takiego rodzaju postach pisz jaki masz silnik, koła itp... albo chociaż w profilu wpisz...

Całkiem dobry wynik .. no chyba, że jeździsz D lub TD ...

i tak jak poprzednik pisał ... napisz gdzieś jaki masz silnik.

Zależy jaki silnik, ale wielu klubowiczy by chciało żeby im tyle palił. Auta na powietrze nie jeżdżą, zwłaszcza fordowskie silniki.

jeśli to benzyna to nie wiem czemu skad ten post, jesli diesel to troche duzo ale nie jest tragicznie, chciał bym żeby moj tyle palił

no silnik mam metalowy a opony gumowe )))))) a tak na poważnie 1,4 benzyna
opony 195
teraz zmieniłem na zimowe czyli typóweczki 175

Cytat:
2006-11-13 14:59:52, DZWILU88 pisze:
no silnik mam metalowy a opony gumowe )))))) a tak na poważnie 1,4 benzyna opony 195 teraz zmieniłem na zimowe czyli typóweczki 175

To jeszcze uzupełnij dane o samochodzie w swoim profilu, żeby na przyszłość nie było problemów

A co do spalania ... jak na 1,4 masz całkiem dobre spalanie
Bo tajemnicą nie jest, że 1,4 potrafi

Cytat:
jeżdze w miare spokojnie nie butuje go i pali mi 6,5 na trasie no tak 130 max i po mieście 8,5 tak po miescie jeżdże do 90 max ale spokojnie d sie coś wymienić albo podkręcić zeby palił mniej

chlopie, dziekuj Bogu ze tylko tyle i to na 195,
wiekszosci, co maja 1.4 pali po miescie nawet ponad 10!!!!!!!
zyc nie umierac

1) Sprawny termostat
2) Porządnie wyczyszczone wszystkie wtyczki elektryczne pod maską
3) Osłona pod silnik - zmniejsza zawirowania powietrza pod autem

nie narzekaj ja mam 1,6 i pali mi teraz 12-13 litrów w miescie

6,5 w trasie to sie zgodze ale 8,5 w miescie..... ja mam 1,4 i ponizej 10 nie udalo sie zejsc, takze tylko pozazdroscic

Ja mam 1.4 Po mieście 12-13 a w trasie 9-10 l/100km
A jak chcesz, aby palił mniej przestań jeździć i zacznij chodzić na piechotę lub rowerkiem.

Cytat:
Ja mam 1.4 Po mieście 12-13 a w trasie 9-10 l/100km
A jak chcesz, aby palił mniej przestań jeździć i zacznij chodzić na piechotę lub rowerkiem.

niektorzy po prostu lubia chyba denerwowac innych
bo tak naprawde, wiele juz postow przeczytalem i nie znalazlem zeby komys tak malo 1.4 palil,
takim to zawsze za duzo

[ wiadomość edytowana przez: radekbox dnia 2006-11-13 19:06:05 ]

U mnie jest troche dziwnie w miescie pali mi gazu 12l a na trasie do 110km/h pali 7l. Czemu w mieście tak dużo??

Cytat:
2006-11-13 19:07:21, Hugolino pisze:
U mnie jest troche dziwnie w miescie pali mi gazu 12l a na trasie do 110km/h pali 7l. Czemu w mieście tak dużo??

bo to W-wa

witam

ja śmigam
MK VI 1.4i benzyna 1994 rocznik
8 zaworów jeden wałek pełny wtrysk

miasto 9,5
trasa 7,2

"ten typ tak ma"

SADEKK

[ wiadomość edytowana przez: SADEKK dnia 2006-11-13 20:53:52 ]

Wszystko się bierze z tego, że jak ktoś nieobeznany w konstrukcjach Forda kupi 1.4, to myśli że kupił mniejszy = bardziej ekonomiczny silnik.

A powiedzcie czy zima duzo w 1,4 to spalanie wzrasta? bedzie to moja pierwsza zima, moje szacowania sa ok 12l, duzo sie myle?

no bez jaj, sladowe ilosci Ci spala, a Ty panikujesz , to nie nowy dieselek 1.4, co 3 litry spala...

Ja mam jeszcze mniejszy silnik bo 1.3 i wcale nie jest oszcędny miasto 11l a trasa 8l gazu.Mały nie oznacza oszczędny!!!