MotoNews.pl
1 Mam pytanie do wszystkich (ze wskazaniem na właścicieli 1,5) (16560/0) - PT

Mam pytanie do wszystkich (ze wskazaniem na właścicieli 1,5)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś z was wie jak do mojego esperaka 1,5 Dohc dodać 5 km tylko przez zlutowanie zworki ,kiedyś czytałem na necie coś o tym zabiegu ale strona z instrukcjami jak to zrobić jest już niedostępna
Może wy znacie te instrukcje lub adres strony z nimi

P.S. przeprosiny dla wszystkich których poraziła moja niewiedza
(bo jak można nie znać tej przeróbki)

Hmm..

Co do strony, to poszukam. Looknij na stronę V-techu.

Co do samej przeróbki, to są 2 wersje układów. Jeden umożliwia zmianę, drugi niestety nie.

Pamiętaj, że po zmianie konieczna jest jazda na 98 okt. A paliwo w Polsce jest jednak trochę gorsze... Czy nie będzie miało to wpływu na silnik ?

Co tam silnik...zawsze to pięć koni więcej

TO NIE MOJE RADY TYLKO Z SIECI I SAM PODCHODZE DO TYCH 4 KM Z PRZYMRUZENIEM OKA

Cytat:
Wzmocnienie Daewoo Nexia i Espero 1.5 90 KM do 94 KM poprzez zmianę typu paliwa na 98 OKT (dla tych, którzy jeżdżą na 9

Wyłącz zapłon, wyjmij kluczyk
Odkręć osłonę komputera przy nogach pasażera z przodu na ścianie
Odepnij komputer od wiązki (dwie wtyczki, pasują tylko w jeden sposób więc nie da się pomylić)
Odkręć pokrywę metalową mocowaną na dwóch śrubach po obu bokach puszki komputera (klucz torx 15 lub dopasowany śrubokręcik płaski)
Zdejmij pokrywę
Jeżeli nazwa na niebieskim chipie to BALP, BZZY, BZZX, BYJX, BZZW lub inne Bxxx to modyfikacja jest możliwa (nie sugeruj się nazwą na obudowie komputera). W przeciwnym razie złóż wszystko do kupy. Pech
Jeżeli tak (większość aut w Polsce zalicza się do dobrej kategorii) to zdejmij całkiem obudowę (nic już jej nie trzyma - ekonomia
Popatrz na rysunek na dole strony (ten duzy. Wtyczka komputera jest na dole (może być biała, czarna lub niebieska - nie sugeruj się tym że tu jest biała). Znajdź zworkę zaznaczoną czerwonym kółkiem. Uwaga: Jeżeli wygląd kontrolera nie pokrywa się z tym na zdjęciu to zrezygnuj - lepiej nic nie zrobić niż zepsuć. Może masz jakiś nietypowy komputer?
Ta zworka jest rozwarta fabrycznie. Zewrzyj ją cyną tak aby oba pola były połączone. Temperatura lutownicy to nie więcej niż 300 C (lutownica max. 25 W). Jeśli sam nie czujesz się na siłach, poproś kogoś, kto zna się na lutowaniu. Dla niego to drobiazg.
Jak już to zrobiłeś to po prostu poskładaj całość, włóż do samochodu i pędź na stację po benzynę 98. Unikaj paliwa 95 a przynajmniej nie ciśnij gazu w nadmiarze, gdy Twoje auto jest przekonfigurowane na 98. W wyniku auto powinno przyśpieszać około 0.5 sek/100 lepiej i przede wszystkim osiągać wyższą Vmax.
(ZDJĘCIA I OPIS ZNAJDUJĄ SIĘ NA ESPERO.PRV.PL - TOP 10 -)

eeee lipa ta strona.. ja nie moglewm sie takiej zwoki doszukac... na dodatek moj komputer jest zupenie inny....

Lasombra podzielam Twoje zdanie w 100%

Za to prowadzacy bardzo mily hehe

Dzięki za pomoc.

Musze jednak przyznać ,że wasze wątpliwości mnie też zastanowiły