Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2006-07-18 10:02:48 Otwieram nowy wątek, ponieważ poprzedni dotyczący komp. pokładowego jest już mocno zaśmiecony. W tym wątku zostanie zamieszczona instrukcja podłaczenia komputera pokładowego (dokładnie takiego: KLLLIK) oraz pierwsze testy eksploatacyjne wykonane na Espero 1,5 16V z instalacją gazową.
Komputer jest już wstępnie zmontowany i podpięty (na razie prowizorycznie) do instalacji el. samochodu. Powiem tylko tyle: Jest zajebisty ![]() Samo wpięcie się do komputera sterującego silnikiem, jest banalnie proste i zajmuje od. 0,5 do max 1 godz czasu. Wyświetlacz wraz z przyciskami będzie umieszczony w panelu zegarka (niestety nie obędzie się bez pewnych przeróbek). Niestety sam moduł komp. pokł. nie mieści się w panelu, dlatego będzie zamontowany w osobnej obudowie pod deską rozdzielczą nad ECM (komp. silnika). Płytka wyśw. połączona jest z modułem komp za pośrednictwem tasiemek komputerowych (coś w stylu kabla IDE). Zdjęcia i testy wkrótce. |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-07-18 10:39:55 Powiem tak:
- Koncepcja świetna ![]() - Cena już zdecydowanie mniej ![]() - Foto w galerii -przykładowy montaż w seacie, ma przestrzegać czy tylko straszyć ![]() ![]() ![]() -Niebieski wyświetlacz ...buuu ![]() Podsumowując...gratuluję i życzę konkretych dochodów z w/w tytułu ![]() ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-07-18 11:39:38 Trzy stówy... to tak z 5% wartości złomiaka! |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2006-07-18 11:46:18
Boguś, ja ani nie produkuję, ani nie sprzedaję, ani nie mam żadnych udziałów w sprzedaży tego wynalazku. Ja taki kompik kupiłem bo zawsze chciałem coś takiego mieć.
Co do ceny to już o tym pisałem w poprzednim wątku. 299zł to cena oficjalna, a wynegocjonowana prze ze mnie cena dla klubu to 200zł za kpl. komp. A ja za zestaw bez wyświetlacza, kabelków i przycisków zapłaciłem 120zł. Co do wyświetlacza to, kupiłem sobie wyśw. negatywowy (z białymi cyframi) i 3-kolorowym tłem (ziel, czerw, niebieski) ustawianym za pomocą przełącznika. |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-07-18 11:47:32
że jak ?? ![]() ...wyobraźni Ci u mnie dostatek ![]() ![]() ![]() Natomiast nie odważył bym się zamieścić takiego foto ![]() ![]() ![]() ![]() Lepiej nie pokazywać nic do momentu opracowania jakiejś finalnej , porządnej wersji...ale to tylko moje skromne zdanie. |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2006-07-18 11:59:41
Nie trzy, a półtora. I do tego 0% wartości złomiaka,bo jak go będę sprzedawał/topił to kumputer wyciągnę. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-07-18 12:04:27
I co z nim zrobisz... bo nie podejrzewam, żebyś za kilka lat znalazł chętnych na niego. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-07-18 12:11:12
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-07-18 12:33:06
aaa...to zmienia postać rzeczy... ![]() ![]() ![]()
Przyznaję ze smutkiem...przegapiłem poprzedniego wontka ![]() ![]() Jakie wymiary tego wyświetlacza co kupiłeś i jaki koszt ? fotki fotki...czekam na fotki ! Pozdrufka ! ![]() |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2006-07-18 12:58:32
Proszę bardzo:KLLIKK Mam dokładnie taki wyśw. i z tego źródła. Jak sklikniesz na kartę katalogową to będziesz miał wymiary. A ogólnie to mieści się na szerokość okienka zegarka, ale jest o ok 0,5cm za długi w stosunku do okienka.
Jak to co. Zamontuję do innego/następnego złomiaka ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-07-18 13:00:17
A po ch...a Ci następny złomiak? |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2006-07-18 13:02:36
Nie mówię że następnym złomiakiem będzie Espero, a na rower nie zamierzam się przesiadać ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-07-18 13:20:49 Logika nakazuje jako nastepne auto kupować auto nowsze. A od kilku ładnych lat komputry są praktycznie standardem. No chyba, że golfa 2 se kupisz ![]() |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2006-07-18 13:43:50 piotr_ek nie mąć już!! ![]() Bardzo możliwe, ze moim następnym autem będzie ostatnia generacja Mazdy 323F, a one do końca produkcji tj. do 2003r. w większości modeli nie miały komputra, a jedynie zegarek i termometr. Podobnych przypadków jest o wiele więcej. A nawet jeżeli przyszły nabytek będzie miał kompa, to zawsze mogę zamontować w żonkowej fieścinie, która mam nadzieję, będzie jeszcze dłuuuugo w naszym posiadaniu. A i Esperakiem zamierzam sie jeszcze ze 2 lata potłuc, więc póki co nie mam się co martwić na przyszłość |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-07-18 14:03:04 Fajna zabawka Tommi, bardzo mi się podoba.
Właśnie o takim czymś myślałem, dużo bajerków ze spalaniem, termometr, zegarek.... jednak ta cena ![]() Muszę coś wykręcić na boku ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-07-18 14:06:51 A bo mnie się ino złomiak ze sprzedażą kojarzy jakoś od 2 miesięcy. |
![]() tommi-j Renault małopolska | 2006-08-02 15:10:23 Uff. No i w końcu komputer jest zamontowany i podłączony ![]() Jak juz pisałem komputer kosztowal mnie 120zł + 28(wyświetlacz)+10zł(przesyłka pocztowa)+ok. 10zł(przyciski, kostki, przełącznik, kabelki) == ok. 170 zł za wszystko Montaż trwał kilkanaście godzin, z tym ,że lwią część czasu pochłoneło lutowanie kabelków. Montaż i podłączenie komp. w aucie to ok. 2-3 godz. pracy. OPIS MONTAżU Ponieważ kupiłem osobno płytke komp. i osobno wyświetlacz 3-kol, pierwszym krokiem było polutowanie wszystkich kabelków i założenie wtyczek, co zajeło mi mnóstwo czasu. ![]() 1. kpl. komputer z wykonanymi przeze mnie połączeniami. Widoczny potencjometr słuzy do regulacji kontrastu wyśw. Dla bezpieczeństwa wyjąłem z podstawki microprocesor na czas lutowania. 2. czujniki temperatury 3. wyświetlacz z przyciskami sterujacymi i przełącznikiem kol. podświetlenia wyświetlacza. 4. tasiemka wraz z kostką służaca do podłączenia komp. do zasilania i połaczenia miedzy wyśw. a komp. Następnym krokiem było wymontowanie panelu zegarka z posufitki i usuniecie samego zegarka ![]() Na zdjęciach widać wymontowany oryginalny zegarek i jego obudowę z wklejona już prze ze mnie na silikonie szybką z cienkiej pleksy. ![]() 1. ponieważ wyśw. komp. jest trochę dłuższy, musiałem trochę poszerzyć okienko w obudowie 2. okienko z wklejoną szybka 3. gniazda przycisków. Wykorzystane zostaną tylko 2 górne. 4. przycisk od oryg. zegarka Następnie przystąpiłem do montażu wyśw. i przycisków w panelu. Po zamontowaniu wyśw. zabrakłobrakło miejsca na przyciski ster. i musiałem delikatnie "podrzeźbić" płytke wyśw. ![]() Wyświetlacz i przyciski miały być umocowane za pomocą "pistoletu na gorący klej" ale gdzieś mi wcieło sam pistolet i z musu zamocowałem na zwykłym silikonie. Niestety wymaga to poprawki bo wysw. odstaje od szybki. [ wiadomość edytowana przez: tommi-j dnia 2006-08-02 16:21:35 ] |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-08-02 16:00:29 Aleś zamieszał z temi fotami ![]() ![]() |
![]() leszek_espero Klubowy Weteran LEGANZA 2000 AUTOMATIC polska kraków | 2006-08-02 16:14:05 Czy tylko ja ni ch...ja nie widzę czy te zdjęcia są zle załączone? ![]() |