MotoNews.pl

Komputer pokładowy-Podłaczenie & testy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Otwieram nowy wątek, ponieważ poprzedni dotyczący komp. pokładowego jest już mocno zaśmiecony. W tym wątku zostanie zamieszczona instrukcja podłaczenia komputera pokładowego (dokładnie takiego: KLLLIK) oraz pierwsze testy eksploatacyjne wykonane na Espero 1,5 16V z instalacją gazową.

Komputer jest już wstępnie zmontowany i podpięty (na razie prowizorycznie) do instalacji el. samochodu.
Powiem tylko tyle: Jest zajebisty
Samo wpięcie się do komputera sterującego silnikiem, jest banalnie proste i zajmuje od. 0,5 do max 1 godz czasu.
Wyświetlacz wraz z przyciskami będzie umieszczony w panelu zegarka (niestety nie obędzie się bez pewnych przeróbek). Niestety sam moduł komp. pokł. nie mieści się w panelu, dlatego będzie zamontowany w osobnej obudowie pod deską rozdzielczą nad ECM (komp. silnika).
Płytka wyśw. połączona jest z modułem komp za pośrednictwem tasiemek komputerowych (coś w stylu kabla IDE).
Zdjęcia i testy wkrótce.

Powiem tak:
- Koncepcja świetna
- Cena już zdecydowanie mniej
- Foto w galerii -przykładowy montaż w seacie, ma przestrzegać czy tylko straszyć ,wygląda to, delikatnie mówiąc, fatalnie
-Niebieski wyświetlacz ...buuu ..mam nadzieję, że są jakieś inne opcje ?

Podsumowując...gratuluję i życzę konkretych dochodów z w/w tytułu

Cytat:
2006-07-18 10:39:55, bogdan1 pisze:
Powiem tak: - Koncepcja świetna - Cena już zdecydowanie mniej - Foto w galerii -przykładowy montaż w seacie, ma przestrzegać czy tylko straszyć ,wygląda to, delikatnie mówiąc, fatalnie -Niebieski wyświetlacz ...buuu ..mam nadzieję, że są jakieś inne opcje ? Podsumowując...gratuluję i życzę konkretych dochodów z w/w tytułu

bodzio..no wyobrazni troche..w seacie to druciarstwo jak tommi podejdzie do tego profesjonalnie i wsadzi wyswietlacz zamiast zegarka i do tego pasujacy do koloru deski to bedzie cacy..akurat strona wizualna moim zdaniem w calym przedsiewzieciu jest najmocniejsza strona

Trzy stówy... to tak z 5% wartości złomiaka!

Cytat:
Podsumowując...gratuluję i życzę konkretych dochodów z w/w tytułu

Boguś, ja ani nie produkuję, ani nie sprzedaję, ani nie mam żadnych udziałów w sprzedaży tego wynalazku. Ja taki kompik kupiłem bo zawsze chciałem coś takiego mieć.

Cytat:
- Koncepcja świetna
- Cena już zdecydowanie mniej

Co do ceny to już o tym pisałem w poprzednim wątku. 299zł to cena oficjalna, a wynegocjonowana prze ze mnie cena dla klubu to 200zł za kpl. komp.
A ja za zestaw bez wyświetlacza, kabelków i przycisków zapłaciłem 120zł.
Co do wyświetlacza to, kupiłem sobie wyśw. negatywowy (z białymi cyframi) i 3-kolorowym tłem (ziel, czerw, niebieski) ustawianym za pomocą przełącznika.

Cytat:
2006-07-18 11:23:43, qbaj pisze:
..akurat strona wizualna moim zdaniem w calym przedsiewzieciu jest najmocniejsza strona .."

że jak ??

...wyobraźni Ci u mnie dostatek ... przecie wyraźnie napisałem że mam nadzieję na inne opcje

Natomiast nie odważył bym się zamieścić takiego foto ...produkt może być najlepszy ale jeśli jego wizualna prezentacja mam być koszmarkiem to naprawdę nie zachęci tylko odstraszy!...(jedynie golfiarze pewnie siem rzucom na cudowny blue budzik ...oni wieśtjuning majom w golfiarskiej krwi )

Lepiej nie pokazywać nic do momentu opracowania jakiejś finalnej , porządnej wersji...ale to tylko moje skromne zdanie.

Cytat:
Trzy stówy... to tak z 5% wartości złomiaka!

Nie trzy, a półtora. I do tego 0% wartości złomiaka,bo jak go będę sprzedawał/topił to kumputer wyciągnę.

Cytat:
2006-07-18 11:59:41, tommi-j pisze:
bo jak go będę sprzedawał/topił to kumputer wyciągnę.

I co z nim zrobisz... bo nie podejrzewam, żebyś za kilka lat znalazł chętnych na niego.

Cytat:
2006-07-18 12:04:27, piotr_ek pisze:
I co z nim zrobisz... bo nie podejrzewam, żebyś za kilka lat znalazł chętnych na niego.

utopi w wannie..komputer jest mniejszy od esperaka wiec i skala akwenu wodnego winna byc inna a tak serio to pomijajac jakies drogie audio czy drogie fele to wybebeszanie auta przed sprzedaza to jakies nieporozumienie..a moze jeszcze wstawic recznie regulowane lusterka a elektryczne opylic? no bez jaj jak juz to traktowac kompik pozniej jako dodatkowy gadzet podnoszacy nie tyle wartosc co atrakcyjnosc sprzedawanego zlomu

Cytat:
2006-07-18 11:46:18, tommi-j pisze:
Boguś, ja ani nie produkuję, ani nie sprzedaję, ani nie mam żadnych udziałów w sprzedaży tego wynalazku. Ja taki kompik kupiłem bo zawsze chciałem coś takiego mieć.

aaa...to zmienia postać rzeczy... ..chociaż kurdeeee....Dobrze Ci przecie życzyłem!

Cytat:
Co do ceny to już o tym pisałem w poprzednim wątku. 299zł to cena oficjalna, a wynegocjonowana prze ze mnie cena dla klubu to 200zł za kpl. komp. A ja za zestaw bez wyświetlacza, kabelków i przycisków zapłaciłem 120zł. Co do wyświetlacza to, kupiłem sobie wyśw. negatywowy (z białymi cyframi) i 3-kolorowym tłem (ziel, czerw, niebieski) ustawianym za pomocą przełącznika.

Przyznaję ze smutkiem...przegapiłem poprzedniego wontka a to co napisałeś teraz brzmi już o wiele bardziej optymistycznie

Jakie wymiary tego wyświetlacza co kupiłeś i jaki koszt ?

fotki fotki...czekam na fotki !

Pozdrufka !

Cytat:
Jakie wymiary tego wyświetlacza co kupiłeś i jaki koszt ?
fotki fotki...czekam na fotki !

Proszę bardzo:KLLIKK
Mam dokładnie taki wyśw. i z tego źródła. Jak sklikniesz na kartę katalogową to będziesz miał wymiary.
A ogólnie to mieści się na szerokość okienka zegarka, ale jest o ok 0,5cm za długi w stosunku do okienka.

Cytat:

Jak to co. Zamontuję do innego/następnego złomiaka .

Cytat:
2006-07-18 12:58:32, tommi-j pisze:
Jak to co. Zamontuję do innego/następnego złomiaka .

A po ch...a Ci następny złomiak?

Cytat:
A po ch...a Ci następny złomiak?

Nie mówię że następnym złomiakiem będzie Espero, a na rower nie zamierzam się przesiadać

Logika nakazuje jako nastepne auto kupować auto nowsze. A od kilku ładnych lat komputry są praktycznie standardem. No chyba, że golfa 2 se kupisz

piotr_ek nie mąć już!!
Bardzo możliwe, ze moim następnym autem będzie ostatnia generacja Mazdy 323F, a one do końca produkcji tj. do 2003r. w większości modeli nie miały komputra, a jedynie zegarek i termometr. Podobnych przypadków jest o wiele więcej.
A nawet jeżeli przyszły nabytek będzie miał kompa, to zawsze mogę zamontować w żonkowej fieścinie, która mam nadzieję, będzie jeszcze dłuuuugo w naszym posiadaniu.
A i Esperakiem zamierzam sie jeszcze ze 2 lata potłuc, więc póki co nie mam się co martwić na przyszłość

Fajna zabawka Tommi, bardzo mi się podoba.
Właśnie o takim czymś myślałem, dużo bajerków ze spalaniem, termometr, zegarek....

jednak ta cena ....

Muszę coś wykręcić na boku

A bo mnie się ino złomiak ze sprzedażą kojarzy jakoś od 2 miesięcy.

Uff. No i w końcu komputer jest zamontowany i podłączony.
Jak juz pisałem komputer kosztowal mnie 120zł + 28(wyświetlacz)+10zł(przesyłka pocztowa)+ok. 10zł(przyciski, kostki, przełącznik, kabelki) == ok. 170 zł za wszystko
Montaż trwał kilkanaście godzin, z tym ,że lwią część czasu pochłoneło lutowanie kabelków.
Montaż i podłączenie komp. w aucie to ok. 2-3 godz. pracy.

OPIS MONTAżU
Ponieważ kupiłem osobno płytke komp. i osobno wyświetlacz 3-kol, pierwszym krokiem było polutowanie wszystkich kabelków i założenie wtyczek, co zajeło mi mnóstwo czasu.

1. kpl. komputer z wykonanymi przeze mnie połączeniami. Widoczny potencjometr słuzy do regulacji kontrastu wyśw. Dla bezpieczeństwa wyjąłem z podstawki microprocesor na czas lutowania.
2. czujniki temperatury
3. wyświetlacz z przyciskami sterujacymi i przełącznikiem kol. podświetlenia wyświetlacza.
4. tasiemka wraz z kostką służaca do podłączenia komp. do zasilania i połaczenia miedzy wyśw. a komp.

Następnym krokiem było wymontowanie panelu zegarka z posufitki i usuniecie samego zegarka

Na zdjęciach widać wymontowany oryginalny zegarek i jego obudowę z wklejona już prze ze mnie na silikonie szybką z cienkiej pleksy.

1. ponieważ wyśw. komp. jest trochę dłuższy, musiałem trochę poszerzyć okienko w obudowie
2. okienko z wklejoną szybka
3. gniazda przycisków. Wykorzystane zostaną tylko 2 górne.
4. przycisk od oryg. zegarka

Następnie przystąpiłem do montażu wyśw. i przycisków w panelu.
Po zamontowaniu wyśw. zabrakłobrakło miejsca na przyciski ster. i musiałem delikatnie "podrzeźbić" płytke wyśw.

Wyświetlacz i przyciski miały być umocowane za pomocą "pistoletu na gorący klej" ale gdzieś mi wcieło sam pistolet i z musu zamocowałem na zwykłym silikonie. Niestety wymaga to poprawki bo wysw. odstaje od szybki.

[ wiadomość edytowana przez: tommi-j dnia 2006-08-02 16:21:35 ]

Aleś zamieszał z temi fotami ...weźmnij no proszem i zrób że cosik z tem

Czy tylko ja ni ch...ja nie widzę czy te zdjęcia są zle załączone?