MotoNews.pl

Nazwa katalogowa urządzenia?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Proszę o podanie fachowej nazwy tego oto urządzenia:

http://img402.imageshack.us/my.php?image=beztytu322una5.jpg

Urządzenie zwiera styki gdy pojawia się w nim wysokie podciśnienie. Przy spadku podciśnienia styki rozwiera. Stosowane bodajże w 126p i CC700.
Pozdr

MAPsensor

Cytat:
2006-12-27 15:15:22, krzysztof433 pisze:
MAPsensor

"MAPsensor" panie kolego to gwarowa nazwa liniowego czujnika ciśnienia bezwzględnego, a tutaj chodzi o "przełącznik podciśnieniowy"(nazwa przytoczona z fabrycznej instrukcji serwisowej).

Cytat:
2006-12-27 15:38:49, Krzemowy pisze:
"MAPsensor" panie kolego to gwarowa nazwa liniowego czujnika ciśnienia bezwzględnego, a tutaj chodzi o "przełącznik podciśnieniowy"(nazwa przytoczona z fabrycznej instrukcji serwisowej).

czemu zaraz gwarowa: ManifoldAirPressureSensor

Temu gwarowa bo po angielsku się to nazywa "MAP sensor" a po polsku czujnik ciśnienia bezwzględnego.

PS. W Polsce mieszkamy, tak?

A nie nazywa się to czasem "podciśnieniowy regulator kąta wyprzedzenia zapłonu"?
I jak z dostępnością tego urządzonka, bo jak zapytałem babkę w sklepie to zrobiła wielkie oczy jakby nigdy o czymś takim nie słyszała?

zmień sklep
a czesci poszukaj albo na zlomie (za pare groszy), albo moze z forum ktos Ci sprzeda (moze nawet ja jak mnie zmotywujesz do poszukania w garazu ), no chyba ze potrzebujesz nowke sztuke

Dzięki za szybką odpowiedź.
Rozejrzę się na szrocie jeśli nie będą mieli to bedę wiedział gdzie uderzać.
Pozdr

Cytat:
2006-12-27 17:15:14, LukasJuve pisze:
A nie nazywa się to czasem "podciśnieniowy regulator kąta wyprzedzenia zapłonu"? I jak z dostępnością tego urządzonka, bo jak zapytałem babkę w sklepie to zrobiła wielkie oczy jakby nigdy o czymś takim nie słyszała?

To nie reguluje, to przełącza. Regulatory podciśnieniowe były przy aparatach zapłonowych, zmieniały liniowo kąt wyprzedzenia w zakresie kilkunastu stopni.

jak pisze Krzemowy, to przelacza pomiedzy malym a duzym obciazeniem silnika (dwustanowy) i ustala ktora mape zaplonu wybrac