Swr -pytanko

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam! w swoim citroenie bx mam radio onwa mk3 +antena hustler ic 100. udało misie wyregulować antene do SWR 1.1 na 19(bez cięcia). mam pytanie: czy przekładając zestew do citroena jumpy wartość swr duzo się zmieni i do jakiej mozna bezpiecznie smigać.(bx'a uzywam częściej) (w temacie cb jestem nowy...sorka jeśli to banalne pytanie)

Cytat:
2006-10-25 14:30:23, kosa_k15 pisze:
witam! w swoim citroenie bx mam radio onwa mk3 +antena hustler ic 100. udało misie wyregulować antene do SWR 1.1 na 19(bez cięcia). mam pytanie: czy przekładając zestew do citroena jumpy wartość swr duzo się zmieni i do jakiej mozna bezpiecznie smigać.(bx'a uzywam częściej) (w temacie cb jestem nowy...sorka jeśli to banalne pytanie)

Zawsze antene stroimy do miejsca w którym ma stać. SWR na drugim samochodzie napewno się zmieni,warto sprawdzić.
SWR do 2 nic ci się nie stanie.

SWR jest grozny dla koncowki mocy dopiero powyzej "3" Nawet wtedy nic sie nie stanie, jesli krotko bedziemy rozmawiac - trzymac nosna.

jest ktoś z okolic lublina lub lublina kto ma reflektometr??(miernik SWR) i by sie zaporzyczył?? bomusze wystroic dokładnie bata

[quote]
2006-10-25 14:30:23, kosa_k15 pisze:

Znacznie sie niezmieni !

Cytat:
2006-11-12 18:54:50, pawel0240 pisze:
[quote] 2006-10-25 14:30:23, kosa_k15 pisze: witam! w swoim citroenie bx mam radio onwa mk3 +antena hustler ic 100. udało misie wyregulować antene do SWR 1.1 na 19(bez cięcia). mam pytanie: czy przekładając zestew do citroena jumpy wartość swr duzo się zmieni i do jakiej mozna bezpiecznie smigać.(bx'a uzywam częściej) (w temacie cb jestem nowy...sorka jeśli to banalne pytanie) Znacznie sie niezmieni !

jeżeli bat jest dostrojony do 1,1 to przy zmianie masy moze co najwyżej podskoczyć do 1,4 max choć nie zawsze a co do bezpiecznej wartości swra spokojnie możesz smigać do 2,0 raczej nie przekraczać tej wartości bo od tej wartości końcówka dostaje bardziej po d**ie