Wpływ instalacji gazowej na ilość spalanej benzyny ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Niedawno kupiłem sobie Omegę A (2.0 benz 8v-115KM) niestety z gazem (szukałem bez ale jakoś tak wyszło). Mam instalacje która automatycznie odpala na benzynie a po przekroczeniu ok. 2000obr/min przełącza się na gaz. Jak na razie okazało się z moich obliczeń że gazu spaliła mi ok 19 l i do tego doszła jeszcze benzynka tez nie w takiej małej ilości jak się spodziewałem.
Niedawno zatankowałem do pełna i na razie komp pokazuje mi średnie spalanie benzyny na poziomie 15 l/100km.
Mam zamiar instalacje zdemontować albo poprostu jej nie używać.

Teraz mam pytanie czy jak jest zainstalowana instalacja to jest coś inaczej ustawione (słyszałem że wlot powietrza) co można przestawić żeby spalała mniej benzynki. Gdzieś czytałem że niektórzy coś przytykają wlot powietrza żeby lepiej chodził na gazie a co jest złe do jazdy na benzynie. Mogłem coś poprzekręcać bo to jest mój pierwszy samochód z gazem.

witam
Wlot powietrza nie ma nic do spalania, tyle tylko, że w twoim aucie przy instalce I lub II generacji powinno się zdemontować plastikową rurke przed filtrem powietrza. Robi się to po to, aby auto nie gasło przy jeździe z większą prędkością na gazie, na luzie (większe ciśnienie powietrza).
Jeśli tyle ci pali to jedź na regulacje (na podstawie składu spalin).
Poza tym użyj wyszukiwarki, a znajdziesz interesujące cie tematy.
Pozdro
ILKU

Spalanie tego auta w mieście to jest norma zależy od stylu jazdy tj. światła 1 bieg do 5 tys. Obr. Na min 2 bieg do 3 tyś lub dalej i hamowanie kolejne światła do spalanie 15 to norma mnie pali średnio około 12 l,13 l przy delikatnej jeździe w mieście na trasie do 11. Przy prędkościach do 130 km/h, jeśli chodzi o gaz to zostaw go i jeździj na nim.

oczywiście, rozjechane mapy powodują ogromny apetyt na paliwo (pb). podczas pracy zimnego silnika łatwo to zdamaskować- silnik faluje, przy lekkim dodaniu gazu ksztusi sie , w najgorszym wypadku nie pracuje na wszystkie garki

Ja mam nie równe wolne obroty, i jak dodaje spokojnie gazu poniżej 2000obr/min to silnik jakby niedostawał paliwa,dopiero za kawałek jak spokojnie dojdą obroty do 2000 to dostaje mocy i idzie spoko.
A jeśli chodzi o technikę jazdy to ja dochodzę do 3000obr i zmiana biegu i przy takiej jeździe pali mi 15. A co można zrobić z tymi rozjechanymi mapami?

Nie napisales jaka masz instalacje, z silniczkiem krokowym czy sruba.
Proponowalbym od regulacji gazu w jakiejs porzadnej firmie. Pokazywanym spalaniem nie sugeruj sie doslownie bo nieraz moze to odbiec od normy.

Co do spalania to nawet u mnie 2.6 tyle nie pali w miescie gazu

Cytat:
2006-11-17 01:04:59, darek_1 pisze:
Co do spalania to nawet u mnie 2.6 tyle nie pali w miescie gazu

..To ja nie wiem jak Ty jezdzisz po tym miescie?

U mnie nie ma żadnego wpływu. Ostatnio naweet kluska przeszła samą siebie bo na trasie Warszawa - Wrocław - Warszawa spaliła średnio 8,58l gazu. Spalanie Pb95 w zaleznosci od tzw nogi także bez zmian od 7,2 - 11.
Żadnych widocznych anomali po za.....pierwszą minutą

Ja mam zamiar jeździć głównie na gazie i nie wiem czy nawet tej instalacji nie zdejme. Tyle że cos muszę zrobić z tym spalaniem.
Dokładnie okaże się jak znowu zatankuje do pełna,wtedy też zweryfikuje wskazania kompa.
Nie mam przy sobie książki od tej instalacji ale w domciu sprawdzę i napiszę