Co sądzicie o radiu Midland 77 - 151

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Radio CB nie jest już pierwszej nowości może ktoś wie coś na jego temat opis parametrów mile widziane propozycje anteny do tego radia o i jeszcze najważniejsze :

Czy chomologacje trzeba wozić w aucie???
Czy policja to wg kontroluje ???????

A jakies zdjecia radyjka masz moze ?

To jest coś takiego zalega u wujasa na szafie mówi że mi je da więc pomyślałem że na początek może być no ale nie wim nic o nim wiecej!? Jak byś coś wiedział i mógł powiedzieć o tym radiu będe bardzo wdzięczny Pozdrawiam !!!

[ wiadomość edytowana przez: Piotrasek1 dnia 2006-11-16 20:36:50 ]

w porownaniu do alana 100+ jest ultra zajefajne tzn radio oka na poczatek starczy

Nie tylko na poczatek, TO KLASYK
Radze szybko wujkowi flaszke postawic i radio zabierac
Jesli radio gra tak jak wyglada i zaden amator w nim nie grzebal, to jest to bardzo dobry sprzet. Na pewno bedziesz zadowolony. Tak sie dobrze sklada, ze od lat w ratiotechnice niewiele sie zmienilo, wiec to, ze radio ma " pare " lat, o niczym nie swiadczy. Niestety zaden seryjny mikrofon Midlanda nie jest zbyt dobry i radze sie jemu przyjrzec i jesli chcesz w pelni wykozystac walory radia to proponuje go zmienic - chyba ze wujek juz to zrobil.
Antene proponuje dac na stale i jak najdluzsza, marka akurat ma tu drugorzedne znaczenie.

[ wiadomość edytowana przez: zp dnia 2006-11-17 19:23:03 ]

BTW: od czego jest środkowy przełącznik w tym radiu (pomiędzy CB/PA a przęłącznikiem ANL) ten z napisem LOCAL , bo nie mogę doczytać napisu na dole????

Tym przelacznikiem zmiejszasz czulosc i zasieg radia, dzieki temu uzyskujesz lepszy komfort w rozmowy z kims, kto nadaje z bliskiej odleglosci. To taki odpowiednik wspolczesnego RF-Gain

Jest problem z tym radyjkiem jest ono przywiezione z Niemiec 2 lata temu przez wujasa i chodzi w tak zwanych "5" z tego co zdążyłem się zorientować w polskich warunkach radio powinno chodzić w "0" co teraz mam zrobić z tym fantem jest jakiś sposób aby zrobić tak żeby działało w tych "0"???
Przyznam się że się napaliłem już ostro na nie jest na to jakaś rada z góry dziekuje bardzo za pomoc dotychczasową i dalszą Pozdrawiam !!!!

Jeśli jest z Niemiec to prawdopodobnie nie tylko działa w piątkach, ale także ma mniej kanałów (kilkanaście?) oraz mniejszą moc. Acha, modulacja też jest inna, u nas obowiązuje AM, a to radio ma zapewne FM.

Radyjko da sie przestroic i podciagnac na mocy lecz musialbys sie zorientowac jaki bedzie tego koszt ?

Sytuacja wygląda tak czy możliwe jest że radio pochodzące z Niemiec ma moc FM i AM po
4wat mocy dałem je do sprawdzenia znajomemu który zajmuje się naprawami telewizorów itp. rzeczy.
Moje pytanie jest takie czy to możliwe może być i czy on się nie pomylił??
A jeśli jest to możliwe co najlepiej teraz zrobić jaki kierunek działań obrać???

Pozdrawiam !!!!

No to sie ciesz. Widocznie ktos w nim juz grzebal, bo skoro radio pochodzi z Niemiec to oryginalnie musialo miec 1 W.
Pewnie ze kolega mogl sie pomylic, choc sprawdzic moc miernikiem to chyba nie problem.
Jesli nawet radio ma 1 W, to proponuje Ci dokupic mikrofon ze wzmocnieniem i nikt - Ani Ty ani ten, kto Cie bedzie sluchal nie zauwazy ze radio ma 1 W. Cb radio, to nie samochod i 1W czy 4W nie ma tu takiego znaczenia, jak w motoryzacji