| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2003-05-27 12:46:46 Niestety jak napisał tomek nie przyjechałem na Cargo bo uszczelka pod głowicą juz ledwo zipała (olej walil ..) oraz to dymienie wciaz powodowało mój niepokój.
W niedziele odstawiłem auto do Chojnackiego i silnik został rozebrany.. Co sie okazało: Uszczelka była cała, tylko przez złe dokręcenie (zbyt lekkie) głowicy puszczała olej ale wymaga wymiany 2. Pierścienie były zablokowane tak że na każdym z cylindrów po dwa z trzech pierścionków stały..... (wymieniam na komplet nowych - koszt 250zł) 3. Cylindry są nienaruszone (brak progów) 4. Wał i panewki bez śladu luzu czy zużycia, ale że komplet kosztuje 160zł wymieniam i to... Przyczyna stanięcia pierścieni, moim zdaniem postój prawie 5 miesięczny po wypadku. Pamiętam że prze pierwszy tydzień silnik łyknął ponad 1 litr oleju. Potem było juz lepiej ale dolewki od tamtej pory miałem non-stop. Po próbach z wałkiem i strojeniu na hamowni ale przede wszsystki przegrzewaniu się na tym cieplejszym termostacie pojawił sie dymek z rury.. Wynik już więc znacie.. |
MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2003-05-27 18:53:28 Na pewno jakiś wpłw na stan pierścieni miał eksperyment z wałkiem, hamownią no i cieplejszym termostatem. Przegrzewanie się silnika nigdy nie prowadzi do pozytywnych efektów a juz na pewno przy maksymalnym obciążaniu go. Przed ta cała imprezą nie było żadnych problemów z silnikiem....
Tak sobie podsumowałem że moje Espero spędziło na hamowni obciążeniowej kilkaset kilometrów, co pewnie miało zdecydowane znaczenie dla jego obecnego stanu.. |
Maciej75 Brawo 1.4 MJet Poznań | 2003-05-27 19:49:24 Hm Rozumiem, że ponownie trafiłeś do p.Chojnackiego w ramach przysługujących Tobie roszczeń, bo chyba nie z sentymentu |
MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2003-05-27 20:12:43 Do Chojnackiego nie mam najmniejszych pretensji. wkońcu wałek i termostat to moje autorskie pomysły i sam decydowałęm o ich realizacji. Poza tym niczego nie żałuję bo tak jak już pisałem to jest dla mnie frajda walczyć w osiągami... |
Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2003-05-27 20:51:34 Witam,
Czy poprzez cieplejszy termostat rozumiez ten Oplowski ???? Pozdr Jadzwin |
MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2003-05-27 21:01:34 Nie wiem czy oplowski ale ten co ma temp.92 stopnie a nie jak seria 84 (chyba) . Generalnie różnica temperatury blisko 10'C ma kolosalny wpływ na prace pod obciążeniem przy dodatnich temperaturach...
Mimo małych problemów będę dalej kontunuował badania co można i za jaką cenę poprawić w silniku.. |
Maciej75 Brawo 1.4 MJet Poznań | 2003-05-27 23:01:21 Pozostaje miec tylko nadzieję, że problemy te nie wpłyną na zywotnośc silnika i jego prawidłową pracę. |
Lasombra Nehedar Abir Warszawa | 2003-05-27 23:15:04 wlasnie lwansie szczegoleni ze kiedys mozesz go sprzedawac |
MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2003-05-28 08:17:00 Sam termostat pewnie nic by nie zrobil ale żeczywiście w połaczeniu ze zwiększonym stopniem sprężania to dało popalic silnikowi - poza tym z e sportowym wałkiem stopień sprężania miał cos pod 12.... teraz jest 10,2..... kultura pracy poprawiła się zdecydowanie.
Faktem tez jest że ten seryjny termostat dobrze sobie radził nawet z tym podwyższonym stopniem sprężania, ten 92 już nie.. PS. W związku z czym mam do odstąpienia prawie nowy termostat za pół ceny. |