MotoNews.pl
9 Gaśnie na gazowni (167218/0) - PT

Gaśnie na gazowni

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam !
mam problem z gazem. kiedy schodzi z obrotów po puszczeniu pedału gazu to obroty przez chwilę utrzymują się na poziomie 700-800 i potem spadaą do zera i autko gaśnie. co wcale nie jest miłe kiedy się jeździ automatem, dzieje się tak tylko wtedy gdy puszczam nogę z gazu z obrotów przynajmniej z 3000/min. kiedy obroty spadają z mniejszej wartości to utrzymuje wolne obroty. na benzynie jest dobrze prawie. bo jak trzymam stop na drivie to pokazuje spalanie na poziomie 3-3,5 l a zazwyczaj było 2,5 2,7 i kiedy zrzucam na luz to jest przy tym tak zajebisty wstrząs całego auta jakbym wpadł w jedną z dziur w ulicy. autko to a 1993 c30ne automat, jest jakiś pomysł czemu tak może byc. będę wdzięczny za radę. dziękuję

chyba wiem co to jest ale dziś nie mam czasu na pisanie jutro ci odpiszę
napisz jeszcze czy dzieje się tak na postoju czy czasie jazdy na wyzszych obrotach

tylko na postoju

Cześć. rozdzielił bym temat na dwie części. Diagnostyka lpg i sprawa asb. Czy poziom oleju w skrzyni jest w normie, czy przy przełączeniu na P obroty biegu jałowego nie są podwyższone? Wyobrażam sobie to włączenie z D na P jako udeżenie wewnątrz skrzyni, a to żle wróży...

ju.z jestem je.zeli chodzi o asb to mo.ze faktycznie trzeba ja sprawdzić a jeżeli chodzi o gaz to w ja bym sprawdził jak jest ustawiona śruba regulacji w parowniku (no chyba ze masz sekwencje bo wtedy to tylko wizyta w zakładzie montażu i sprawdzenie ) być może jest zbyt wykręcona i wtedy tak się bedzie działo ja reguluję to tak ze na uruchomionym silniku wkręcam ją tak długo aż silnik zaczyna się dławić i lekko odpuszczam wtedy jade sie przejechać jak sie dławi na wyzszych obrotach to odpuszczam jeszcze i tak do skutku
jak dasz za dużo to wtedy wali po tłumiku i trzeba skręcić śrubę