MotoNews.pl

Brzęczenie w przednich głośnikach jak jest włączone radio:(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
jak idzie z płyty to wszystko jest dobrze, jak przełącze na radio to w przednich głośnikach słychać takie jakby bzyczenie Stacje radiowe odbiera czysto i głośno (no a w tle to bzyczenie:/) Głośniki 16 cm blaupunkt 3 drożne jednoosiowe, radio pionner 4x50w. Wtyczka anteny ściśle siedzi, więc może to antena się przytarła gdzieś i styka z masą? Miał ktoś coś takiego? Proszę o pomoc/rady
Pozdrawiam

Cytat:
2006-11-23 00:07:10, Wotti pisze:
Witam, jak idzie z płyty to wszystko jest dobrze, jak przełącze na radio to w przednich głośnikach słychać takie jakby bzyczenie Stacje radiowe odbiera czysto i głośno (no a w tle to bzyczenie:/) Głośniki 16 cm blaupunkt 3 drożne jednoosiowe, radio pionner 4x50w. Wtyczka anteny ściśle siedzi, więc może to antena się przytarła gdzieś i styka z masą? Miał ktoś coś takiego? Proszę o pomoc/rady Pozdrawiam

bzyczenie zmieniające ton w zależności od obrotów silnika? Zakłócenia z układu zapłonowego masz, ewentualnie z alternatora

Wydaje mi się że chyba tak.
A da się to jakoś wyeliminować czy po prostu się do tego przyzwyczaić?
Pozdrawiam

tego niestety nie wiem, ale na forum są szpece od tych spraw.

Przyczyn może być kilka.
Uszkodzone kable WN (lub masz założone jakieś gówno),padająca cewka WN,
uszkodzony alternator (któraś dioda ma upływ u mnie kiedyś w poldonie padła jedna dioda wzbudzenia)
padający regulator napięcia
uszkodzone radio
gów**** radio

można prubować wstawić filtr przeciwzakłuceniowy (ale nie zawsze działa)

Kable wn mam nowe, siakieś polskie. Cewka z której idzie prąd na aparat zapłonowy? Jeździ od nowości (170 000 km), a alternator jakiś rok temu robiony bo padł A regulator napięcia gdzie jest i jak go sprawdze?
Radio wyklczam bo jest dobre (Pioneer 3400r 4 x 50W MOSFET) czyli z najniższej półki nie jest Aha dodam że mam taką kieszeń która umożliwia wsunięcie radia bez podpinania kostek (ale że coś własnie szwankowało z anteną, to wywaliłem podłączenie anteny i podłączona jest bezpośrednio do radia i zaczeło się to bzyczenie, chociaż fakt że radio chodziło słabo to może i nie słyszałem tego:/) a da coś podłączenie zasilania radia bezpośrednio do akumulatora? (okors z bezpiecznikiem ) A filtr na zasilanie czy na antenę sie zakłada?
Pozdrawiam