| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-04-30 00:49:25 Sory za totalny off topic, ale mam problem z siecią lokalną Może na forum mi ktoś pomoże...
Otóż mam sieć lokalną. Inernet z neostrady modem od razu ze switchem. Do tegoż switcha (NEO) podłaczone są 3 kompy + następny switch (Switch) zaś do niego kolejne kompy + access point (D-link). Tenże AP służy tylko do łączenia z siecią laptopa. Wygląda to tak:
Wszystko niby gania, mam nawet 2 grupy, komputery sie widzą ale tylko w obrębie LAN'u na kablach. Problem w tym, że laptop ma internet, ale nie jest widoczny w sieci ani nie widzi innych grup i komputerów. Siłą rzeczy nie chodzi też udostępnianie plików i drukarek między laptopem i resztą kompów. Oczywiście skonfigurowałem na nim sieć i nic... Wyglada tak jakby d-link stworzył sobie sieć zupełnie obok istniejącej sieci kablowej. Ma ktoś jakiś pomysł? W razie czego moge podlinkować jakąś uproszczona instrukcję do d-linka coby sie zorientować co to za sprzęt. Z góry dzięki za ew. pomoc. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-04-30 00:57:58
Ja mam d-linka z wifi i laptopa w podobnej konfiguracji z innym kompem i śmiga = kompy sie widza. Jedyne co mi teraz przychodzi do glowy to to, że w adresach ip musi byc identyczny początek (inna może być wartość tylko ostatniej sekcji po kropce) |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-04-30 01:12:58 Sprawdziłem, że jeżeli podłączę laptopa kablem z D-linkiem problem pozostaje. Jeżeli ominę d-linka i podłaczę laptopa bezpośrednio do switcha wszystko jest OK.
Co do IP - wszystkie kompy i D-link maja ustawione dynamiczne przyznawanie. |
maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2006-04-30 02:24:08 Nie wiem co to za model Ap D-link. Ale musi on posiadać osobny adres IP do widzenia go po kablu i osobny nr IP dla podłączenia do AP laptopa.
O ile pamietam to w sofcie D-link są zakładki osobno do kabla i osobno do wifi i dla laptopa bramą jest AP. |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-04-30 02:42:30 DI624
Szczerze mówiąc, to zakładek tam jest na kilogramy. A je nie tenteges tego. Jakby mię ktoś łopatologicznie wytłumaczył w czym rzecz byłbym dźwięczny |
pjacek26 Klubowy Weteran Scenic+Espero Iłowa | 2006-04-30 09:52:19 Próbowałeś wpisać ścieżkę na innym kompie do adresu IP laptopa (nie po nazwie ale po IP np. \192.168.0.34 (zależy jakie ma IP ten laptop). Jeśli wtedy widzi to winny jest netbios zablokowany na AP. |
raffsa Klubowy Weteran Espero Miasteczko Slaskie | 2006-04-30 10:05:34 Navi z tego co na szybko zobaczyłem on ma Ruter czyli wan i Lan !!! to wtedy się niewidzą !!! podepnij kabel z internetem mu na LAN !! i wtedy będzie nadawał Ci na laptopa !! tylko musi być w tej samej klasie !! IP
BO jeśli kabel z internetem podpiołeś na WAN to proste odseparował to co jest przed nim imusisz użyć zakładki DMZ !!czy jakoś tak że wystawia dany ip przed ruter Raffsa. |
Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2006-04-30 10:28:13 Jeśli kogoś interesuje to daję adres gdzie wrzuciłem masę polskich instrukcji do D-Linka.http://turbokrecik.pl/forum/viewtopic.php?t=1028
jest tam też DI624 |
AnJay 100-ny Członek Klubu Kołobrzeg | 2006-04-30 14:34:16 D-Link Di624 to router z WiFi.
Pewnie jest skonfigurowany w sposób następujący: port WAN jest wpięty do switscha i uzyskuje z serwera DHCP routera neostrady dynamiczny adres ip, który pozwala na udostępnienie netu po Wi-Fi i lanie (ma 4 porty lanowe). Następnie sam D-Link ma włączony swój własny serwer DHCP, który nadaje laptopowi adres z tej samej podklasy C, więc stąd błędne wrażenie, że D-Link przepuszcza adres z serwera Neostrady. Niestety istotną cechą routerów jest maskowanie i routowanie na adres WAN wszystkiego co stoi za nim i jest podpięte do portów lanowych i Wi-Fi. Z tego co pamiętam to nie da się wyłączyć routingu i spowodować aby urządzenie było przeźroczyste, bo tylko wtedy będziesz widział z laptopa sieć wewnętrzną i odwrotnie. Kup zwykłego D-Linka AP900+, wyłącz w nim serwer DHCP i będzie wszytko śmigało jak złe. |
raffsa Klubowy Weteran Espero Miasteczko Slaskie | 2006-04-30 22:24:15
czyli to co pisałem wcześniej !!! Odpowiednio skonfiguruj lan w tym ruterze !! i kabel z internetem podłącz do LAN !! niemuszisz iść w koszty i wymieniać apeka !!! ja tam mam podpiętego ruter DI 704P+ Raffsa |
AnJay 100-ny Członek Klubu Kołobrzeg | 2006-05-01 11:57:06
W zasadzie może tak zadziałać (komunikacja pomiędzy interfejsem Wi-Fi, a portami lanowymi), trzeba tylko na DI604 wyłączyć izolację pomiędzy portami lan, a portem Wi-Fi. |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-05-01 12:29:21 Dzięki za porady ale są trochę hm.. za mądre.
Oto co sprawdziłem: Router neostrady (speettouch alcatel) (NEO) ma adres 10.0.0.xxx Router Dlink ma IP 192.168.0.xxx Komputery podłączone do NEO otrzymują kolejne numery. Tak samo wszystko co jest podłączone do Dlinka. Z tym że jeżeli podłączę tak jak pisał Raffsa - wszystko co jest podłączone do switcha najbliższego Dlinkowi dostaje numery z Dlinka i mają łączność między sobą ale nie ma połączenia z internetem. zaraz wrzucę zrzuty z ekarnu z ustawień dlinka. Może to wam cos podpowie. Aha.. W win 98 jest komenda winipconfig, któa pozwala odnowić połaczenia karty. Jaki jest odpowiednik w win2000 i xp? ipconfig tylko wyswietla partametry
[ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2006-05-01 12:42:23 ] |
raffsa Klubowy Weteran Espero Miasteczko Slaskie | 2006-05-01 14:51:39 Navi jakie adresy IP mają komputery podłaczone do NEO !!!
np jesli to jest 10.0.0.1 TO w DLINKU na zakładce LAN wpisujesz 10.0.0.2 maska ta sama co z neo i w DLINKU na zakładceDHCP wpisujesz DHCP DISABLED bo w twojej sieci jest serwerem dhcp ruter neostrady Napisz mi dokładnie jaki masz adres rutera neo i jakie adresy dostają komputery !! "Router neostrady (speettouch alcatel) (NEO) ma adres 10.0.0.xxx Router Dlink ma IP 192.168.0.xxx " na d linka logujesz się po 192.168.0.1 a musisz to zmienić na 10.0.0.2 i to będzie jego adres. Zresztą jak co to zadzwon bo sam w domu mam taką konfigurację ruter dlinka wykorzystuję jako apek z LAN-em. Raffsa 603101744 |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2006-05-01 17:27:03
ipconfig /renew -odnawia wszystkie karty |
teltom CIVIC i-VTEC/VECTRA C Stalowa Wola | 2006-07-04 13:15:05 podłączę się z pytaniem do tematu;
mam aktualnie podłączonego PCta do internetu radiowego w standaradzie 802.11b, chcę kupić laptopa i zrobić domową sieć. Pytanie: na jaką odległość działa komunikacja laptopa z access pointem - czy coś oprócz access pointa, kart wi-fi będę potrzebował? [ wiadomość edytowana przez: teltom dnia 2006-07-04 13:15:24 ] |
Jacenty Klubowy Weteran Nubira III, KIA SEDO ... Suwałki | 2006-07-04 14:40:05 Mało szczegółów - czy Twój ISP dostarcza Ci łącze radiowe czy kablowe i masz AP/Router wifi ? w standardzie b to będzie jakieś 30 do 50 m w pomieszczeniach (przy dobrym wietrze i cienkich ścianach). AP i karta wifi wystarczą tylko do czego podepniesz AP ? ![]() |
teltom CIVIC i-VTEC/VECTRA C Stalowa Wola | 2006-07-04 15:27:11 sygnał radiowy zbieram anteną Yagi, a do kompa wpięty jest zwykły kabel antenowy, w karcie sieciowej jest wtyczką RP-SMA
na wyposażeniu w tym momencie mam tylko karte sieciową podpiętą do anteny umieszczonej na dachu budynku, nadajnik jest około 800m od anteny [ wiadomość edytowana przez: teltom dnia 2006-07-04 15:33:34 ] |
maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2006-07-04 15:41:19 W jaki sposób AP autoryzuje połączenie, bo jesci po MAC adresie to nic tam nie podepniesz. gra niewarta swieczki.
Ja bym dokupił jakąś badziewną wi-fi do kompa i łączył z laptopem poprzez udostępnianie łacza z netem. Wada to taka ze komp główny musi chodzic gdy pracuje laptop
|
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-07-04 18:19:29
zmiana mac adresu w karcie jest bardzo prosta, ponadto ja mam w acces poincie możliwość wpisania dowolnego macadresu wan |