Uniden 510xl i 520 xl - legalne?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zrodlo informacji

Pytanie:

Legalność zakupu CB radia Uniden Pro 510 XL i Uniden Pro 520 XL.

Odpowiedź:

Radia CB marki Uniden model 510 XL i 520 XL nie spełniają wymagań normy zharmonizowanej w zakresie mocy na kanale sąsiednim i emisji niepożądanych nadajnika, dlatego znalazły się na liście wyrobów niezgodnych z wymaganiami zasadniczymi w stosunku, do których Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej wydał decyzje administracyjne zakazujące dalszego przekazywania tych wyrobów: użytkownikom, konsumentom lub sprzedawcom.

Informacje te zostały także przekazane do Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Zakwestionowane urządzenia były wprowadzane do obrotu przez firmy DAK Electronics i CANEX. Badania przeprowadzone w Centralnym Laboratorium Badań Technicznych UKE wykazały niezgodność konkretnych wyrobów pobranych od w/w dostawców.

W przypadku kiedy wymienione CB radia znajdują się w ciągłej sprzedaży prosimy o podanie danych adresowych tych punktów sprzedaży celem podjęcia działań kontrolnych.

W odniesieniu do użytkowników, podczas kontroli, CB radio może zostać zabrane do depozytu celem przeprowadzenia badań i dalszego postępowania (wydanie decyzji o zakazie użytkowania w przypadku niespełnienia wymagań).

Zgodnie z artykułem 41c ust.4 ustawy z dnia 30 sierpnia 2002 r. z póź. zm. o systemie oceny zgodności (Dz.U. Nr 204 poz.2087 z 2004 r.) organ prowadzący postępowanie (UKE) może nakazać stronie postępowania odkupienie wyrobu na żądanie osób, które faktycznie nim władają. Zastosowanie mają tu także przepisy o rękojmi za wady sprzedanego wyrobu.

Czytając dalej i szukjąc

mamy na liscie jeszcze ..........
- CB RADIO 1001Z marki MIDLAND

Mnie sie upieklo bo importerem jest inna osoba

Co o tym sadzicie?

Już było na forum ze 2-3 tygodnie temu. Sam pisałem o "nielegalności" Unidenów.

Wątek CB - Radio ???

[ wiadomość edytowana przez: Kozak_WRC dnia 2006-11-23 19:00:36 ]

Cytat:
2006-11-23 18:58:28, Kozak_WRC pisze:
Już było na forum ze 2-3 tygodnie temu. Sam pisałem o "nielegalności" Unidenów. Wątek "CB Radio" albo podobny.

mozliwe nie zaprzecze ale moze wywiaze sie jakas dyskusja co z tym fantem zrobic

Są legalne, te które były sprzedane maja certyfikat zgodności (sam posiadam 510XL i mam ten certyfikat) natomiast w pewnym momencie zabroniono dalszej sprzedaży i tyle

Jakies 8-10 lat temu mialem unidena pro 510 i jak najbardziej byl legalny nie wiem jak to teraz wyglada, ale mysle ze jezeli ktos posiada certyfikat to wszystko jest oki

a dlaczego tak sie stalo....

bo uniden zaczal podrabiac presidenta john-ego i prresident wniosl do sadu pozew - zreszta kolejny i sad zakazal produkcji unidenowi, ale po pewnym czasie uniden wznowil dalsza produkcje i teraz znow sie wysypalo i jesli dobrze pamietam ma znow zakaz produkcji tych dwoch modelow, a co do certyfikatow czy homologacji to jesli sie nie udasz do URTiP obecnie URE to sie nie dowiesz czy to radio posiada homologacje,

jesli chodzi o badania to niegdys takie badania w bylym URTiP kosztowaly ok 1000zl np dla radia ALAN 87, jak sie sprawa ma na dzis tego niestety nie wiem.

te radia i tak wiekszej mocy nie uzyskaja jak max 6W, bo takei maja w sobie koncowki mocy, wydaje mi sie ze raczej sprawa biega o zaklocenia czestotliwosci harmoniczne co powoduje ze radio "sieje" po wszystkim. ale to jest tylko moje takie gdybanie.

pozdrawiam i czekamy co bedzie dalej sie z tym dzialo, sam posiadam 520 pro

dodam jeszcze ze jak byly wydawane zezwolenia na cb-radia to bylo lepiej

wtedy bylo wiadomo ze nie kupisz radia ktore bedzie za mocne, czy siejace po wszystkim co sie da!

rejestrowales radio z homolagacja i wsio

a teraz kupujesz radio i w sumie nie wiesz czy ono jest sprawne czy nie!?
bo byle sklep kazdy ma takie czy inne, kiedys miales presidenta, onwe, alana, i te radia posiadaly homologacje i ze spokojem mogles je uzywac

a teraz jest tyle modeli i producentow ktorzy nie wiadomo skad sie znalezli i gdzie byly skladane i tak potem jest...

ps to taka moja konkluzja...