| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Hants HF MEMBER Sonata Portsmouth | 2006-11-25 20:41:27 Pacjent Lantra 1,6 139 tysiecy mil (223 tys km). Pasek rozrzadu byl sobie pekl podczas jazdy autostrada. Scholowalem kolezanke do swego garazu i:
1. Czy to swiecace cos, ktore widac na obrazu to napinacz? Zaraz obok - z lewej znajduje sie jeszcze jeden. Czy to normalne, ze nie rusza sie on ani w lewo/prawo, ani gora/dol? Pytam, bo "napinanie" kojarzy mi sie z wykonywaniem jakiejs pracy - inaczej moznaby to nazwac po prostu rolka prowadzaca: Napinacz? 2. Sciaganie tej jebanej plastikowej oslony to juz totalny hardcore. Zakladam, ze bez zdjecia wszystkich kol pasowych po prostu sie tego nie da zrobic? Ilustracja 3. Najwiekszym problemem jest oczywiscie najwieksze kolo pasowe(zamachowe). Spojrzcie na to: Zamachowe. Jak do cholery wyjac gada? Poszukuje rowniez jakiegos madrego sposobu na okrecenie tej cholernej sruby centralnej - krece kluczem i ruszam jednoczesnie tlokami. Wrzucam bieg - autko zaczyna sie toczyc pomimo recznego.. 4. Po zdjeciu plastikowej oslony silnika sruby z pkt 3 widac znacznie lepiej: sruby ale coz z tego, skoro probowalem nawet zaprzec klucz o belke i krecic rozrusznikiem - nic to nie dalo ( [wciaz zyje i rece mam cale]
5. Rozwazam rowniez zupelny hardcore - ulamac obudowe przy kole, ale: a.) Obawiam sie, ze pod nim bedzie jeszcze jedna srubka mocujaca (wie ktos?) b.) Na obrazku widac, ze oslona prawie styka sie z zamachowym - wiec pewnie po operacji bedzie tam wpadalo kupe smieci, nie mowiac o halasie i szumie ocierania: Specjalnie dla Was - fota od spodu 6. Krzywki-srywki - wszyscy wiedza o co chodzi: klawiatura i teraz pytanko: po zdjeciu oslony znalazlem dwa 'popychacze' (??) w komorze - luzem. Przyjrzyjcie sie temu uwaznie - czy rozumiecie zasade ich podtrzymywania? Te bolce daja sie swobodnie wyciagac i wkladac - nie wyobrazam sobie, zeby byly dociskane olejem, tym bardziej, ze nadmiary oleju wyciekaja tymi malymi otworkami. O co tu chodzi?? 7. Na kolach prowadzacych mam dokladnie 4 punkty znaczen - wszystkie biegna w jenej linii i nie potrafie odpowiedziec na pytanie, czy sa maszynowe, czy zrobione przez jakiegos mechaniora pozniej (przypominam, ze pasek sie zerwal, wiec pozycja przez mnie zastana byla losowa. Czy to ustawienie jest poprawne? ustawienie Jak jeszcze wpasc na to, czy jest ono obecnie poprawne? Nie mam dostatecznej wyobrazni, aby wyobrazic sobie cykl 4 suwa... 8. Za WSZELKIE wskazowki i podpowiedzi z gory dziekuje. ============== Poprawilem troche fotke z puktu 6. Teraz ladniej widac o co mi chodzi: Poprawione foto Pozdro, [ wiadomość edytowana przez: Laokon dnia 2006-11-25 21:06:45 ] |
themati HF MEMBER Hyundai Lantra Wysoka | 2006-11-25 21:28:16 Może to nie porada ale mam takie pytanie jak się czuje silnik po pęknięciu paska wszystko dobrze czy dodatkowe koszty doszły? |
Hants HF MEMBER Sonata Portsmouth | 2006-11-25 21:47:58 Silnik czuje sie jak widac.. W zasadzie robimy to bardziej dla wlasnej satysfakcji, anizeli koniecznosci. Taka Lantra to rownowartosc moich 3 dniowek, wiec jesli trafi na szrot - to tragedii nie bedzie...
Wracajac do pytania - auto oczywiscie na chodzie nie jest - bo to technicznie niemozliwe w tym stanie. koszty naprawy to glownie czas.. Bardziej obawiam sie jednak, ze zawory mogly porobic kuku tlokom i w takim razie cala zabawa bedzie bez sensu... |
karol208 HF MEMBER HYUNDAI SONATA Biała Podlaska | 2006-11-25 22:36:27 w klawiaturze to widac ze brakuje ci paru czesci.
To cos blyszczace to napewno napinacz po drugiej stronie na tej samej wysokosci powinien byc drugi. Dziwne ze nie kreci sie. Moze pasek wytrzymal by dluzej tylko ze rolka sie zatarla i przetarla pasek. Ale to by byl pisk przerazliwy. Co do znakow na kolach to powinny bys wciecia(zaglebienia) Nie chcial bym zobaczyc swoich tlokow po takim wypadku
Mam manuala do silnikow mitsubishi roznych wiec jesli chcesz to podaj maila. |