Sterowanie centralnym zamkiem a wewnętrzne oświetlenie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chcę założyć w swoim ucie sterowanie centralnym z pilota i zastanawiam się, czy da się go jakoś tak podłączć, żeby przy naciśnięciu pilota i otwarciu drzwi zapalała się lampka oświetlająca wnętrze. (mam przekaźnik opóźniający)

Z góry dzięki za info

musi się dać ..

Oczywiscie ze sie da ... troche wymaga kombinowania ale ... Oswietlenie jest sterowane masa ... jesli otworzysz drzwi na przekaznik podajesz mase ... zamykasz obwod i przekaznik przewodzi prad do lampki ... to samo tyczy sie sterownika centralnego zamka ... do silownikow ida 2 przewody (+3 od sterowania) ... w zaleznosci od stanu uzbrojenia zamka na jednym z tych 2 przewodow jest +12 na drugim masa przy uzbrajaniu ... przy rozbrajaniu jest odwrotnie ... sprawdz na ktorym przewodzie pojawia sie masa podczas rozbrajania zamka i podajesz ta mase na przekaznik ... oczywiscie przez diode zeby nie podac mu +12 w chwili uzbrajania zamka ... to po ktorce tyle

Dzieki

Powiedzcież mi jeszcze jaki sterownik najlepiej kupić? W jakieś rozsządnej cenie

hmmm a nie masz jeszcze centralki ? Jesli nie to mozesz kupic cos z SuperFortecy ... tani i przyzwoity zameczek

Cytat:
2006-11-23 22:00:44, Pre100n pisze:
hmmm a nie masz jeszcze centralki ? Jesli nie to mozesz kupic cos z SuperFortecy ... tani i przyzwoity zameczek

Centrala mam, ale na kluczyk, nie ma tylko sterowania z pilota

najgorsze to zę w fordach sterowanie jest + a nie masą
wiec trzeba robić "klucze " tzw zamiane + na mase ( ja robiłem na 2 przekaznikach ( otw) i (zamyk) pamietaj o diodce zaporowo do + na stykach cewki - zapobiegniesz w ten sposób uszkodzeniu innej elektroniki w aucie- aha nie oszczedzaj na przekaznikach - ja to zrobiłem - i teraz (wilgoć zimno) mam jajca - przestrzegam

Cytat:
2006-11-23 22:07:38, Snale pisze:
Centrala mam, ale na kluczyk, nie ma tylko sterowania z pilota

no to troche zamieszam
centralny oryginalny jest sterowany plusem a nie minusem

Snale ... to kup zwykly alarm i zepnij z nim centralke ... ja wlasnie tak zrobilem i dziala jak ta lala. Troche jest problemow z tym ale wszystko sie da

Ja tam proponuje poszukać i kupić centralkę/alarm ze sterowaniem "+" Np. MagiCar, na Allegro jest ogromny wybór, i nie będzie problemu z przekaźnikami.

idąc za ciosem.. kupić alarm ze sterowaniem plusem i sterowaniem oświetleniem wnętrza i po problemie