MotoNews.pl

Bingo S4 - pytanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytanie do osób które podłaczały Bingo S4. Czy przewód zasilający numer 11 w centralce -czerwony musi być podłaczony na stałe do +12V czy może sie tam pojawiac +12V po stacyjce?
Jeśli bedzie tam +12V po stacyjce to jakie to bedzie miało skutki? Komputer nie powinien sie resetować chyba?
I jeszcze jedno , czy ktos wie ile prądu powinien pobierac komputer Bingo s4 jak samochód jest wyłączony?

Cytat:
I jeszcze jedno , czy ktos wie ile prądu powinien pobierac komputer Bingo s4 jak samochód jest wyłączony?

Ile powinien to nie wiem, natomiast mój bierze około 3mA i wcale mi się to nie podoba.....

Cytat:
2007-02-25 15:12:18, omegolotC30NE pisze:
Ile powinien to nie wiem, natomiast mój bierze około 3mA i wcale mi się to nie podoba.....

3mA czy 30mA? 3mA=0,003A to nie jest problem ale mój bierze własnie około 30mA , stad moje pytanie co by się stało jakby przy wyłaczonej stacyjce nie było zasilania na komputerze?

Panowie czy nikt nie wie czy mozna tak zrobic? moge tak zrobic i zobaczyc jak to bedzie chodziło ale może juz ktos to przerabiał albo wie czy da sie tak podlączyc?

Ze schematu wynika, że pin 13 idzie po stacyjce, a 11 bezpośrednio z aku.
Osobiście nie podłączałem tego w sposób opisany przez Ciebie więc nie wiem jakie to przyniesie skutki. Na pewno Bingo nie zgubi ustawień, bo ma je zapisane w epromie, ale może być np. problem z odpalaniem awaryjnym z LPG. Jak będę miał chwilę to zmierzę ile toto u mnie ssie prundu . Myślę jednak, że są to bardzo małe wartości, pewnie mniejsze niż autoalarm.

Cytat:
2007-02-27 14:39:49, Danek pisze:
Ze schematu wynika, że pin 13 idzie po stacyjce, a 11 bezpośrednio z aku. Osobiście nie podłączałem tego w sposób opisany przez Ciebie więc nie wiem jakie to przyniesie skutki. Na pewno Bingo nie zgubi ustawień, bo ma je zapisane w epromie, ale może być np. problem z odpalaniem awaryjnym z LPG. Jak będę miał chwilę to zmierzę ile toto u mnie ssie prundu . Myślę jednak, że są to bardzo małe wartości, pewnie mniejsze niż autoalarm.

Na razie mam podłaczone tak jak na schemacie , ale u mnie pobiera to około 30 mA. Do tego dochodzi alarm , czujnik cofania , radio...... i razem wychodzi mi pobór pradu około 110mA i wydaje mi sie, ze powinno być troche mniej.......

U mnie Bingo (mam M-kę) ciągnie spoczynkowo 21 mA . Jak autko jest codziennie w użyciu to nie stanowi to w zasadzie problemu, ale jak miałoby postać z miesiąc to podejrzewam, że aku nie byłby z tego powodu "szczęśliwy".
Może Gustaw coś by skrobnął czy można to puścić po stacyjce. On zdaje się dość dobrze zna te sterowniki.
Jednak z tego co kojarzę to wszystkie kompy LPG są tak podpinane, a niektóre (np. Lov-Eco) dodają jeszcze swoje napięcie (i to spore) pod sondę na ECU nawet jak autko jedzie na benie

Z instrukcji bingo wyczytałem co następuje:
pobór prądu w trybie czuwania (jazda na benzynie) 25mA
w trybie aktywnym (jazda na gazie) 400 mA.

O stanie spoczynkowym nic nie ma .

Omegolot stan spoczynkowy to właśnie stan czuwania, niezależnie od tego czy silnik pracuje na benie, czy wogóle nie pracuje.

Napisałem pytanie do producenta - firmy KME. Zobacze co mi odpowiedza ( i czy wogóle odpowiedza ) i jak cos bede wiedział to sie podziele informacją na forum.
dziekuję za podjecie tematu.

Dostałem odpowiedż z firmy KME. poniżej cytat:
"Witam.
Pobor pradu w stanie czuwania jest wlasciwy i wynosi ok 30mA
Przy normalnym uzytkowaniu pelnosprawnego samochodu nie ma to znaczenia (akumulator 40Ah - ok 50 dni czuwania)
Kabel 11 musi byc podlaczony bezposrednio do akumulator przez bezpiecznik 3A
Przelacznie tego przewodu w inne miejsce moze powodowac: zakocenia, przerwy w pracy i inne nieprzewidywalne objawy.

Pozdrawiam
Piotr Bednarski / KME"
czyli wszystko jest ok i nie ma co kombinować.....

Widzisz Buba, jak do tych 30 mA dołożyć autoalarm, radio (nawet jak wyłączone to też coś niecoś ciągnie) to maksymalny czas przez jaki można nie odpalać autka skraca się drastycznie . Niby wszystko jest ok. Ale wcale mi się to nie podoba . Podobnie jak Omegolotowi. Szkoda, że nie odpisali co takiego może zakłócać podpięcie po stacyjce, może jakieś wysokie "piki" z alternatora albo cewki . Przydałby się jakiś doświadczony elektryk samochodowy do tej dyskusji.

Cytat:
2007-03-01 12:43:51, Danek pisze:
Widzisz Buba, jak do tych 30 mA dołożyć autoalarm, radio (nawet jak wyłączone to też coś niecoś ciągnie) to maksymalny czas przez jaki można nie odpalać autka skraca się drastycznie . Niby wszystko jest ok. Ale wcale mi się to nie podoba . Podobnie jak Omegolotowi.

No właśnie to jest pewien problem , bo u mnie na postoju jak silnik nie pracuje i jest właczony alarm to ciagnie około 110mA i tak kombinuje co mozna odpiac od zasialania na stałe i dac po stacyjce. Stąd było moje pytanie. ale Bingo chyba zostawie bez zmian............
a swoja droga to w Bingo działa i tak dopiero po włączeniu silnika więc nie wiem czy ten gościu nie odpisał troche tak "asekuracyjnie , zeby na wszelki wypadek "tego nie ruszac. Pamięć po odcięciu zasilania sie nie kasuje , a to mógłby byc najważniejszy powód , więc troche mnie korci żeby spróbować....

Cytat:
Pamięć po odcięciu zasilania sie nie kasuje , a to mógłby byc najważniejszy powód , więc troche mnie korci żeby spróbować....

No właśnie dlatego pisałem, że przydałby się doświadczony elektryk/elektronik, bo prawdopodobnie chodzi o zakłócenia z altka lub cewki.

Dzisiaj podlaczyłem do +12V po stacyjce na próbe.. Jest jeden powód dla którego nie da sie tak jeździć. Za kazdym razem jak sie wyłączy zapłon trzeba ręcznie włączac Bingo przyciskiem na panelu sterowniczym , bo inaczej jest po włączeniu w trybie pracy na benzynie a nie w trybie gotowości do przełączenia na gaz i de facto jak sie o tym zapomni to sie jedzie cały czas na benzynie.
A poza tym przejechałem tylko kilka kilometrów i żadnych innych zakłóceń nie było...... a po tej zabawie podłączyłem wszystko spowrotem tak jak było , bo nie mam zamiaru włączac recznie tego ustrojstwa za kazdym razem jak zapale samochód...
No ale przy pomiarze prądu było 30mA mniej......

Cytat:
3mA czy 30mA

Winny jestem wyjaśnienie
Podałem nieprawdziwą wartość pobieranego prądu. Dziś zmierzyłem, bingo s6 łyka 25 mA w czuwaniu