Problem z szybą w Scoupe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mam a raczej mój Scoupe ma dziwną przypadłość jeśli chodzi o przednią szybę. Mianowicie pękła mi już druga szyba w tym samym miejscu. Na 1/2 wysokości przednigo lewego słupka w stronę środka na dł. 5 cm. Z tego co stwierdził mechanik autko nie było bite, więc w czym problem???

I mam dylemat naprawiać pęknięcie czy kolejna szyba używana za 150PLN + montaż 100PLN.

Proszę w wskazówki skąd się wzieły naprężenia w słupku i jak je wyeliminować.

Widze ze nie jestem sam... mi tez pekala szyba ciagle w tym samym miejscu - kupowalem zawsze Nordglass najtansza jaka byla, w koncu w serwisie Pan Misiek doradzil mi zebym kupil troche drozsza szybe Nordglass przyciemniana ktora jest grubsza i bardziej wytrzymala - tak zrobilem zaplacilem kolo 300zl napewno nie wiecej i narazie mam spokoj

Witaj
Byl juz podobny post
Najprawdopodobniej masz wystajacy (podgiety) element karoseri tam gdzie peka szyba i jak ci ja wklejaja to w tym miejscu nie ma kleju miedzy szyba a karoseria tylko szyba opiera sie o karoserie i pod wplywem drgan peka.
Co do naprawy pekniecia o dlugosci 5cm to nie wiem czy jest to mozliwe.
Odpryski to mialem naprawiane nawiercaniem i klejeniem.
Jak juz zdemontujesz szybe to sprawdz czy nie masz wybrzuszenia w karoseri tam gdzie szyba przylega. Raczej jest w miejscu tam gdzie ci pekla albo ci szybiarze kleju pozalowali

no nie wydaje mi sie ze nie byl bity
bo:
po pierwsze nawet jakby powstalo wybrzuszenie na slupku
to od czego?? ewentualnie przy wyciaganiu zdzieraniu uszcelki
ze starej szyby ktos zachaczyl i nawet niewiedzac zostawił
ewentualnie gorzej
cos na pewno jest nie tak jak peka kolejna szyba
a jak wyglada podsufitka od strony szyby , było cos robione
u mnie np wyszla z zaczepów 1, czy 2,
, ale to moze byc sprawa wilgoci i temperatury wysokiej
a nawet szybszej jazdy , bo nie ma co ale dach nie jest jakis duzy
wiec sztywnosc pewnie taka sobie przy szyberdachu