MotoNews.pl
6 Papiery do gazu (170368/0) - PT

Papiery do gazu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy do inastalacji gazowej w samochodzie trzeba mieć jakieś papiery oprócz tego, że jest wbita do dowodu rejestracyjnego?

Pytam, bo wiem że coś tam miałem ale nie pamiętam dokładnie co bo mi wszystko gdzieś wcięło przy przeprowadzce...

Najważniejszym papierem który musisz posiadać i którego diagności z SKP będą od Ciebie wymagać jest Poświadczenie na zbiornik gazu przez niektórych nazywany homologacją zbiornika pod warunkiem że instalację gazową masz już legalnie zarejestrowaną w Wydziale Komunikacji.

No własnie kurcze, miałem wszystkie papiery, ale zaginęły. Oczywiście Gaz mam wbity do dowodu rejestracyjnego (ma 13 miesięcy).

Czy jest jakiś sposób na otrzymanie wtórnika takiego dokumentu?

witam, można otrzymać duplikat atestu na zbiornik, należy odpisać dane ze zbiornika- numer, data produkcji, pojemność, nr homologacji , skontaktować się z producentem- czyli w zależności czy stako, czy irene, bormech czy grodków - podać dane i wpłacić przekazem pieniążki, do kilkunastyu dni są papiery,,, kosztuje to około 30-40zł.
można też podjechać do warsztatu montującego i oni to załatwia tą samą drogą,,,

pozdrawiam,

Cytat:
2007-01-02 15:24:03, SYLWIA010 pisze:
witam, można otrzymać duplikat atestu na zbiornik, należy odpisać dane ze zbiornika- numer, data produkcji, pojemność, nr homologacji , skontaktować się z producentem- czyli w zależności czy stako, czy irene, bormech czy grodków - podać dane i wpłacić przekazem pieniążki, do kilkunastyu dni są papiery,,, kosztuje to około 30-40zł. można też podjechać do warsztatu montującego i oni to załatwia tą samą drogą,,, pozdrawiam,

Dzięki wielkie za informacje. To się jednak do moich gazownikó przejadę, bo i tak miałem do nich jechać, bo ostatnio coś mi wogóle instalacja szwankuje.
Nie wiem kiedy jade na gazie a kiedy na bęzynce
jak włączam zapłon to kontrolka nie zaczyna migać sama tylko dopiero jak nacisnę przycisk. A jak dodam gazu ponad 2000 obr. to niby przekaźnik pstyka, ale kontrolka zamiast zaświecić się na stałe, to całkiem gaśnie...

Chyba mi cos magicy mechanicy porąbali jak mi sprzęgło wymieniali...

jupiejjjj znalazły się papierki. pół godziny poszukiwań w piwnicy i są

Powiem tak-nigdy odemnie nie żądano żadnych kwitów na lpg
gaz wbity w dowód i to wystarczyło
diagnosta odczytywał jakieś numery ze zbiornika

witam, warto mieć te papiery bo nigdy nie wiadomo na jakkiego diagnoste się trafi, bywają tacy co chcą wszystko - łącznie z fakturą, homologacją i atestem.

Grzesiek to trafiałeś na spokojnego diagnostę, bo zgodnie z wytycznymi każdy diagnosta ma prawo zażądać przy badaniu, wyciągu ze świadectwa homologacji i atestu na zbiornik. Najczęściej tego chcą jak cecha na zbiorniku jest mało czytelna, albo w mało widocznym miejscu oraz kiedy im się nie chce zaglądać do kufra, a nie mają jeszcze w bazie Twoich danych.
W każdym razie te wszystkie papiery z montażu warto mieć i nie gubić, a przy zakupie autka z gazem żądać ich od porzedniego właściciela, żeby uniknąć późniejszych ewentualnych kłopotów.
A tak na marginesie to spotkałem się nawet z przypadkiem kiedy policjant podczas kontroli upierał się, że mam to wozić przy d... . Ja wiem że to bzdura ale po kiego grzyba mam się kłócić z niedouczonym policjantem, wiadomo czym to może skutkować .

witam, w 2001 założyłem nową instalacje Lewato w Radomiu i było wszystko ok dopóki dwa lata temu na przeglądzie gość się dopatrzył, że skończyła się wazność butli (10 lat) . Okazało się , ze w warsztacie wstawili mi butle już 5 letnią i inna niż w papierach ,które dostałem na pierwszym przeglądzie po założenie gazu. Nie mam nawet żadnego popieru na butle, to było tyle lat temu, a może wcale mi nie dał. Facio zlikwidował oficjalnie warsztat ( ale nadal coś tam zakłada) nie chce mi wymienic , a ja teraz muszę się prosic za każdym razem aby mi ktoś ją podbił. Chciałem się zapytać , czy jest jakas szansa nato aby gość wymienił lub oddał kase za butle

witam, niech Pan sprobuje dogadać się z montażystą, poszuka swoich papierów- homologacji, faktury- co tam było zapisane, jeśli nic Pan nie wskura to zostaje umieściś gościa w wątku "omijajcie z daleka,,," a potem udać się do innego warsztatu i wymienic butle na nową, lub udać się do Lublińca na legalizacje butli (przedłużenie jej). koszt 150zł.

a u mnie już wszystko śmiga. Okazło sie że mechanicy magicy przy wimianie sprzęgła odłączali aku i ja podłaczai to zapomnili o masie od instalacji gazowej...

Kłopot jest w tym że oprócz zaświadczenia o legalizacji instalacji, gdzie numer fab. butli się zgadza, ale reszta jest inna(rok 1995 i naz. butli jakaś WGH zamiast Stako ). Z tym gośćiem nie da się dojść do porozumienia. Nie wiem czy coś takiego nadaje się do sądu, jak nie mam żadnych dokumentów na butle.

witam, montażysta pozbył się starej butli, gdyby Pan się na to zgodzil to byłoby ok(np za niższą cene montażu) ale jeżeli zrobił to celowo to wygląda na oszustwo,,
na przełomie (ok) 2000 i 2001 weszło rozporządzenie że montowane urządzenia mają mieć homologacje 01, czyli na butli jest nr np, E20 67R-O10427, przed 2000 montowane były urządzenia z nr E20 67R - 00,,,
więc trzeba się było na szybko pozbyć starych butli,,
nie wiem od kiedy dokładnie weszło to rozparządzenie, może p Croma bedzie znał konkretne daty,
chodzi o to czy zamontowano zbiornik już niezgodnie z wytycznymi, jedyny problem to że już mineło kilka lat od montażu, a nie jest to świeża sprawa.

ok. czy ja moge teraz zrobic coś w tej sprawie, aby odzyskac nową butle lub jakoś inaczej rozwiązać ten problem