Jakie ET mają oryginalne koła 14"" w Espero?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytanie jak w temacie, kupiłem kolcki Ferodo do Esperaka i niestety po ich założeniu koła waliły po zaciskach, trochę się zirytowałem bo tanie nie były a posiałem paragon i nawet zwrócić nie mogę, zastanawiam się czy mam seryjne koła czy jakies wynalazki

O ile się nie mylę to ET40. Im większa liczba ET (np. 44), tym koło jest "głębiej" osadzone. W razie błędnej informacji z mojej strony proszę fachowców o poprawkę.

Aale czegoś nie kumam. Miałeś jakieś tam klocki i było oki, nie wymieniałeś zacisków, tylko kupiłeś Ferodo niby do Espero, weszły w zaciski i nagle felgi Ci po nich walą? Może i jestem dyletantem w temacie, ale jak to możliwe?

ET 49

pozdro

Sam tego nie kumam, klocki katalogowo pasują do Espero, w zaciski weszły bez problemu, ale albo są grubsze albo nie wiem juz co jest, numer klocków Ferodo to FDB584C. Sprawdzałem nawet w katalogu ze strony i rzeczywiście to mają byc te klocki a koła szuraja po zaciskach

Cytat:
2006-11-30 10:32:39, kamyk2 pisze:
Sam tego nie kumam, klocki katalogowo pasują do Espero, w zaciski weszły bez problemu, ale albo są grubsze albo nie wiem juz co jest, numer klocków Ferodo to FDB584C. Sprawdzałem nawet w katalogu ze strony i rzeczywiście to mają byc te klocki a koła szuraja po zaciskach

jakie masz ET ??

Oryginalne felgi maja ET 49 i nie wiem jak to jest mozliwe , ze wczesniej miałes wszystko ok a po wymienie klocków felgi ci obcieraja o zaciski???? Inne klocki nie wejdą w zacisk (bez przeróbek oczywiście) więc wymiana klocków nie powinna miec tu znaczenia ani firma jaka je wyprodukowała. Jestęs pewien , ze napweno obciera ci felga o zacisk? Może żle cos złozyłeś i obnciera np spręzyna blokująca klocki o tarcze hamulcową? Odgłos może byc podobny.......

Jakbyś skorzystał z wyszukiwarki to byś wiedział że odwrotnie założyłeś sprężynkę. Odpowiedni wątek.

Dzieki Adam wychodzi na to że problem rozwiązany, klocki zmieniał mechanik który mi od lat serwisuje samochody więc nawet nie podejrzewałem że może się walnąć w takiej błachostce i przyjąłem jego argument za wyrocznie, jutro poprawka

hehe adas mnie ubiegl jak zaczalem czytac to od razu wiedzialem ze zle zalozone sprezynki..skad? sam tak kiedys zrobilem oprocz tego ze tarlo to jeszcze slabo hamowalo