| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Tybek F&F MEMBER 126p 1.1SPI+ 2x125p ... Wieluń | 2010-08-24 18:40:00 Panowie mam problem. Myślałem że to wina licznika ale wychodzi na to że nie... W moim fiacie mam okrągłe zegary. Problem polega na tym że dolna część jest podświetlona a górna za cholerę nie chce świecić (podświetlenie wskaźnika temp. paliwa, górna partia prędkościomierza i obrotomierza). Bezpiecznik działa, wszystkie żarówki też sprawne. Dlaczego tak jest? Po próbie założenia starego licznika (tzw. termometru) w ogóle kiła- podświetlenia brak, do tego nie działa lampka od świateł pozycyjnych, od hamulca ręcznego (powinna świecić? Gdzieś czytałem że coś tam trzeba poprzekładać żeby ją uruchomić) Z leksza zgłupiałem a nie mam chwilowo miernika Aha- kiedyś jak jechałem to przez moment działało wszystko na okrągłych zegarach. Zgasiłem, parę razy zapaliłem silnik i wszystko wróciło do normy czyli połowa nie działała.... Wychodzi na to jakby coś było luźne, tylko kuwa co? Gdzie mam szukać ? |
Poochaty F&F Sympatyk Kraków | 2010-08-24 18:47:17 a nie ma gdzies przerwy na sciezce?Tak najczesciej jest jak prąd jest i zarowki dobre, cudów nie ma... |
Tybek F&F MEMBER 126p 1.1SPI+ 2x125p ... Wieluń | 2010-08-24 21:03:09 No właśnie nie mam miernika, ale z "oka" wygląda OK... Lukam teraz schemat i nie ma po drodze żadnego ustrojstwa co by mogło nie działać ![]() |
krzysztof433 DF Poznań | 2010-08-24 21:31:19 Zacznij od sprawdzenia masy może Ci sie wypieła z licznika albo luźna jest. |
Tybek F&F MEMBER 126p 1.1SPI+ 2x125p ... Wieluń | 2010-08-25 20:37:55 No. Odzyskałem miernik. Sprawa wygląda tak że wadliwy jest licznik z okrągłymi wskaźnikami. Po sprawdzeniu wszystkich prądów w instalacji zacząłem sprawdzać ścieżki. Niby wszystko OK oprócz górnej partii żarówek oświetlających zegary. Gdy licznik był podłączony i włączone światła (podświetlanie powinno działać) przy wykręconych w/w żarówkach prąd był. Wystarczyło że wkręciło się chociaż jedną żarówkę, napięcie spadało do zera. (przypominam że to właśnie te żarówki nie świeciły- są one zasilane masą z punktu C (na rysunku)) nie wiem gdzie ta masa tam ucieka bo nie widać z zewnątrz (tym bardziej że wskaźnik od temperatury działa prawidłowo), ale po przyłożeniu kabelka z masy w punkcie B bezpośrednio do punktu C (tam gdzie ta masa gdzieś uciekała) Wszystko działa. Zalutowałem zatem ten kabel na stałe i zmieniłem wskaźniki na MR-owy pasek. Aczkolwiek chyba się przyzwyczaiłem za mocno do okrągłych wskaźniorów bo jakoś mi ten pasek nie leży pomimo że mi się bardziej podoba. Może dlatego że wiem że to już nie jest oryginalne...
Zdjęcie:
Nie obyło też się bez małego zwarcia (patrz punkt A) |
CarvMachine F&F Sympatyk FSO 1500 125p (c) Sosnowiec | 2010-08-25 23:24:14 Tybek, ale termometr jest orgyginalny. Od począty 25p byl termometr. "Okrągła" modyfikacja była błędem, który należy naprawić. |
Piotrek42gv 125p/126p Nałęczów k/Lublina | 2010-08-26 16:45:38 za 30zł sprzedam Ci okrągłe z diodowym obrotomierzem ;p |
Tybek F&F MEMBER 126p 1.1SPI+ 2x125p ... Wieluń | 2010-08-26 18:31:54 Łi tam, po pierwsze moje okrągłe działają a po drugie to już się przestawiłem na termometr- jest w pytę |