[126] autoryzowany zakład mechaniki pojazdowej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzwoniłem do rzeczoznawcy w sprawie wydania orzeczenia w sprawie zamontowanych tarczówek z CC w maluchu i powiedział mi, że jeśli mam przeróbkę zrobioną w "autoryzowanym serwisie" to "nie było by z tym problemów" i teraz mam pytanie...

Co to znaczy "autoryzowany serwis"?
Czy wystarczy jakiś zwykły zakład zajmujący się mechaniką pojazdową i prowadzący działalność gospodarczą, czy może musi mieć jakieś specjalne uprawnienia, a jeśli musi to jakie?

jakas bzdura wez innego rzeczoznawce

Ten był "działającym pod pzmotem" i się dowiadywał, a to już drugi rzeczoznawca, który nie chce się tego czepić (w tym samym mieście).. zostało mi jeszcze dwóch, ale nie mogę ich namierzyć.

Cytat:
2007-05-15 16:51:45, klr pisze:
Ten był "działającym pod pzmotem" i się dowiadywał, a to już drugi rzeczoznawca, który nie chce się tego czepić (w tym samym mieście).. zostało mi jeszcze dwóch, ale nie mogę ich namierzyć.

to zmien miasto - nie ma rejonizacji jesli chodzi o rzeczoznawcow, mozesz sobie zalatwic opinie u dowolnego rzeczoznawcy w polsce.

Chyba zmienię.. dowiedziałem się już o co biega, mianowicie podobno istnieją zakłady które posiadają "uprawnienia do tego typu przeróbek". Dowiedziałem się też, że samochód powinien być po wsadzeniu innego silnika zważony, potem sprawdzony rozkład mas, wszystko na częściach z homologacją (zdaje się, że blachy od Nitro nie mają homologacji , a dorabiane wężyki hamulcowe też pewnie nie mają ) - oczywiście pod kątem przeróbki układu hamulcowego.

W każdym razie w moim mieście na pewno nie załatwię tarczówek, bo już drugi rzeczoznawca coś mi wspomina o jakimś innym rzeczoznawcy, który to niby poszedł siedzieć za wydanie opinii na temat pasów bezpieczeństwa, a ktoś się tam potem zabił w wypadku jakimś.

Prawdopodobne rzeczoznawcy chodziło o to, że musisz znaleźć zakład który w regonie ma numer 5020A wg PKD. Wystawi fakturę za przeróbkę z pieczątką z tym numerem lub załączonym ksero regonu z tym numerem. W ten sposób przerabia się Vany z powrotem na osobówki.