MotoNews.pl

Zmiana na xsenony - jakie przeróbki ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam chce zamontować oryginalne lampy ksenonowe do mojej omegi '97 zamieniajac zwykłe czy mozna poprostu przełozyc czy sa jakies zmiany ?o co chodzi z tym samopozimowaniem i czy wtyczki sa takie same?

Jesli masz zwykle lampy,nie soczewki,to trzeba je wymienic, uklad zasilania zarowek,gdyz przy 12V nie beda dzialac,uklad samopoziomowania.Dlaczego? Jadadz pod gorke,swiecac na wprost,czyli wowczas w gore nie zyczylbym ci oslepienia stojacej tam drogowki Przy samopoziomowaniu,no kurde chyba sama nazwa cos mowi? Swiatla beda trzymaly sie tzw.Punku zero wyregulowanego z poziomem,nie bedziesz raczej nikogo oslepial. Aha,uklad spryskiwaczy,gdyz reflektory musza byc raczej czyste. Koszt roznie,zazwyczaj cos okolo 1200zl plus minus,odradzam uniwersalne zesttawy montazowe.

Cytat:
Koszt roznie,zazwyczaj cos okolo 1200zl plus minus,odradzam uniwersalne zesttawy montazowe.

Jedna lampa używana z przetwornicą i spryskiwaczem kompletnym to minimum 700 (giełda) + "palnik" (allegro 79zł). Spryskiwacz i tak nie będzie działał ponieważ koszt zbiornika płynu z dodatową pompką jest za duży i uważam że gra nie jest warta świeczki. Osłonki pod lampami nie będą pasować ale wystarczy wywiercić otwory na dysze i git. Ale i tak uważam że lepiej zmienić omegę niż bawić się w (drogie) przeróbki. Mimo to życzę miłej pracy.

Qrwa znowu banda fachowcow...

Montaz z podlaczeniem - 0.5h

Olej spryskiwacze i samopoziomowanie - gowno warte gadzety. Poztym spryskiwacze pewnie masz w MV6.

Co zrobic:
- wyjac stare lampy
- przelozyc silniczki regulacji ze starych do nowych
- zrobic odejscie zasilania przetwornicy z oryginalnej wiazki ( kable swiatel mijania ) CheckLight sie nie bedzie palil. Wtyczka jest ta sama dla swiatel postojowych i dlugich.
- zmienic bezpiecznik z 10A na 15A
- zalozyc nowe lampki
- KONIEC

Szukaj lamp z Omegi B. Omega C ma inny ksztalt klosza - beda wystawac za obrys maski i wymagac podpilowania hokeja pod lampa.

Cytat:
Przy samopoziomowaniu,no kurde chyba sama nazwa cos mowi? Swiatla beda trzymaly sie tzw.Punku zero wyregulowanego z poziomem,nie bedziesz raczej nikogo oslepial.

Qrwa... Zorro by lepiej nie wykombinowal...

Cytat:
uklad zasilania zarowek,gdyz przy 12V nie beda dzialac,

Po to sie wozi wiadro z 220V...

I poza tematem:

posiadany samochód: MV6
rok produkcji: 1997
silnik/moc/kolor: 3,0 / 230 / czarny met

1. Jaki chip sie wklada zeby miec 230KM ??
2. Masz wykres z hamowni ??
3. Przyjedz na lotnisko - zlot niedlugo, dawno MV6 nie sklepalem zwlaszcza takiej 230KM

ja mam wykres z hamowni

[ wiadomość edytowana przez: MEGA_3 dnia 2006-03-08 07:50:41 ]

Dra zawsze czójny . 0,5h trochę przesada (trzeba jeszcze zderzak zdjąć, nie??) ale jak taki szybki jesteś, ok.
Cytat:
Qrwa znowu banda fachowcow...

Nie mówiłeś chyba o mnie??

Cytat:
(trzeba jeszcze zderzak zdjąć, nie??)

Nie trzeba Zwlaszcza jak latarki sa bez spryskiwaczy.
Wygodniej oczywiscie go zdjac - to tez chwila.

Cytat:
Nie mówiłeś chyba o mnie??

O tym fachmanie ponizej, lansujacym m.in. pochodzenie x30xe ze stajni BMW...

Cytat:
2006-03-07 12:30:10, mario26DR pisze:
...uklad samopoziomowania.Dlaczego? Jadadz pod gorke,swiecac na wprost,czyli wowczas w gore nie zyczylbym ci oslepienia stojacej tam drogowki Przy samopoziomowaniu,no kurde chyba sama nazwa cos mowi? ...

miszczu pitolisz....
Tak to nie działa.

Cytat:
2006-03-08 07:38:21, MEGA_3 pisze:
ja mam wykres z hamowni

chyba na asfalcie

a wykres od kardiologa tez sie liczy ???

WITAM,

JA SAM PRZERABIALEM REFLEKTORKI W MOJEJ 2,5 TDS ZE ZWYKLYCH NA XENONY. PRZEROBKA BYLA SPORA BO MIALEM ZWYKLE LAMPY, KUPILEM SOCZEWKI DEPO ALE OD RAZU PO ZAKUPIE WSADZILEM TAM SOCZEWKI BIXENONOWE OD AUDI S4. ZALOZYLEM PRZETWORNICE I MAM WYPAS JAKA ZADNA OMCIA W DODATKACH NIE MIALA.

CO DO MONTAZU TO BANALNIE PROSTY. A SAMOPOZIOMOWANIE I SPRYSKIWACZE TO TYKO BAJER KTORY NIBY DZIALA A JAK SIE POPSUJE TO TRZEBA SPORO KAASY WYDAC.

POZDRAWIAM
TOMEK

Cytat:
2006-03-09 20:12:32, _tomchis_ pisze:
KUPILEM SOCZEWKI DEPO ALE OD RAZU PO ZAKUPIE WSADZILEM TAM SOCZEWKI BIXENONOWE OD AUDI S4.

Depo xenony

przepraszam bixenony Depo

Powiem tak Depo nie jest aż takie złe jak powszechnie się twierdzi.

Problem polega na tym że większość ludzi powiela opinie innych a nigdy w życiu nie widzieli soczewki Depo.

Radzę wypowiadać się na podstawie własnych doświadzczeń w każdej sprawie nie tylko lamp.

Moja opinia wynika z doświadczenia w zakresie soczewek Depo.

pewnie że tak depo nie są złe one są do dupy
czekam aż w spadku po robercie dostane to dupo coby sie szybciej znalazł leszcz na moja ome bo może w dzień one dobrze wyglądają ale w nocy gówno widać
a tak nawiasem mówiąc trzeba pamiętać przy przeróbce depo na ,,depo mega pałer ksenon limited,,coby uzbroić sie w wiertarke i silikon do kibli

Cytat:
2006-03-09 21:20:43, PEPE pisze:
Powiem tak Depo nie jest aż takie złe jak powszechnie się twierdzi. Problem polega na tym że większość ludzi powiela opinie innych a nigdy w życiu nie widzieli soczewki Depo. Radzę wypowiadać się na podstawie własnych doświadzczeń w każdej sprawie nie tylko lamp. Moja opinia wynika z doświadczenia w zakresie soczewek Depo.

PEPE skoro zwykłe lampy świecą lepiej od Depo to to są soczewki wiesz co ostatnio usłyszałem w sklepie opla we wrocku Depo to gówno

Robert, depo to może i g... ale we wstecznym lusterku wyglądały całkiem fajnie inna sprawa to to jak Wam drogę oświetlały skoro tak drogi nadrobiliście

rozwiązała się zagadka co jest z tą jedną lampą? ani ksenon ani zwykła?

a ja wlasnie zamierzam kupic takie soczewki DEPO i wtedy bede mial konkretne porownanie czy sa lepsze od zwyklych lamp czy faktycznie sa do dupy ,mialem kupic HELLA ale jak mi pan w sklepie powiedzial ze jedna kosztuje prawie 1400zl to zrezygnowalem

Cytat:
2006-03-09 22:49:28, zork pisze:
Robert, depo to może i g... ale we wstecznym lusterku wyglądały całkiem fajnie inna sprawa to to jak Wam drogę oświetlały skoro tak drogi nadrobiliście rozwiązała się zagadka co jest z tą jedną lampą? ani ksenon ani zwykła?

Bo zarówki Tungsram +50% a co do drogi to był dobry pilot na drugi raz biore cb
A lampa to xenon tylko brak pierścienia trzymającego żarnik nie do kupienia tylko z rozbitej lampy

Cytat:
2006-03-09 21:26:21, fomin pisze:
... a tak nawiasem mówiąc trzeba pamiętać przy przeróbce depo na ,,depo mega pałer ksenon limited,,coby uzbroić sie w wiertarke i silikon do kibli

Hehe zajebisty gryps, ale wierz mi Fomin, nie wystarczy
Właśnie jestem w trakcie rezania lamp Depo. Wkładam tam soczewki od jakiegos mercedesa. Oczywiście bixenon. W sumie to żałuję że nie wsadziłem na próbę do auta tych Depo i nie porobiłem jakiś fotek dla porównania. Ale sądząć po jakości odbłyśnika w soczewce to świeciła by wybitnie hujowo. Odbłyśnik jest prawie cały zmatowiony!! a to są nówki sztuki nigdy nie śmigane.