| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Konrad Miłośnik FSO MB 190 Warszawa | 2002-08-30 22:01:31 Jechałem powoli w korku na wiadukcie na Marsa. Nacisnąłem na hamulec a tu łuuup! Pedał wpadł mi do podłogi, ja szybko zareagowałem i ręczny zaciągnołem i zjechałem na pobocze. Na początku myślałem że to półoś mi się ukręciła, ale auto jechało a hamulców nie miałem. Klocki (pieprzone FOMARY) już mi się kończyły i podejrzewam że okładzina zeszła najpierw a potem klocek wpadł między tarcze a jarzmo. Sporo strachu a jutro czeka mnie wymiana klocków - no ale to pikuś. Na szczęście nie jechałem szybko.
Pozdrawiam, Konrad |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2002-08-30 22:48:16 Nie pieprzone fomary, tylko tak sie ma jak sie jeździ na tarczach o grubości żyletki i nawet klocek na którym coś jest wypadnie...
Tylko nie zaprzeczaj bo znam problem z doświadczenia. |
SXC Polonez 1.4 GLI 16V ... Warszawa | 2002-08-30 23:47:53 dobrze ze to bylo tylko na wiadukcie |
Konrad Miłośnik FSO MB 190 Warszawa | 2002-08-31 00:57:02 Krzyczycie NOWE TARCZE! A ja Wam powiem, że tarcze są nowe i mają max. 5k km i prawie żadnego rantu !!! Fakt, resztki klocka nie powinny przelecieć przez jarzmo - pewnie jest za bardzo rozchylony. Jutro przyjrze się temu dokładniej.
Konrad |
![]() MichalSW Miłośnik FSO FSO Polonez Caro Plu ... Kielce | 2002-08-31 07:45:24 Jeżdżę na Fomarach od nowości (aktualnie 170 tys. km) i nigdy mi się takie coś nie zdarzyło. A klocki z reguły zajeżdżam do końca, czyli jak zaczynam słyszeć "szorowanie" to zaraz jade do zmiany. Nie wiem, może to rzeczywiście był jakiś drugi gatunek??? |
Konrad Miłośnik FSO MB 190 Warszawa | 2002-08-31 22:26:19 Dzisiaj wymieniłem klocki i przyjrzałem się dokładniej. Więc... tarcza jest za blisko lewej strony jarzma i za cholere nie wiem dlaczego. Nic nie jest wygięte, jarzmo wygląda na całe, ale klocki maja taki luz że przy cofaniu i depnięciu w heble, klocki tak jakby strzelają,pukają.
Czemu ta tarcza jest tak blisko lewej strony? Ktoś wie ? Pozdr. Konrad |
molekss FSO Polonez (LPG) Lubań | 2002-09-01 00:57:05 witam
ja też miałem kiedyś takie przeboje z klockami. jade sobie po dupcie ktora wracała z niemiec, a tu w drodze bżdękkk i prawy klocek mi wypadł, przy predkości 120 km/h. jak pojechalem do mechanika żeby sprawdził dlaczego poszlo to powiedzial że miałem cholerne szczęście a dziś skosilem ładnie trawke na poboczu, było ślisko, zarzuciło dupcie i w rów... rezultat to tylko urwany zderzak tylni i błoto na podwoziu... znowu miałem farta pozdrowionka dla wszyskich |
Konrad Miłośnik FSO MB 190 Warszawa | 2002-09-01 17:48:20 Ale jakby sie wysuwal pierscien to tarcza przybliżała by się do zewnętrznej części jarzma, a jest na odwrót!
Konrad |
SXC Polonez 1.4 GLI 16V ... Warszawa | 2002-09-01 22:09:30 Moze zrobimy liste czesci ktore nie nadaja sie do uzytku?
Narazie proponuje: Amortyzatory MONROE i klocki FOMAR Co wy na to? |
thaniel Miłośnik FSO Fiat Siena/Opel Astra Warszawa - Natolin | 2002-09-02 12:42:11 Tez siem przestawilem z fomarow na lukasy tyle ze juz dawno
i szczerze mowiac jak mam zmienac klocki to muszem sobie przypominac jak to siem robilo przy fomarach mialem super wprawe (to ich plus pozdr p.s. czego jeszcze nie uzywajcie prywaciarskiego gumowego mieszka do dzwigni zmiany biegow 5tka wchodzi tylko przy przylozeniu ogromnej sily a to dlatego ze plastyk mocujacy jest za szeroki i siem drazek blokuje |
Admiral Miłośnik FSO Honda CB750, HONDA V ... wieczny malkontent | 2002-09-04 09:51:31 HI HI.
Z tym mieszkiem gumowym (kupionym na giełdzie Wywaliłem go szybciej jak go założyłem. Teraz mam skórkę razem z gałką od plusa i jest pięknie Pozdrawiam |
thaniel Miłośnik FSO Fiat Siena/Opel Astra Warszawa - Natolin | 2002-09-04 09:54:53 Tez juz mam "skorke" A ile siem nakombinowalem z ta 5tka czemu tak nie wchodzi to moje, niedawno robilem sprzeglo docisk i takie tam mowie cos mi poprzestawiali ale z drugiem strony mowie reszta chodzi piknie no i wpadlem ze zmienialem tez to gumowe cholerstwo zdjelem i super pozdr |
Soyer FSO POLONEZ 1.6 GLE ... Opole | 2002-09-04 13:52:45 hehe .ja miałem to samo 5 nie wchodziła ,no chyba ,ze mocno ją wrzuciłem !!! Zmieniłem te cholerstwo i wszystko jest oki...
A tak na marginesie to.ładnie sienam zmienił temat..od hamulców do gałek |
Wyrwizab (M) x | 2002-09-04 15:04:59 To po prostu znak tego ze forum zyje wlasnym zyciem, zreszta lepiej tak niz kazdy by mial tylko napisac - no tak, klocek, pewnie starty byl i wypadl....A tak to przynajmiej dyskusja robi sie interesujaca. |
Kojack Fiat 125P Murowana Goślina | 2006-12-08 09:53:58 Miałem to samo ale z przodu mi wypadł. Uratował mnie dobrze działajacy ręczny (bębny). Okazało się że mam za cienkie tarcze z przodu dlatego wyleciał. Zakupiłem nowe tarczki wraz z klockami i jest OK. Obecnie kupuje klocki Lukasa (stary typ). Te wszystkie inne po rozgrzaniu piszczą a to mnie dobija. |
automatic | 2006-12-08 09:59:48 x [ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-13 16:15:04 ] |