Nie moge sobe dać rady z podłączeniem radia. Kiedyś było tak, że jak grało radio to wyłączała się data na wyświetlaczu, pięknie wyszukiwały się stacje. Malina. Stare radio padło i do kluski powedrowało nowe radyjko, które nie chciało grać. Ktos staremu przelutował instalacje (chodziło pewnie o odpwoiednie podłącznie prądu) i zaczęło hulać. Ale tak: data swieciła się non toper, i w mieście łapało fale spoko ale za miastem prawie wcale. Ome przejąłem ja i zacząłem od wymiany radia na nowe, które znowu nie chciało wyszukiwać stacji i znowu świeciła się data non stop. Znalazłem na forum, że za datę odpowiada przewodzik sterujący automatyczną anteną, który u mnie rzeczywiście był odłączony i że podobno ten sam przewodzik powoduje, że włącza się wzmacniacz antenowy. po podłaczeniu przewodów data gaśnie stacje wyszukuja się lepiej ale rewelacji nie ma. Ciekawostką jest to, że gdy zmienię źródło dźwięku czyli zamiast tunera przełącze na cd, data raz jest a raz jej nie ma. Pytanie mam takie, czy jest cos jeszcze co ma wpływ na wysietlanie sie daty i czy sa jakies problemy z antenami/wzmacniaczami w omegach b sedanach. Wiem, że w caravanach pękały przewody między budą a tylna klapą. O sednach niczego nie znalazłem. Zastanawiam się czy nie podłączyć jakiejs zwykłej anteny zamiast tej w szybie i nie przeciąć przewodu sterujacego automatyczna anteną tak, żeby data świeciła się cały czas. Może ktoś z Was miał podobny problem i mógłby coś doradzić?
Witam, podobnych problemów nie miałem, ale mogę Ci doradzić ze do sterowania wyświetlacza i do wzmacniacza antenowego są 2 osobne przewody, które połączone są w oryginalnej kostce radiowej razem, tej wpinanej do radia, najprawdopodobniej jest to kolor czerwony i czerwony z białym paskiem, ale sto procent nie pamiętam koloru, wiec, jeżeli masz podpięty tylko jeden z nich do wyjścia sterującego anteną z radia, czyli ten do wyświetlacza to wzmacniacz antenowy jest nieaktywny, i po przełączeniu źródła prądu nie ma prawa być sytuacji ze data raz jest a raz jej nie ma, chyba ze masz jakieś kiepskie radio i po przełączeniu z radia na CD wyłącza prąd na antenę, z czym raczej się nie spotkałem,
Z tego co pamiętam to w kostce rzeczywiście mam podpięty tylko jeden przewód (chyba czerwony) do wyjścia sterującego anteną. Jeśli chodzi o radio które ma obecnie to chyba jest tak, ze po przełączenie na CD wyłacza antenę. Radio jest średniej klasy jest to radioodtwarzacz cd/mp3 sony cdx-gt200. dzięki za info. ide sprawdzić podłaćzenie
Maniurka78 ma rację. sprawdziłem kontrolką po przełączeniu znika prąd na wyjściu sterowania anteną. Przy okazji odkryłem chyba usterkę. przewód antenowy był załamany i nie kontakcił za bardzo. Tak czy siak musiałem zostawić kluskę w warsztacie (wymiana tulei przedniego wachacza) więc poprosiłem żeby mi zarobili nową koncówkę anteny. Zobaczymy jak będzie działało. Na pewno napiszę.
pzdr i dzięki za odpowiedzi
WItam, a ja mam taki problemik mały:
Miałem starocia SC200, zakupiłem VDO Car500 i na starym radiu wszystkie stacje radiowe pieknie wyszukiwał, sygnał był mocny, nic nie przerywało, a teraz na VDO znajdzie moze z połowe stacji, a jak poszukam Zetke albo RMF to mi przerywa:/! Nie czaje tego VDO!