| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
GrzesiekK LOB MEMBER Opel Sintra 3.0 24v Kraków | 2006-12-06 18:59:10 Mi sie wydaje że napewno masz problem z alternatorem, więc jak z ładowaniem będzie wszystko Ok, to dopiero wtedy bierz się za resztę! ABS i dmuchawa wyraźnie dają znać, że nie ma ładowania, co prawda z tego co piszesz to alternator się wzbudza, ale dlaczego dopiero powyżej 3500tyś.obr.???
Sprawdź najpierw to, bo reszta może być powodowana, właśnie brakiem prądu!!! |
SENATOR LOB MEMBER SENATOR B GDANSK | 2006-12-06 19:15:54 Dokladnie tylko i wylacznie altek Az dziwne ze tyle narobiles a do tego elektryk dzialal przy aucie a niesprawdzal ladowania |
GrzesiekK LOB MEMBER Opel Sintra 3.0 24v Kraków | 2006-12-06 20:34:23 Może być tak, że z masą silnika jest coś nie bardzo i z tego mogą powstawać problemy, a poza tym może być tak że po dłuższym chodzeniu zmniejsz się ładowanie i jest problem!
Brak prądu powoiduje że ABS się nie włącza i dmuchawa także, a że gaśnie, może być spowodowane za małym zapięciem na pompce paliwa... Ja bym sprawdził dokładnie ładowanie, naładował w domu akumulator i sprawdził dokładnie przewody, a w szczególności masę!!!
A co do sprawdzenia alternatora, to każdy szanujący się elektryk, powinien mieć przyżądy, by sprawdzić wyjęty alternator... [ wiadomość edytowana przez: GrzesiekK dnia 2006-12-06 20:36:34 ] |
Browarny OmegaA2,0/OmegaB2,5TD Katowice/Mysłowice | 2006-12-06 20:43:23 Miałem identyczne objawy, błąd ABSu, dmuchawa, w dodatku jak się włączało klakson to światła gasły
Przyczyna to... uwalony przewód masowy do bloku silnika. Niby wszystko było ok ale jak przy większej ilości odbiorników auto zaczynało wariować. Widzę że GrzesiekK wpadł na to samo. |
GrzesiekK LOB MEMBER Opel Sintra 3.0 24v Kraków | 2006-12-06 21:28:03 Ja walcze z elektryką w Seniu, od czasu gdy go kupiłem i dalej nie jest idealnie i mi brakuje prądu, więc wiem na co trzeba zwracać szczególną uwagę!!! |
bratyslaw LOB SYMPATYK Omega 3.0 V6 Parczew | 2006-12-07 11:19:27 Zrób jeszcze prosty test - podłącz sobie miernik np. pod gniazdo zapalniczki, czyli pod napięcie jakie jest w instalacji, odpal, włącz ogrzewanie szyby, światła, itp. i wtedy zobacz czy nie ma jakiś dużych spadków. |
Browarny OmegaA2,0/OmegaB2,5TD Katowice/Mysłowice | 2006-12-07 14:37:51 Przewód na pewno nie dyndał luźno bo bym wcześniej zauważył. Pamiętam że robiłem nowy (sam skręcałem ze starych kabli, jestem z siebie dumny ) ale to było z 8 lat temu więc już nie pamiętam.
Aku się rozładowuje bo wtedy alternator nie ma połączenia z masą (tzn. za pośrednictwem bloku) i odbiorniki ciągną z akusa. U mnie na pewno nie paliła się kontrolka ładowania, nie wiem dlaczego. |