Czasem zaświeci lampka od elektryki silnika,czy to normalne?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam problem .czasami zapala mi się lampka od elektryki silnika, taka pomarańczowa.
dodam że mam holenderski gaz.
po paru sekundach ta lampka gaśnie, kontrolka sygnalizująca że jagę na gazie miga. z tego co słyszałem to coś takiego może być przy instalacji gazowej, czy napewno.
w instrukcji obsługi jednak piszą że coś nie tak z elektryką i przełącza się automatycznie na pracę awaryjną.
o co tu chodzi?
wymieniłem cewkę, kable i świece.
może ktoś miał podobny przypadek

To jest check sygnalizuje ze jedziesz na nie odpowiednim paliwie.

tankuję na renomowanej stacji paliw."ORLEN"
to nie powinno być problemów
praca silniczka jest OK
może jakiś jeszcze obwód siedzi mi w aucie.który wymaga wymiany. od strony WN chyba wszystko dobrze

krzychu_kolo: "nie odpowiednie paliwo" = gas

Poza tym ten temat był wałkowany już co najmniej kilka (naście, dziesiąt) razy, w wyszukiwarce znadziesz w pyte info na ten temat.

Ps.: Jeśli nie chcesz narazić się na niemiłe słowa to najpierw wyszukiwarka a potem zakładanie kolejnego postu.

Ps2.: Teraz pozostaje czekać na tabliczkę od Zbynia.

Cytat:
2006-12-05 13:33:54, Grande pisze:
.... Ps2.: Teraz pozostaje czekać na tabliczkę od Zbynia.

Wedle życzenia

Cytat:
mam problem .czasami zapala mi się lampka od elektryki silnika, taka pomarańczowa. dodam że mam holenderski gaz. po paru sekundach ta lampka gaśnie, kontrolka sygnalizująca że jagę na gazie miga. z tego co słyszałem to coś takiego może być przy instalacji gazowej, czy napewno...

Cytat:
tankuję na renomowanej stacji paliw."ORLEN"...

Kontrolka check engine nigdy, przenigdy nie powinna się palić.
Błędy w ustawieniach (ew. montażu) gazu mogą generować błędy do ustawień pracy silnika na benzynie.
Przestudiuj starsze posty, a jak to nie pomoże, to po prostu podepnij się pod kompa i wszystko będzie jasne.
A propos renomowanej stacji paliw...
Wybacz, ale w Polsce nie ma takich
Pzdr
Arielka

dzięki za namiary . poczytam sobie co piszą.

Jeżeli "check" pali Ci się jadąc na gazie(nie na podwójnym gazie)
nic złego się niedzieje, to normalne. Ale jeżeli na benie, to możesz mieć problem i musisz podpiąć kompa.

dodam ze jezeli kontrolka check engine sie swieci w momencie gdy jedziesz na gazie to zazwyczaj jest to blad zwiazany z mieszanka paliwowa, w Polsce w instalacjach montuje sie "symulator sondy lambda" i dzieki niemu oszukiwany jest komputer i nie sweici sie ani nie mryga kontrolka "check". Pewnie w Twojej holenderskiej instalacji nie ma tego "symulatora"

[ wiadomość edytowana przez: szfagier dnia 2006-12-06 08:32:20 ]

Ale pisze że check gaśnie po jakimś czasie czyli to jest jakiś błąd wywołany przejściem na gas np sondy dwa paliwa przez chwile nie ma sie czym przejmować

Cytat:
2006-12-05 19:00:01, Zbynio pisze:
Wedle życzenia

Dzięki Zbyniu.

właśnie w czasie jazdy na gazie, zaświeca się kontrolka. miałem wrażenie że w momencie kiedy depnę bardziej pedał gazu, żeby go wkręcić szybciej na wyższe obroty. powyżej 4000.
jeszcze jedna ciekawostka to że, wciśnięcie gazu mocniej na 1 i 2 powoduje jakieś szarpanie silnika jakby mało paliwa[ gazu] lub powietrza. może wymienić jeszcze filtr powietrza. może mu brakuje tego powietrza. co prawda nie wymieniałem jego od momentu kupna.

Cytat:
co prawda nie wymieniałem jego od momentu kupna.

kiedy go kupiles albo chociaz sprawdziles

filtr sprawdzony po kupnie, wyglada tak sobie, trudno powiedzieć,mech propnował wymianę

krzychu_kolo -jaką masz instalkę?
Ja mam w X2.0XEV BRC sekwencja
I takie objawy jak u Ciebie
Tyle że u mnie gazu raczej za mało nie jest bo teraz mam dawkę 8 a na początku miałem 14 i jeszcze gorzej było.
Wydaję mi się że jeszcze jest za wysoka.
U mnie przy ponad 3 tys obrotów silnik odzyskuje swoją moc ale czasem lubi zapalić kontrolę check.

nie mam pojęciajaka to instalacja. holenderska wersja.
mogę zrobić fotkę tego co tam pod maską ,albo poszukam papierów od gazu.

wymień filtr powietrza i podjedź na kompa do gazowników
Być może masz za uboga mieszanke albo za bogatą
A czy ponad 130km/h tez występują te drgawki silnika? Jeśli tak to mieszanka za uboga (wynika marnej jakości gazu lub nie dostaje powietrza lub to i to). Jeśli nie to za bogata.
U mnie tylko przy małych obrotach- musze jechać do gazoli niech zmniejszą.

przy 130 to normalnie. z rególy tak szybko to nie ciskam. najpierw wymienie właśnie filtr powietrza, może pomoże jak nie to nie zaszkodzi.
a z tym gazem to jest różnie, biore tylko w ORLENIE.
co oni tam mają to nie mam pojęcia.
z kolei na bęzynie zanim się przełączy na gaz to z jazdy żadnej przyjemności, jak mocniej cisna pedał to szarpie autem. więc staram się pomału nabierać obrotów.
może to też wina filtru powietrza.

hm no jeśłi na benie też szarpie to raczej wina gazu niejest.
Oprócz filtra proponuje jeszcze oblukać czy gdzieś lewego powietrza nie łapie. I przeczyść przepustniec z krokowym bo jak jeździ na gazie to straszny syf tam pewnie bedzie.
Ja miałem tak u siebie i na benie tez szarpał.
Kup środek do czyszczenia gaźników w spreju (około 15zł)
Wykręć krokowy i dokładnie go tym umyj, przepustnice też.