| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
krzychu_kolo omega sokółka | 2006-12-05 12:29:34 mam problem .czasami zapala mi się lampka od elektryki silnika, taka pomarańczowa.
dodam że mam holenderski gaz. po paru sekundach ta lampka gaśnie, kontrolka sygnalizująca że jagę na gazie miga. z tego co słyszałem to coś takiego może być przy instalacji gazowej, czy napewno. w instrukcji obsługi jednak piszą że coś nie tak z elektryką i przełącza się automatycznie na pracę awaryjną. o co tu chodzi? wymieniłem cewkę, kable i świece. może ktoś miał podobny przypadek |
seweryn80 LOB MEMBER Opel Omega B 2,5 v6 Będzin | 2006-12-05 12:45:13 To jest check sygnalizuje ze jedziesz na nie odpowiednim paliwie. |
krzychu_kolo omega sokółka | 2006-12-05 12:56:17 tankuję na renomowanej stacji paliw."ORLEN"
to nie powinno być problemów praca silniczka jest OK może jakiś jeszcze obwód siedzi mi w aucie.który wymaga wymiany. od strony WN chyba wszystko dobrze |
Grande Kluska Wawa/Eudezet | 2006-12-05 13:33:54 krzychu_kolo: "nie odpowiednie paliwo" = gas
Poza tym ten temat był wałkowany już co najmniej kilka (naście, dziesiąt) razy, w wyszukiwarce znadziesz w pyte info na ten temat. Ps.: Jeśli nie chcesz narazić się na niemiłe słowa to najpierw wyszukiwarka a potem zakładanie kolejnego postu.
Ps2.: Teraz pozostaje czekać na tabliczkę od Zbynia. ![]() |
Zbynio wPiSdu | 2006-12-05 19:00:01
Wedle życzenia
![]() |
arielka LOB MEMBER Omesia C 2.6 Design ... Ostróda | 2006-12-06 00:16:18
Kontrolka check engine nigdy, przenigdy nie powinna się palić. Błędy w ustawieniach (ew. montażu) gazu mogą generować błędy do ustawień pracy silnika na benzynie. Przestudiuj starsze posty, a jak to nie pomoże, to po prostu podepnij się pod kompa i wszystko będzie jasne. A propos renomowanej stacji paliw... Wybacz, ale w Polsce nie ma takich
Pzdr Arielka |
krzychu_kolo omega sokółka | 2006-12-06 07:49:43 dzięki za namiary . poczytam sobie co piszą.
|
abigaz LOB MEMBER Peugeot 508 kombi Gdańsk | 2006-12-06 07:54:58 Jeżeli "check" pali Ci się jadąc na gazie(nie na podwójnym gazie)
nic złego się niedzieje, to normalne. Ale jeżeli na benie, to możesz mieć problem i musisz podpiąć kompa. |
szfagier DEADSOUL Megi Białystok | 2006-12-06 08:31:29 dodam ze jezeli kontrolka check engine sie swieci w momencie gdy jedziesz na gazie to zazwyczaj jest to blad zwiazany z mieszanka paliwowa, w Polsce w instalacjach montuje sie "symulator sondy lambda" i dzieki niemu oszukiwany jest komputer i nie sweici sie ani nie mryga kontrolka "check". Pewnie w Twojej holenderskiej instalacji nie ma tego "symulatora" [ wiadomość edytowana przez: szfagier dnia 2006-12-06 08:32:20 ] |
seweryn80 LOB MEMBER Opel Omega B 2,5 v6 Będzin | 2006-12-06 09:14:40 Ale pisze że check gaśnie po jakimś czasie czyli to jest jakiś błąd wywołany przejściem na gas np sondy dwa paliwa przez chwile nie ma sie czym przejmować |
Grande Kluska Wawa/Eudezet | 2006-12-06 09:25:42
Dzięki Zbyniu. |
krzychu_kolo omega sokółka | 2006-12-06 11:00:01 właśnie w czasie jazdy na gazie, zaświeca się kontrolka. miałem wrażenie że w momencie kiedy depnę bardziej pedał gazu, żeby go wkręcić szybciej na wyższe obroty. powyżej 4000.
jeszcze jedna ciekawostka to że, wciśnięcie gazu mocniej na 1 i 2 powoduje jakieś szarpanie silnika jakby mało paliwa[ gazu] lub powietrza. może wymienić jeszcze filtr powietrza. może mu brakuje tego powietrza. co prawda nie wymieniałem jego od momentu kupna. |
![]() chevy01 Omega Caravan Poznań | 2006-12-06 16:10:29
kiedy go kupiles albo chociaz sprawdziles |
krzychu_kolo omega sokółka | 2006-12-07 13:29:03 filtr sprawdzony po kupnie, wyglada tak sobie, trudno powiedzieć,mech propnował wymianę |
mt-01 opel omega b zamość | 2006-12-07 13:33:17 krzychu_kolo -jaką masz instalkę?
Ja mam w X2.0XEV BRC sekwencja I takie objawy jak u Ciebie Tyle że u mnie gazu raczej za mało nie jest bo teraz mam dawkę 8 a na początku miałem 14 i jeszcze gorzej było. Wydaję mi się że jeszcze jest za wysoka. U mnie przy ponad 3 tys obrotów silnik odzyskuje swoją moc ale czasem lubi zapalić kontrolę check. |
krzychu_kolo omega sokółka | 2006-12-07 13:51:38 nie mam pojęciajaka to instalacja. holenderska wersja.
mogę zrobić fotkę tego co tam pod maską ,albo poszukam papierów od gazu. |
mt-01 opel omega b zamość | 2006-12-07 14:01:26 wymień filtr powietrza i podjedź na kompa do gazowników
Być może masz za uboga mieszanke albo za bogatą A czy ponad 130km/h tez występują te drgawki silnika? Jeśli tak to mieszanka za uboga (wynika marnej jakości gazu lub nie dostaje powietrza lub to i to). Jeśli nie to za bogata. U mnie tylko przy małych obrotach- musze jechać do gazoli niech zmniejszą. |
krzychu_kolo omega sokółka | 2006-12-07 17:27:14 przy 130 to normalnie. z rególy tak szybko to nie ciskam. najpierw wymienie właśnie filtr powietrza, może pomoże jak nie to nie zaszkodzi.
a z tym gazem to jest różnie, biore tylko w ORLENIE. co oni tam mają to nie mam pojęcia. z kolei na bęzynie zanim się przełączy na gaz to z jazdy żadnej przyjemności, jak mocniej cisna pedał to szarpie autem. więc staram się pomału nabierać obrotów. może to też wina filtru powietrza. |
mt-01 opel omega b zamość | 2006-12-07 18:17:03 hm no jeśłi na benie też szarpie to raczej wina gazu niejest.
Oprócz filtra proponuje jeszcze oblukać czy gdzieś lewego powietrza nie łapie. I przeczyść przepustniec z krokowym bo jak jeździ na gazie to straszny syf tam pewnie bedzie. Ja miałem tak u siebie i na benie tez szarpał. Kup środek do czyszczenia gaźników w spreju (około 15zł) Wykręć krokowy i dokładnie go tym umyj, przepustnice też. |