| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Krzysiu1981 Transport 1,6t cała ... Warszawa | 2006-12-05 20:00:05 Eloł, witam wszystkich
przeszukałem forum - nie znalazłem nic pasującego, sprawdziłem błędy "spinaczem" - kompletnie nic (w znaczeniu, że wszystko jest OK) mam taki dosyć nietypowy (tak przypuszczam) problem, otóż jadąc wczoraj przez jedno z (tfu!!) warszawskich skrzyżowań wjechałem ze zbyt dużą prędkością na hopę (nie mylić z progami zwalniającymi/śpiącymi policjantami) - takie jest to skrzyżowanie, że połowa samochodów wali spodem o asfalt. Efekt, oprócz akustycznego (i mojego grymasu na twarzy) był taki że odrazu silnik na biegu jałowym dostał głupawki tzn. na benzynie obroty falują między ~1600 a ~1900 przez cały czas, przy czym nie jest to zwykłe falowanie - w momencie kiedy obroty opadają do tych 1600 to silnik nagle dostaje gazu (tak jak przy bardzo mocnym, ale bardzo krótkim wciśnięciu pedału gazu) aż do ~1900 i spowrotem spada do 1600 i tak w kółko i na zimnym i na ciepłym. Na LPG obroty są stabilne........... tyle że silnik cały czas trzyma w okolicach 3000obr/min na jałowym Nie ma żadnych problemów z uruchomieniem i zimnego i ciepłego silnika, podczas jazdy gdy obroty (na PB) są większe niż 2000, (na LPG) większe niż 3000 samochód jedzie zupełnie jak by był sprawny - przyspieszenie (i płynność), oraz spalanie jest takie samo jak przed usterką. poniżej opisamych obrotów (czyli odpowiednio 2000 i 3000) mam na PB leciutkie szarpanie przy około 1900 obr/min, na LPG nic dziwnego się nie dzieje. I co wy na to?? acha, silnik 2.6 Dual Ram [ wiadomość edytowana przez: Krzysiu1981 dnia 2006-12-05 20:03:35 ] |
Grande Kluska Wawa/Eudezet | 2006-12-06 09:32:06 Elo Krzyś,
Nie wiem czy ta usterka ma cokolwiek wspólnego z incydentem, który opisałeś... W mojej klusce też się tak czasem dzieje -wariujące obroty, z reguły pomagało porzadne przegazowanie i obroty się uspokajały. Nie wiem gdzie leży przyczyna, bo nie mam na razie czasu aby pogrzebać przy aucie. Pzdr G. |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2006-12-06 10:19:56
Krzysiu1981: szukaj po czujnikach może któryś wypadł, urwał się jakiś przewód... |
Krzysiu1981 Transport 1,6t cała ... Warszawa | 2006-12-06 11:02:26
zrobiło się tak bezpośrednio po tym zdarzeniu i nawet na ułamek sekundy nie przechodzi....... więc obstawiam, że jednak tak ![]() |
ryba-1 Jeep Grand Cherokee Bydgoszcz | 2006-12-07 17:31:46 Mialem cos podobnego w zeszlym roku jak przlecialem przez prog zwalniajacy. Silnik zaczol lekko wariowac ale tez hamulce sie skonczyly bo urwal sie wezyk miedzy servem a motorem. po wymianie wszystko OK |
Krzysiu1981 Transport 1,6t cała ... Warszawa | 2006-12-08 15:49:53 problem rozwiązany - uszkodzeniu uległ "regulator wolnych obrotów" - przy czym miszczu który to robił stwierdził, że napewno nie jest to silnik krokowy (możliwe, że w C26NE nie ma krokowca tak samo jak w C20NE??), ważne, że działa i z portfela praktycznie nic nie ubyło.... |