Spryskiwacz szyb a praca wycieraczek

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie: czy wie ktoś jak odłączyć funkcję pracy wycieraczek w momencie uruchomienia się spryskiwacza szyb ? Chodzi o to, że u mnie pompka spryskiwacza jest już „na wykończeniu” i zawsze musi upłynąć ok. 2 sek. zanim szyby zostaną spryskane, a im mniej płynu tym trwa to jeszcze dłużej. W tym czasie wycieraczki zdążą już wykonać ...po suchej szybie ok. 2 wahnięcia i tym sposobem niszczy się szyba i pióra wycieraczek. Powie ktoś –wymień pompkę spryskiwacza – / i.. będzie miał rację/ ale i tak mnie to wkurza ...bo chciałbym, żeby pompka i wycieraczki pracowały niezależnie. Jakimś rozwiązaniem byłoby też opóźnienie załączenia się wycieraczek w stosunku do włączenia pompki spryskiwacza... ale nie wiem... zależy co będzie łatwiejsze do wykonania.

tez bym chciał to przerobic bo faktycznie wkurza

Wydaje mi się, że zrobienie jakiegoś elektronicznego układziku opóźniajacego włączanie wycieraczek o 2-3sek po uruchomieniu spryskiwacza to dla elektronika mały pikuś.
Niestety ja nie jestem elektronikiem .
No, ale mamy w klubie kilku speców od elektryki, może oni coś by stworzyli

Może i się da , ale obecnie aura raczej temu nie służy.
A moze da się prościej...po prostu na stałe wyłaczyć wycieraczki gdy używamy spryskiwacza. Potem trzeba by przełaczyć na normalną pracę i wyłaczyc kiedy trzeba. Ale jak znam lenistwo, to zaraz zostane skrytykowany za taki pomysł.

Ciekawe jak jest rozwiazane jednoczesne włączanie spr. i wyc. ?
Czy w przełączniku jest 1 styk i resztą steruje elektronika, czy może są oddzielne styki do spr. i wyc. (przy pociągnięciu dzwigni do siebie).
jeżelibyły by styki oddzielne to może by się dało przerobić przełącznik tak, aby przy delikatnym pociągnięciu dźwigni tylko siurało na szybę, a przy mocniejszym pociagnięciu dodatkowo wachlowało

Coś mi się wydaje, że bez rozkręcenia przełącznika zespolonego, nie da rady zrobić... habilitacji z tego tematu. Myślałem, że ktoś już to przerabiał

hmm trzeb by sie temu przyjrzec rzeczywiście a opoźnienie bardzo prosto zrobic - tranzystor bipolarny ze stałą czasową RC na baze i po kłopocie

Cytat:
2006-12-06 14:42:56, nawigator5 pisze:
Coś mi się wydaje, że bez rozkręcenia przełącznika zespolonego, nie da rady zrobić... habilitacji z tego tematu. Myślałem, że ktoś już to przerabiał

całość pracy wycieraczek, zarówno czasową ich pracę jak i wysterowanie podczas włączenia spryskiwacza realizuje przekaźnik wycieraczek w skrzynce za akumulatorem.

Gdy włączasz pryskacza prąd idzie bezpośrednio do pompki oraz do tego przekaźnika, który uruchamia wycieraczki na kilka sekund.

rozwiązanie, tzn wyłączenie automatu wycieraczek po pryskiwaczu polega na... odpięciu jednego kabelka od tegoż przekaźnika, żeby ten nie wiedział że włączyliśmy spryskiwacz...

chociaż jak dla mnie jest to całkiem rozsądne rozwiązanie i w niczym mi nie przeszkadza....

no i super !!!! o takie proste i skuteczne rozwiazanie właśnie mi chodziło. Jeżeli możnaby jeszcze prosić o szczegóły tzn. co to za przewód ...zasilający cewkę przekażnika ? albo chociaz kolor odpiętego przewodu

[ wiadomość edytowana przez: nawigator5 dnia 2006-12-07 08:12:06 ]

Cytat:
2006-12-07 08:00:46, nawigator5 pisze:
no i super !!!! o takie proste i skuteczne rozwiazanie właśnie mi chodziło. Jeżeli możnaby jeszcze prosić o szczegóły tzn. co to za przewód ...zasilający cewkę przekażnika ? albo chociaz kolor odpiętego przewodu [ wiadomość edytowana przez: nawigator5 dnia 2006-12-07 08:12:06 ]

czerwono-biały dochodzący do złącza 53c przekaźnika

a nie prosciej zalozyc zaworek zapobiegajacy cfaniu sie plynu ? koszt takiego zaworka w serwisie fiata to kilka zl. a montaz to minuta.

Cytat:
a nie prosciej zalozyc zaworek zapobiegajacy cfaniu sie plynu ? koszt takiego zaworka w serwisie fiata to kilka zl. a montaz to minuta.

a nie będzie zamarzał płyn w przewodach przy dużym mrozie?

jak wlejesz płyn na zime to chyba nie

Cytat:
2006-12-07 22:12:26, maskekk pisze:

A co to to jezd i jak to to miałoby działać przyśpieszająco na pryskanie płynem w stosunku do ruchu wycieraczek

pewnym rozwiazaniem jest uzycie zaworka jednokierunkowego do spryskiwaczy jak np. w fiatach bodajze - kupilem za 5zl zamontowalem i plyn juz nie cofa sie do zbiorniczka, psika od razu po wlaczeniu spryskiwania.

BINGO !!!!!
Zastosowałem rozwiązanie zaproponowane przez kol. Roberta i DZIAŁA !!! Polecam to rozwiązanie wszystkim zainteresowanym.
Nieco je tylko zmodyfikowałem a mianowicie: zamiast przrecinać ten czerwono biały przewód do zacosku 53c przekaźnika, rozmontowałem przekaźnik i z tej jego płytki układu elektronicznego przeciąłem ścieżkę drukowaną, oraz wylutowałem jedną nóżkę elementu (dioda) ,która była bezpośrednio za stykiem 53c. (...) W ten sposób otrzymałem ten sam efekt co przecięcie przewodu - a zawsze jest łatwiejsza możliwość powrotu do stanu pierwotnego działania całego układu.
W tym miejscu chciałbym podziękować kol. Robertowi za kolejną cenną podpowiedź na forum.

Cytat:
2006-12-11 07:37:08, nawigator5 pisze:
BINGO !!!!! Zastosowałem rozwiązanie zaproponowane przez kol. Roberta i DZIAŁA !!! Polecam to rozwiązanie wszystkim zainteresowanym. Nieco je tylko zmodyfikowałem a mianowicie: zamiast przrecinać ten czerwono biały przewód do zacosku 53c przekaźnika, rozmontowałem przekaźnik i z tej jego płytki układu elektronicznego przeciąłem ścieżkę drukowaną, oraz wylutowałem jedną nóżkę elementu (dioda) ,która była bezpośrednio za stykiem 53c. (...) W ten sposób otrzymałem ten sam efekt co przecięcie przewodu - a zawsze jest łatwiejsza możliwość powrotu do stanu pierwotnego działania całego układu. W tym miejscu chciałbym podziękować kol. Robertowi za kolejną cenną podpowiedź na forum.

Działa, czyli co? Znaczy jak? Bo ja zrozumiałem, że masz teraz samodzielnie działający pryskacz jak wajchę pociągniesz do siebie, za to pozbawiłeś się potrójnego machnięcia wycieraczkami. Czyli masz coś tak jak w hondach jest, co mnie akurat ździebko wnerwia.