Sam przełącza się na benzynę - czytałem archiwum :-)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie!
To jest mój pierwszy post tuaj. Mam na imię Przemek.
Mam do Was takie pytanie:
Jeżdżę już na gazie 2.5 roku - opel astra '96 1.6 jednopunktowy wtrysk. Do tej pory samochodzik chodził jak burza. Zero problemów z instalacją. Spalanie - 9l gazu w cyklu mieszanym.
Ostatnio jednak pojawił się taki oto problem:
Odpalam jak zawsze na benzynie, po krótkim czasie przełączam na gaz..... i po ok 2 sek instalacja sama przełącza się na benzynę (sterownik Bingo-M). Z tego co wyczytałem na forum, to przyczyn może być sporo. Od kabli, po cewkę, może też być jakieś spięcie itp. Sęk w tym, że po odłączeniu akumulatora na parę minut i podłączenu ponownie wszystko ładnie działa. Po kilku jednak odpaleniach znowu się sypie.
I jeszcze jedna rzecz, o którą włąśnie głównie chciałem Was zapytać. Otóż od jakiegoś czasu jeżdżę bez tylnego tłumika (aktualnie jestem w Anglii i za tłumik pan mi zaśpiewał ponad 100 funtów , więc sobie darowałem. Czy to może być przyczyną?
Czy może jakoś sterownik się rozprogramował?
Sam za mało wiem na ten temat, dlatego proszę o radę.
Dziękuję z góry!
Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów.
przemek

Cześć,

Miałem to samo. Przeczytaj post pt. "czary". U mnie znikała masa od bingo. Założyłem porządnie na minus akumulatora i działa bez zarzutu.
Jak nie pomoże to sprawdź całą elektrykę: gniazda bezpieczników instalacji i kabli instalacji, czy prądu nie gubi, stan kabli wysokiego napięcia i rozdzielacza zapłonu, stan cewki (jeśli licznik położony koło cewki na odłegłość ok. 30 cm, ustawiony na pomiar napięcia, wariuje to zastanów się nad wymianą).

Powodzenia.

Dzięki za odpowiedź!
Faktycznie pomogło.
Dzięki, pozdrawiam!
p.