Corolla E9 1600 4AFE - błąd 31 czujnik podcisnienia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
nie moge zlokalizować usterki, komputer wskazuje mi błąd 31 "brak sygnału z czujnika podcisnienia" wymieniłem czujnik(na uzywany ale sprawny) wykasowałem pamięć z komputera a usterka nadal jest. Gdzie powinienem dalej szukać, co radzicie sprawdzić???

a wezyki oblikales dokladnie czy nie ma sparcialych przetarc, uszkodzen, dzior itp. ?

Pęknięty wężyk nie powinien wywołać kodu błędu. Będzie falować obroty, pokazywać głupoty na ekonomizerze, ale nie powinno wyrzucić błędu.

Jak tam wiązka ? Kabelek gdzieś nie przytarty ? Ugnity przy wtyczce ?
Pozdro.

Węze są dobrze, wydaje mi się że to cos w elektryce, wyjąłem bezpiecznik od kasowania błędu na pół godziny i teraz kontrolka już mi nie wskazuje tego błędu tylko mruga non stop jak założe zworke we wtyczce, cos jest nie tak tylko nie moge dojść z czym. Economizer świeci się non stop na pomaranczowo, a jak odłacze wtyczke która znajduje się przy zbiorniczku od spryskiwaczy to swieci sie na zielono(wydaje mi sie ze wtedy economizer zostaje odłączony wogule).

Rozbierz delikatnie wtyczkę i zobacz jak tam kabelki.
Na mój chłopski rozum to wygląda tak, jakby masowy ugnił.
Pozdro.

Sprawdz napiecie na wtyczce map sensora sa 3 piny powinno byc +12V, masa i 0.5V lub 5V na pomiarowym.Do ekonomizera jest osobny czujnik.

to o czym kolega pisze to wg. mnie sprawa wezyka podcisnienia, czujnika MAP, no tej baryleczki ktora jest posrodku wezyka.

MAPa musisz zmierzuc pod obciazeniem (podlaczonego). Przyda sie np. igla, ktora na chwile delikatnie wbijasz w przewod i mierzysz napiecie.
Ja to zrobilem cienkim drucikiem.
Ja jak odpiolem czujnik MAP to wywala mi blad ...31
U mnie z tego co pamietam bylo tak
silnik wylaczony zaplon ON zimny silnik lewysilnik zimny tyle co włączony lewa styk 5V srodkowy 1.66:5.05V srodkowy 3.57V
silnik wylaczony gorący lewy 5V srodkowy 5.57V
silnik gorący i pracuje lewy styk 5V srodkowy 1.55V

Dzięki za wszystkie rady, sprawdze w poniedziałek i napisze ci jest grane. Pozdrawiam

Cromm ja podalem wartosci na odpietej wtyczce ,co pozwoli wykluczyc instalacje i komputer.Twoje dane pozwalaja ocenic sprawnosc samego MAPa.

Komputer nie wykaze w bledach spadnietego wezyka czy tez nieszczelnosci.Kod bledu powstanie tylko przy niesprawnosci od strony elektryki czyli komputer,wiazka lub sam czujnik...Stawiam na instalacje.

Cytat:
2006-12-10 13:04:07, Bigelektron pisze:
Komputer nie wykaze w bledach spadnietego wezyka czy tez nieszczelnosci.Kod bledu powstanie tylko przy niesprawnosci od strony elektryki czyli komputer,wiazka lub sam czujnik...Stawiam na instalacje.

tyz rocja

JESZCZE RAZ WIELKIE DZIEKI ZA PODPOWIEDZI GDZIE SZUKAĆ PRZYCZYN JAK BEDE MIAŁ TYLKO CHWILE CZASU TO SPRAWDZE CO JEST GRANE