MotoNews.pl
11 Nie kręci.Tylko tyka. (168595/45) - PT

Nie kręci.Tylko tyka.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Jestem nowy na forum to mój pierwszy post i odrazu taki nie przyjemny. Chodzi o to, że dostałem essiego od ojca.Dosłownie dwa dni temu.Postawilem go na parkingu.Wczoraj wieczorem poszedlem odpalic silnik zeby troche popracowal.Dzis chcialem zrobic to samo.
Najpierw krecił ale nie zapalił. Za drugą próbą juz nawet nie zakręcił. Przy próbie uruchomienia, gdy przekręcam kluczyk słychać tylko stuknięcie w silniku.Taki trzask.
Co mam robić?Co się wogóle stało? Przyznam że nie jestem zbyt doświadczony w mechanice.
A może ktoś jest z Warszawy-Jelonki i pomoże z kablami?
Proszę pomóżcie bo nie bardzo wiem co robić.

Witam

Najlepiej naladowac akumulator !! Lub na pych

[ wiadomość edytowana przez: adamj3000 dnia 2006-12-13 10:11:31 ]

1 aku słabe i nie daje rady kręcić
2 pada Ci rozrusznik (zaciana się)
3 jak masz immo, to może coś jeszcze odcina.
Tymczasowo możesz popukać rozrusznik i elektromagnes, może zaskoczy. Naładuj aku i sprawdź ładowanie.

Sprawdz czy pali na krótko. , a na popych to wiadomo ze nie mozna za czesto bo moze pasek przeskoczyc

Nie mam immo.
To pewnie aku bo wiem ze byl slaby. Musze wymienic ale chwilowo nie mam kasy. Nie bardzo tez wiem na jaki.
Powiedzcie czym postukac w ten rozruch?
Jak podładować aku najprościej?
Co masz namysli mówiąc pali na krótko?
Dzieki za pomoc. Uczę sie dopiero mojego essiego

[ wiadomość edytowana przez: PowerUser dnia 2006-12-13 18:58:06 ]

Na 100% rozrusznik ale zapraszam do wyszukiwarki ...

Cytat:
2006-12-13 19:08:17, p_s_y_c_h_o pisze:
Na 100% rozrusznik ale zapraszam do wyszukiwarki ...

na 100 % aku Podładować!

Tak mi się wydaje

Taki odgłos stukania jest charakterystyczny, gdy są:
1. zaśniedziałe przewody zasilające - czyszczenie może pomóc
2. Wyślizgane szczotki - tutaj tylko wymiana. Kiedyś mogłem się podratować stukając kluczem w rozrusznik w okolicach komutatora.

Odpalił. W sumie to sam. Nic nie robiłem. Pogrzałem tylko świece 3 razy. Tak wogole to grzeja sie strasznie długo. Kontrolka gasnie szybko ale pstrykniecie slychac dopiero po ok. 10 sek.
Muszę wymienic aku. Jak przyjdzie mroz to znowu nie pojadę.
Wie ktos moze jak mozna wymienic klamry zeby moznabylo podlączyc aku z okraglymi klemami?
Bo tak to jestem skazany na fordoski aku?

Ale mimo tego z tymi szczotkami to bym się upierał.
Rozrusznik z wyślizganymi szczotkami nie zawiesza się na amen, ale czasem kręci , a czasem nie.