@@@ REGULACJA WSKAŹNIKA REZERWY @@@

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam OPLA ASTRE 1,4 60KM i od miesiąca jeżdze na LPG.
Od samego początku mialem problem z rezerwą gazu.
Najpierw zapalala się juz w polowie baku pozniej regulowali i wcale sie nie zapalala.
Ostatnio kazał wyjezdzic gaz do konca wlac 5l i przyjechac i wtedy krecil tam przy butli i jak sie zapalilo to powiedzial ze juz dobrze bedzie.
Pojechalem zaraz na stacje dolalem do tych 5l jeszcze 7l i nadal sie palila rezerwa dopiero jak ostro przychamowalem to gasla ale jade sobie dlalej i znow sie pali.
W jaki sposob najlepiej wyregulowac?? Wole zeby wskazywalo jak bedzie mniej gazu niz jak jest 12l.
Wiem gdzie sie kreci zeby regulowac i wiem ze w lewą strone to sie gasi diode od rezerwy.
Jak to zrobic zeby zapalala sie najlepiej tak okolo 5l ???

POMOCY !!!!

nie jest tak trudno ją ustawić............
siedzisz w bagażniku i się cągle patrzysz na kontrolkę od rezerwy, pamiętaj że po przesunięciu rezerwy to trza poczekać ze 2 min( ja tak mam)i przesówaj go minimalnie.
napewni musię się udać.
ja mam ustawioną rezerwę na 7l i tera jakoś działa
pozdrawiam

Czyli najlepiej ile wlac gazu i ustawiac??
Tez tak bym chcial 7l lub nawet mniej.

Wleje 5l gazu i bede po woli krecil i mam czekac 2min.
I Jak sie zapali to juz tak????????????

CZY TO WYSTARCZY

Jeżeli masz butle w miejsce koła to nie jest to takie łatwe dlatego że rezerwa jest bardzo delikatna. Metoda jest dobra. Trzeba wlać tyle ile chcesz mieć na rezerwie i celować tak żeby było na styk. Ale musisz być bardzo delikatny A tak w ogóle to te rezerwy są umowne i raczej bym na nich nie polegał. Np jak jest mróz to inaczej wskazuje - wszystko przez ciśnienie gazu. Radzę Ci jeździć "na licznik okresowy" i tyle a rezerwę wyłącz bo tylko denerwuje.

Mam istalke BRC, butla w miejscu kola. Juz nie mam sily na gaziarzy, wiec postanowilem tu zapytac.
Wskaznik napelnienia butli mam w postaci 4 diod na przelaczniku. Na poczatku wszystko chodzilo cacy, tj w miare spalania gazu liczba swiecacych diod malala, az ostatnia zaczynala migac, co oznaczalo rezerwe. Ale po niedlugim czasie wskaznik zaczal wariowac i wkazywac co mu sie chcialo. Po jakims czasie w ogole przestal wskazywac i pali sie tylko jedna dioda - nawet nie miga. Jak to wyregulowac? Wskaznik na butli dziala ok i pokazuje prawde.

witam!
Sory za odgrzanie kotleta jednak mam dość poważny problem.
Mianowicie posiadam instalację LOVATO i butlę walcową STAKO 55l. Wskaźnik poziomu gazu pokazywał prawidłowo, rezerwa zapalała się przy ok 5l. Gdy rezerwa świeciła się cały czas zatankowałem 24l. Wskaźnik poziomu gazu schował się za skalę (wychodziło że mam 110-120% gazu w butli). po wypaleniu ok 5 l dotankowałem jeszcze 8l z tym że już tankował bardzo powoli (myślałem że już się nie mieści). Zrobiłem na tym już z 200 km (drogomierz nie działa ) i wskazówka wskazuje 90% z tym że jest bardzo "sztywna" tzn. gdy wcześniej bujałem samochodem wskazówka wychylała się w lewo i prawo a teraz jest nieruchoma. Kontrolka rezerwy nie świeci mi się ponieważ jest załączana przez wskaźnik, który przecież wskazuje 90%.
Także prosiłbym o odpowiedź jak domowym sposobem można to naprawić, bo mój gazownik stwierdził że on nie naprawia wskaźników tej firmy, bo 90% samochodów ma jakeś inne. A ja jeżdżę na osła, bo nie mam żadnego punktu odniesienia, aby sprawdzić stan gazu.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

No odgrzałeś i to niepotrzebnie, bo jakbyś użył szukajki to znalazłbyś odpowiedź. Musisz wyjeździć gaz, odkręcić wielozawór w butli i zobaczyć co mu dolega. Czy zaciął się pływak, czy może w samym mechaniźmie na wielozaworze coś się zacięło. Jak to zrobić i na co zwrócić uwagę, oraz dokładny opis jak naprawić jeden z wielu typów wielozaworów (żeby się problem nie powtarzał) leży gdzieś na forum.