| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2006-12-09 16:38:50 Kolego a ile tej oliwy wlałeś litra czy wiecej??
niewiem czy bagnet 1,5 i 2,0 jest taki sam ale jest oznaczenie min max i pomiedzy tym jest odznaczony 1 litr moze poprostu przelales go |
Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2006-12-09 16:51:31 połóż sie z miską pod auto i upusc mu ze 2 litry klucz 13 albo 15 |
DENWER Klubowy Weteran Škoda Octavia III mazowieckie | 2006-12-09 17:58:08 "19" |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2006-12-09 20:08:13 Pod żadnym pozorem nie jeździj z takim stanem oleju w silniku.
Ciśnienie w skrzyni korbowej może spowodować spore spustoszenie w silniku. Na skali bagnetu między "min" a "max" jest różnica dokładnie 1 litra poziomu "oliwy". Jeśli wlałeś całe 4 l. to spooooooro przesadziłeś. Jeśli nie chcesz kłaść się pod autem proponuję cienkościenną rurkę igielitową i strzykawkę. Czeka Cię trochę pracy, ale radzę pozbyć się nadmiaru oleju. Pozdrawiam - SpeedR |
Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2006-12-09 20:13:43
kładz sie pod niego i odkrecaj srune na klucz 19 najbliżej ziemi innej niema |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-12-09 22:37:59
lepiej przeczytaj INSTRUKCJĘ OBSŁUGI SAMOCHODU DAEWOO ESPERO !...jak czytam Twoje wpisy to widzę że powinna być pierwsza Twoja lektura wykuta na pamięć..! Pozdrawiam! |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-12-09 23:00:57
Ja widzę że traktujesz sprawę "po amerykańsku"...czytałem artykuł o pewnym "mądrym" gościu z USA (oni tam prawie wszsycy tacy stąd instrukcje obsługi dla nich są objętości 6-krotnie większej niż nasze )
Kupił nowego campusa , wybrał się w trasę , poza miastem włączył Cruise Control i.....poszedł zrobić "na zaplecze" coś do jedzenia !! Skutek wiadomy...ale gość przeżył . Tylko 1 sprawa w sądzie (USA oczywista) ...dostał nowy wóz i b.wysokie odszkodzowanie bo .....w instrukcji obsługi campusa NIE BYŁO JEDNOZNACZNIE NAPISANE , że Cruise Control NIE JEST autopilotem !! a forum jest faktycznie po to żeby pomagać naszym Kolegom i Koleżankom w motoryzacyjnej (i nie tylko) potrzebie ...
Pozdrawiam ![]() |
Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-12-09 23:06:42
Ale można przeczytać, że do silnika 1.5 mieści sie tylko 3.75 litra oleju. Więc nie wiem jak mozna mysleć, że wleję jeszcze 4 litry i będzie oki ----------------- czasem tu zaglądam |
![]() bobson Espero 1.5 Kraków | 2006-12-10 00:03:35
Gdybys przeczytal mojego posta, wiedzialbys, ze sprawdzialem stan oleju na bagnecie, podczas gdy auto stalo jakies 30-40 minut po jezdzie, i na owym bagnecie nie bylo praktycznie oleju.... a do tego silnik chodzil jak diesel (glosno i klekotal) sam pewnie zalalbys caly olej, no moze nie caly. Dzieki wszystkim zyczliwym kolegom za porady, jutro tj. dzisiaj bede walczyl... a tym mniej kolezenskim dziekuje za to, ze sa... bez was zycie byloby nudne pozdrawiam |
ETomek_GT Skoda Octavia Tarnowskie Gory | 2006-12-10 00:12:14
masz nauczke na przyszlosc... wskazanie zerowe bagnetu nie oznacza ze oleju nie ma w silniku... jak juz dolewac to po trochu i sprawdzac... a nie tak z grubej rury od razu ) |
![]() bobson Espero 1.5 Kraków | 2006-12-10 00:15:57
no widzisz, wlalem mu polowe tego oleju, odczekalem ze 3-4 min i dalej bylo ponizej dolna kropa wiec stwierdzilem, ze doleje wszystko. Mam nauczke, zeby troche bardziej z takimi rzeczami uwazac =)) Czlowiek sie uczy na bledach, szkoda tylko,ze glownie na swoich ![]() |