| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
saqul Espero 2.0 CD LPG / ... Kleszczów | 2006-12-06 21:43:55 Witam,
Kupiłem wczoraj espero silnik 2Litry, ale obroty mu falują 1200 - 800 i czasami gaśnie, poczytałem trochę na forum i wyczyściłem silnik krokowy - nic nie dało, teraz chciałem sprawidzić błędy komputera ale okazało się że moja kontrolka się nie świeci. Myślę że poprzedni właściciel ją w jakiś sposób wyłączył lub się spaliła, proszę o pomoc - jak to sprawdzić.
Pozdrawiam, Łukasz |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-12-06 22:25:05 po pierwsze sprawdź żaróweczkę w lampce (myślę że na to sam wpadłeś)
po drugie jeśli żarówka jest ok weź miernik i zdejmij osłonę komputera i wyjmij go (nie odpinaj kabli) włącz zapłon i sprawdź, czy na pinie C1 pojawia się masa (powinna być) Czasami gazownicy aby wyeliminować świecenie kontrolki odłączali ją fizycznie by w ten sposób uniknąć reklamacji klienta i zaoszczędzić sobie problemów z regulacją |
saqul Espero 2.0 CD LPG / ... Kleszczów | 2006-12-06 22:39:05 dzięki chlopaki za porady, jutro się tym zajmę myślałem o tej żarówce ale miałem nadzieje że da się jakoś uniknąć rozbierania zegarów nie mam instalacji gazowej, ale planuje założyć |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-12-06 22:48:46
nie trzeba zdejmować kierownicy, jeśli masz regulację to opuszczasz ją na maxa w dół, jeśli nie masz - też da się to zrobić, (głównie chodzi o wyjęcie ramki z przyciskami dookoła zegarów) tylko trzeba się troszkę nagimnastykować |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-12-07 10:19:26
jest niezla polka zeby ramke z przyciskami wysunac..chociaz jak kolega ma 2.0 to faktycznie powinien miec i regulacje kierownicy |
tommi-j Renault małopolska | 2006-12-07 12:29:19 Nie trzeba nic rozkręcać żeby wymienić żarówki od kontrolek!!!
Włącz postojówki, żeby podświetlić obudowę wskaźników, ułóż się z głową koło pedałów i jak popatrzysz w górę deski rozd. to zobaczysz oprawki żarówek. Troszkę gimnastyki i można do nich sięgnąć dłonią żeby je wyjąć. Pamiętaj, że najpierw trzeba przekręcić oprawkę w prawo lub lewo (nie pamiętam już w którą stronę) i dopiero ją ciągnąć . |
saqul Espero 2.0 CD LPG / ... Kleszczów | 2006-12-07 16:01:57 szkoda że tak późno bo już rozkręciłem - ale nie musiałem odkrecać kiery, rzeczywiście lampka była spalona, podłączyłem i sprawdziłem błędy kompa, wywaliło 33 = Czujnik ciśnienia bezwzględnego (MAP) Za niskie, lub za wysokie ciśnienie. Sprawdziłem ten czujnik - okazało się że jest sprawny, teraz wywala błąd 21 = Czujnik położenia przepustnicy (TPS) Za wysokie, lub za niskie ciśnienie - podobno można go jakoś wyczyścić? objawy są takie że pali się komputer na wolnych obrotach i dalej falują.
Poza tym wszystkim znalazłem dwa odłączone przewody w kabinie silnika, jeden (dwu stykowy) podłączyłem do jakiegoś czujnika na końcu przepustnicy (po prawej stronie) nie wiem czy nie zamieniłem + z -, a co do drugiego nie mam pojęcia gdzie może iść, też dwu stykowy, wieczorem mogę podesłać fotki to może ktoś bedzie wiedział a poza tym jestem bardzo zadowolony z waszego wsparcia, wcześniej pisałem na forum forda i było bardzo ciężko uzyskać jakiekolwiek informacje. Myślę że wstąpię do klubu bo podoba mi sie ten wózek |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-12-07 16:19:43 na przepustnicy jest właśnie tps
co do map - sprawdź wężyk podciśnieniowy który do niego prowadzi zrób fotki to zobaczymy co i jak |
saqul Espero 2.0 CD LPG / ... Kleszczów | 2006-12-07 16:34:24 tps wyczyszczę wieczorem, a teraz poszukałem na forum i dzięki twojej Robert_S fotce silnika 1.8 wiem już co to za czujnik do którego podłączyłem ten kabelek - MAT - Manifold Air Temperature - czujnik temperatury powietrza w kolektorze dolotowym - tylko nie wiem czy dobrze to zrobiłem bo ma urwaną osłonkę i można podłączć kabel na dwa sposoby
a co do map to sprawdzałem już miernikiem napięcia i weżyk też - map jest ok. |
maskekk Pzn | 2006-12-07 22:08:29 ten blad mapa to mogl byc jakis stary a gazu nie zakladaj bo bedziesz mial problemy. u mnie zegary wychodza bez sciagnaia kiery ale na t by wymienaiz zarowki lezac na podlodze nie wpadlem. Dzieki. |
saqul Espero 2.0 CD LPG / ... Kleszczów | 2006-12-07 23:19:54 Problem rozwiązany, okazalo się że żaróweczka do wymiany, przeczyściłem czujnik TPS i MAP oraz silnik krokowy i wszystko wróciło do normy silniczek równo pracuje, komp nie wywala błędów i jest git dziękuje wszystkim za porady i jestem zachwycony forum - sporo problemów rozwiązałem korzystając z wyszukiwarki. |
Outcast Bmw 528i E39 Różyny | 2006-12-08 02:09:07 hehehehe sorry ale musialem to napisac.... ale z was agenci, zeby sprawdzac czy zaroweczka niejest przepalona to kazaliscie chlopakowi zegary rozkrecac, a nie lepiej bylo sie zapytac czy po przekreceniu kluczykow w pozycji zaplon swieci sie check engine ??? jesli nie to albo zaroweczka poszla albo bezpiecznik od ECM. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-12-08 02:20:13
jak przekrecisz kluczyk i nie zapali sie check to moze oznaczac cokolwiek |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-12-08 10:34:00
|
MarEsp20 Audi A4 1,8T 150KM p ... Chorzów | 2006-12-15 04:20:17
A jak kupowałeś to po odpaleniu obroty nie falowały ? A ile za niego dałeś ? Jedź do sprzedawcy i oddaj mu ten samochód, przecież wybór jest duży... [ wiadomość edytowana przez: MarEsp20 dnia 2006-12-15 04:21:35 ] |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2006-12-15 11:25:52 MAP - Spadł Ci wężyk.
Sprawdź, to 30 sekund. |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-12-15 12:25:21
przekalkuluj czy się to opłaca |
saqul Espero 2.0 CD LPG / ... Kleszczów | 2006-12-15 16:04:54
Jak kupowałem to falowały, ale sprzedawca mnie zapewniał że to pierdoła jakaś i rzeczywiście tak było, poza tym opuścił za to 200zł, a naprawiłem za darmo, dałem 3600zł więc to chyba niewiele , wybór jest duży ale znajdź coś porządnego w tydzień czasu bo tylko tyle miałem na zakup
Dzięki za poradę, ale kilka postów wcześniej napisałem że problem już rozwiązany
dlaczego miało by się nie opłacać? myślę o gazie z BLOS z tego co wiem osiągi dzięki temu tylko nieznacznie się pogarszają, a spalanie też nie idzie bardzo w górę |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-12-16 03:57:46
po za tym..zeby zakladac gass muszi miec w nienagannym stanie instalacje benzynowa i ogolnie caly uklad silnika i zasilania w paliwo w tym tez uklad elektryczny...zanim wiec zalozysz lpg musisz do tego "przygotowac" auto..bo potem faktycznie moga sie dziac rozne polki z gazem na ktore gazownik nie bedie umial nic poradzic w ogole gass to zlo mowie to jako uzytkownik tego paliwa przez 150tys km w espero |