MotoNews.pl

Wóz do transmisji sat

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jako, że wydaje mi się iż kilku kolegów siedzi w tym biznesie (Jaco), proszę was o podpowiedź

Pracuję obecnie nad pewnym projektem. W sześciu państwach ma być wystawiona msza Leonida Bernsteina - cała zabawa polega na tym, że ma się to dziać jednocześnie i akcja dramaturgiczna ma się przenosić z jednego państwa do drugiego (wszystko na powietrzu, telebimy itd.).

Ktoś się orientuje ile może kosztować wynajęcie wozu który zapewniłby taką transmisję - zdjął to kamerami i posłał na satelitę. Czy w takim wozie można robić jakąś obróbkę tego co się nagrywa (małe studio). Ktoś nam za wszelką cenę proponuje swoje usługi (zagraniczna firma) i twierdzi, że tak specjalistycznych wozów jest w całej UE tylko 17 i chcą nas skasować na ponad 100tys eur na kilku dniowe wypożyczenie tego auta. Mnie się wydaje, że TVP czy TVN ma takie auta. Tylko za ile i czy da się to wypożyczyć z obsługą?

Hej,

Przepraszam za zwłokę, ale sam takiej wiedzy nie posiadam, więc musiałem porozmawiać z koordynatorami satelitarnymi.

Sprawa wygląda następujaco, takiej imprezy nie robi się jednym wozem.

Najlepszym rozwiązaniem jest wynajęcie 6 małych wozów SNG, każdy z jedną kamerą.

Jeden z tych wozów (większy) powinien mieć mozliwość odbioru sygnałów z poszczególnych wozów, jednoczesnej realizacji i dalszego wysyłu sygnału.

Koszt takiej imprezy (praca i wynajem wozów) to jakieś 45 tyś EURO.

Cena ta nie obejmuje wynajmu telebimów, wynagrodzenia dla realizatorów itd.

Tak zrealizowałby to TVN.

To oczywiście ogólny zarys projektu.

ok, JACO thx za odpowiedź, ale czy te wozy mogą transmitować sygnał na satelitę, czy trzeba jeszcze coś wynająć?

Wydaje mi się, że wynajmując wozy i realizację wynajmujesz wszystko, łącznie z wykupieniem czasu transmisji satelitarnej.

Rozważ możliwość realizacji transmisji za pośrednictwem łącz stałych wynajętych na czas transmisji. Już 4 Mb dają przyzwoitą jakość obrazu.

Cytat:
2006-12-11 09:29:13, elChopin pisze:
ok, JACO thx za odpowiedź, ale czy te wozy mogą transmitować sygnał na satelitę, czy trzeba jeszcze coś wynająć?

Wozy SNG mają mozliwość wysyłania sygnału przez satelitę.