Czy sprzeglo sie slizga? jak wyregolowac?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ostatnio jakoś dziwnie mi lapie sprzeglo, zdaje mi sie ze za mocno trzeba wcisnac aby zalapalo, stad pytanie jak wyregulować sprzeglo i jak sprawdzic czy sie slizga, bo spadek mocy który odczuwam moze byc tez tym spowodowany a komp raczej tego nie wykryje

Czy taka metoda ze np zaciągamy mocno ręczny hamulec lub kładziemy pod koła jakies kliny naciskamy sprzęgło, włączamy czwarty bieg, a następnie pedałem gazu doprowadzamy obroty silnika do około 3 tys. obrotów i... puszczamy sprzęgło. jest skuteczna czy raczej srednio?

Napisze tak!
Jak chcesz do reszty spalić sprzęgło to metoda którą opisałes jest jak najbardziej stosowna.
To ze sprzegło trzeba mocniej wciskać może swiadczyć o zuzyciu tarczy lub łozyska oporowego. Możliwe że linka się nieco rozciągła ale tym powinien się zająć samonapinacz.

ILe moze kosztowac taka naprawa?

Zależy co chcesz naprawiać ???

sam jeszcze nie wiem co jest nie tak, jak wogóle jest cos nie tak...

Powiem tak, jak nie wytargasz skrzyni biegów na zewnącz to się nie dowiesz.

W Lublinie za wyjęcie skrzyni biorą od 250zł do 500zł

A wa-wa to pewnie drugie tyle

Nic nie podciagniesz bo masz samonapinacz linki sprzegla i nie kombinuj z takimi testami jedz do mechanika i ci powie co jest. Proste

Czy 600zl za wymiane(razem z czesmi) to duzo? Ile wy daliscie za sprzeglo razem z wymiana?

Ja za sprzęgło kompletne dałem 300 zł+200 robocizna.
Ford ma niezły patent z wyciąganiem skrzyni.
Ciężko jak diabli.

1.6 16v