MotoNews.pl

Webasto - problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
help needed. Mam webasto (mokre of course) fajnie sobie dzialalo ale ostatnio przestalo. Sprawdzilem wczoraj cala instalacje, przekazniki, pompke paliwa i wszystki wyglada ok. Gdzies wygooglalem ze webasto potrafi sie "zawiesic" reset bezpiecznikami nic nie dal wiec zostaje podlaczenie do kompa. I tu pytanie. Webasto ma swoje wlasne zlacze, czy ma ktos schemat kabla ? i ewentualnie soft ?

p.s. archiwum przejrzalem i nic nie ma

[ wiadomość edytowana przez: beast6 dnia 2006-10-05 13:44:56 ]

hej

na wstepie powiem, ze niestety za bardzo nie pomoge i sam mam pytanie do Ciebie...

czy gdy jeszcze Ci chodzilo to webasto to jak kolwiek byla sygnalizowana jego praca ? jakis komunikat na komputerze (mam kolorowy wyswietlacz)..

czy to ze webasto dziala widac tylko na mrozie na kanale ? i po spalaniu na kompie ?

jest to moja pierwsza zima z Omcia C
thx
pzdr
dz

Cytat:
2006-10-17 23:33:31, dominikzzz pisze:
hej na wstepie powiem, ze niestety za bardzo nie pomoge i sam mam pytanie do Ciebie... czy gdy jeszcze Ci chodzilo to webasto to jak kolwiek byla sygnalizowana jego praca ? jakis komunikat na komputerze (mam kolorowy wyswietlacz).. czy to ze webasto dziala widac tylko na mrozie na kanale ? i po spalaniu na kompie ? jest to moja pierwsza zima z Omcia C thx pzdr dz

slychac dzwiek tak jakby odkurzacza pod maska i spod samochodu w zimne dni wydobywa sie para. A u mnie problemem okazalo sie zwarcie na przewodach pompki paliwowej, zwarcie usunieto bledy skasowano i dziala. na wyswietlaczu nie bedzie zadnego komunikatu podczas dzialania webasto.

hej, jeszcze jedno pytanie...

czy webasto odpala ci teraz od razu po odpaleniu silnika, czy po chwili ?

czy oprocz "pary" wydobywaja sie z tego spaliny (jest maly tlumik), caly mechanizm jakos widocznie sie nagrzewa ?

wiem, ze pytania troche glupie, ale szukam jakichkolwiek objawow, ze to moze dzialac

dzieki za pomoc

pzdr
dz

dominik
cała filozofia działania webasto polega na tym, ze to odpala przed uruchomieniem silnika. jeszcze siedzisz w domu kiedy to pracuje. bo odpalając silnik jest bez sensu uruchamiać webasto (to i tak nie jest możliwe )
więcej info tutaj
stronka po polsku

Hohlick nie koniecznie ,w omie C może być (ja tak mam) webasto które wspomaga układ i przyśpiesza nagrzewanie silnika,uruchamia się automatycznie (przy minusowej temp.nie wiem dokładnie jakiej)zaraz po uruchomieniu silnika i zdecydowanie szybciej robi się w kabinie cieplej,
dominik- nie słyszę ,żadnej pracy webasto ale z pod samochodu na wysokości skrzyni biegów po prawej stronie(strona pasażera) wydobywają się spaliny wygląda to jak dziurawy wydech ale tam jest poprostu wyprowadzona rura .

Cytat:
2006-10-26 21:53:49, GrzegorS pisze:
Hohlick nie koniecznie ,w omie C może być (ja tak mam) webasto które wspomaga układ i przyśpiesza nagrzewanie silnika,uruchamia się automatycznie (przy minusowej temp.nie wiem dokładnie jakiej)zaraz po uruchomieniu silnika i zdecydowanie szybciej robi się w kabinie cieplej, dominik- nie słyszę ,żadnej pracy webasto ale z pod samochodu na wysokości skrzyni biegów po prawej stronie(strona pasażera) wydobywają się spaliny wygląda to jak dziurawy wydech ale tam jest poprostu wyprowadzona rura .

z tym ze to nie jest ogrzewanie postojowe tylko zwyczajnie ogrzewanie pomocnicze. Ja wsiadam juz do cieplego samochodu z cieplym silnikiem i szybami bez szronu i sniegu.

z tego co sie probowalem dowiedziec to mam standardowe "dogrzewanie", ktore wspomaga silnik przy niskich tempreaturach ... chociaz to chyba najszybciej sprawdze gdy w kolejny weekend bede w Olsztynie i odwiedze serwis firmy Webasto

ale z innej beczki --> to moze kluczem jest odpowiedz na vpytanie kiedy / przy jakies dokladnie temperaturze to "dogrzxewanie" u Was sie wlacza.

mowiac u Was mam na mysli u szczesliwych posiadaczy "standardowego" modelu C ))

dzieki za kazda odpowiedz

pzdr
dz

Cos okolo 5 st C i mniej TAk to dziala u kolegi w B z twoim modelem silnika

Dominikzzz,
jakie masz urządzenie, czy na pewno webasto, a może Eberspacher?Ja mam D3WZ i jest to dogrzewacz silnika. Cholera, nie wiem, czy działa. Sprawdzę to dam znać.

hej

oczywiscie ja mam ten caly dogrzewacz, jutro jestem o 8:00 w serwisie webasto, bo to moje cholerstwo w ogole nie dziala

dam znac jak diagnoza po obdukcji

pzdr
dz

no i cholera jasna odwiedzilem ten serwis Webasto !!!

okazalo, sie ze "wszystko" chodzi, ale niestety calosc nie dziala.

Goscie ze serwisu mieli problem z podlaczeniem swojego kompa diagnostycznego... ich hipoteza to sterownik calego tego podgrzewacza

natomiast z drugiej strony powiedzieli, ze trzeba jeszcze odwiedzic serwis Opla aby potwierdzic, czy aby na pewno oni tez nie dadza rady sie podlaczyc

i tu moje PYTANIE:

czy gdy sprawdzaliscie / naprawialiscie swoje sprzety to w ASO Opla czy Webasto - pytam, bo nie wiem czy Panowie po prostu mnie zlali czy faktycznie jest jeszcze szansa

a druga sprawa to ALLEGRO znalazlem caly taki modul Eber. za 300 pln - czy moze ktos z Was kupowal takie cudenko, bo w serwisue kosztuje to to ok. 3000 pln !!!! wiec jest istotna roznica w cenie

dzieki za info i pomoc
pzdr
dz

Dominikzzz, jak z Twoim dogrzewaczem? Gdzie sprawdziłeś stan swojego? Ja byłem kilka razy na Syreny ale dalej nie mają odpowiedniej końcówki do diagnozy.