| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2006-12-28 19:44:15
popatrz na stonie głównej espero.of.pl w dziale porady |
profil-usunięty Member Klubu Espero | 2006-12-28 20:09:38 Witam
Dziękuję za odpowiedź. Próbowałem tak jak napisałeś ogrzewać go w wodzie i otwierał się, lecz po założeniu już nie. Kupiłem nowy i spróbowałem go włożyć odwrotnie lecz to również nic nie dało. Już nie wiem co jest grane. Termostat mam na 92/107 st.C. Pozdrawiam |
HenBas Klubowy Weteran Ford Focus 1,6; Astr ... Chorzów | 2006-12-28 20:29:52 A może to "wina" samego płynu chłodzącego - może to koncentrat lub zbyt mało rozcieńczony płyn i silnik nie osiąga właściwej temperatury ?
A termostat: 92/107 (?) - czy to aby nie za poważne parametry jak na nasz motorek ??? |
profil-usunięty Member Klubu Espero | 2006-12-28 20:54:23 Taki tam był a w sklepie sprzedawca sprawdzał książce i właśnie taki tam był wpisany(termostat jak w oplu). Zalewam go PETRYGO. Na desce rozdzielczej wskaźnik temp. osiąga maksimum.
Pozdrawiam |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-12-28 23:45:26
Heniu ...92/107 jest Very Good !
Kolego DE...pewny jesteś wysokiej temperatury silnika, czy też opierasz się wyłącznie na tym co pokazuje wskażnik ?? Włącza Ci się wentylator czy jak ??...może najpierw sprawdź dokładnie i opisz to raz jeszcze ?
|
malyzk daewoo espero 1.8 cd ... celestynow | 2006-12-29 00:03:30 90C to 90C czy w wodzie czy w innym siuwaksie. jeden płyn może osiągać szybciej jakąś temperaturę inny wolniej jednak to zawsze ta sama temperatura.
Coś blokuje obieg. Jeśli nie termostat to np chłodnica może być czymś zaj... a (kamień itp), rónie dobrze termostat może być czymś blokowany w obudowie. Do pewnego czasu główny przewód do chłodnicy powinien być chłodny póżniej powinien się rozgrzewać (otwarcie termostatu) jeśli tak jest a temperatura silnika jest za wysoka to coś jest nie chalo z chłodnicą lub całym obiegiem np ktoś uszczelniał go tymi cudnymi specyfikami co prucz dziur zalepiają wszystko gdzie się dostaną Wskażnik też może błędnie wskazywać. Wentylator o ile się nie mylę jest "odpalany" innym czujnikiem więc dzięki temu możesz zweryfikować wskazanie. U mnie wentylator włącza się po wejsciu wskazówki w ostatni zakres temp na wskażniku pozdrawiam |
profil-usunięty Member Klubu Espero | 2006-12-29 16:33:28 Witam i dziękuję za odpowiedzi.
Dzisiaj zrobiłem małą trasę ok. 50km. Wskazówka temp. oscylowała w górnej granicy wskaźnika, lecz nic się nie dział z silnikiem. Myślę, że może to być wina albo czujnika albo wskaźnika. Co o tym myślicie i jak mógłbym sprawdzić czujnik i wskaźnik. Pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku |
rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2006-12-29 18:57:24 w książce morawskiego w części 6-tej tam gdzie są opisane błędy komputera są tez opisane rezystancje czujników temperatury w róznych temperaturach...z tego co widzialem to są one takie ;same dla czujników cieczy i dla czujnika powietrza (pewnie siedzi ten sam tranzystor w środku). Wykręć sobie czujnik i w temp pokojowej czyli dla 25 stopni zmierz jakims miernikiem (typu METEX) i wszystko będzie widać...sam tez musze to zrobic bo cos mi wskaznik szwankuje...
sam wskaźnik na 99% jest ok
[ wiadomość edytowana przez: rafalko dnia 2006-12-29 18:58:36 ] |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-12-29 19:16:24 można też sprawdzić temperaturę jaką odczytuje komputer skanerem lub interfejsem podłączonym do laptopa |
profil-usunięty Member Klubu Espero | 2006-12-29 21:04:15 Muszę Rafalko podziękować za książkę. Miejmy nadzieję, że moje autko pójdzie na ugodę
Pozdrawiam [ wiadomość edytowana przez: DaewooEspero dnia 2006-12-30 17:27:35 ] |