Podłączenie radja w escorcie ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie. Panowie mam taki problem załozyłem sobie radio sterego balupunkta kaseciaka w escorcie. Całe moje podłączenie polegało na tym ze wpiełem w radio kostke ISO i tyle choc musiałem ją najpierw podłączyc w escorcie bo tam takowej nie było i mam teraz tak ze radyjko gra ale jade z poł godziny moze na oko mówie bo dokładnie nie wiem i radyjko sie wyłącza. Zawsze jest to taki sam odstep czasu ( raz w tygodniu jade w trase 100 km i wtedy zawsze przypada to mniej wiecj na to samo miejsce ) co jest przyczyną. Wiem ze w astrze tez tak kiedy miałem i elektryk mówił o jakiejś dodatkowej masie czy coś takiego. Powiedzcie mi czy trzeba cos takiego podłączyc czy wystarczy sama kostka. Dodam ze moja kosta jezeli chodzi o zasilanie to ma tylko plus i ninus i zadnych innych kabli. ??? Słuszałem coś o dodtakowym zasilaniu od stacyjki czy coś do podtrzymania pamięci ??Pozdrawiam

Wg mnie to radio coś szwankuje,może końcówka mocy się przegrzewa i zabezpiecznie je wyłącza.W ISO masz kilka "plusów" ale to nie ma znaczenia w starym radiu,styknie stały "+" i minus złapany np.z karoserii.Zresztą masz tam zasilanie fabrycznie doprowadzone do montażu radia.Niektórzy podłączają osobno te "plusy" i radio gra dopiero po przekręceniu zapłonu,a dzięki następnemu"plusowi" cały czas radio dostaje prąd i nie traci ustawień stacji,dźwięku itp.Generalnie ja skręcam żółty,czerwony i pomarańczowy od radia razem do stałego "+".Masa musi być złapana do czarnego kabla od radia,a nie przez ekran kabla antenowego (tak też działa).Pozdrawiam

wedłóg mnie to też radio ma wade ,kolega tiyo ma racje

Do radia idą dwa plusy - jeden na stałe (podtrzymanie pamięci) i drugi po przekręceniu kluczyka. Może u Ciebie jest problem z tym drugim plusem. Są radia (np. fabryczne Ford), że można je włączyć wyłącznikiem ALE gdy nie dochodzi prąd od stacyjki to po godzinie się wyłącza.
- sprawdź kostkę prądową
- możliwe - jak piszą przedmówcy, że radio się przegrzewa
pozdrawiam
Arturek

Podejrzewam ze masz problema z radiem ,pare podjaczylem i odnosnie podtrzymania to mozesz zmostkowac plusa ,ale minus ma wlasny kabel (braz)i radio ma chodzic (od biedy)tylko na tych dwoch.
Mialem tez pare latek temu podobny problem ,panel sie grzal jak wsciekly ,wina gdzies w radiu ,niestety nie powiem gdzie,oddalem do elektronika.