MotoNews.pl

Cięzko wchodzące biegi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam problem ze skrzynią begów. Dokladnie to ze wstecznym i jedynką. Te dwa biegi wchodzą bardzo cięzko.
Jest to uciazliwe w miescie na swiatłach i parkingach.

Jaka może byc przyczyna i co z tym zrobic?
Dzieki i pozdrawiam

Cytat:
2006-12-17 17:26:57, PowerUser pisze:
Witam. Mam problem ze skrzynią begów. Dokladnie to ze wstecznym i jedynką. Te dwa biegi wchodzą bardzo cięzko. Jest to uciazliwe w miescie na swiatłach i parkingach. Jaka może byc przyczyna i co z tym zrobic? Dzieki i pozdrawiam

po pierwsze sprawdzić poziom oleju i ewentualnie go wymienić...

Szarpie ci przy ruszaniu z jedynki ???

1,6 16V

Nie szarpie. Chociaz moze czasem. Ale zadko. Tylko jak puszczam zle sprzegło.
Ogólnie jedynka i wsteczny ciezko wchodzą. I "skrzypą" przy tym.
Tak jakby nie mogło coś zaskoczyć.
Reszta wchodzi płynnie.

być może masz do wymiany tzw poduszki skrzyni ...
u mnie powoli sie na to zanosi .....

[quote]
2006-12-17 17:28:12, VinCe pisze:
po pierwsze sprawdzić poziom oleju i ewentualnie go wymienić...
[quote/]

zdaje się że w fordach nie wymienia się oleju przekładniowego. Jedynie wyrównuje się stan.

[quote]
być może masz do wymiany tzw poduszki skrzyni ...
[quote/]

a to nie jest aż tak drogi interes

Chyba będę musiał gdzieś podjechać na warsztat bo w koncu złamię wajchę.
Znacie jakieś dobre miejsca w Warszawie?

Finałowa, dobry warszat. Nie pamiętam numeru budynku, ale nr telefonu 502 738 839

Przyczyna może być wyciagnieta linka sprzegła. W fordzie jej sie nie reguluje - tzn prawdopodobnie samoczynnie kasuje luz półksieżyc pod pedałem sprzęgła ale gdy i te mozliwosci sie wyczerpia to pozostaje podłożyć kawałek np gumy na linke sprzęg ła celem skrócenia. U mnie ten przypadek wystapił i od ponad roku w ten sposób jeżdżę. Objawy były podobne.
Obecnie grubosc podkładki to jakieś 6 mm. Pozwoliło to na podniesienie rozłanczania sprzegła przez pedał o jakieś 5 cm.

Pozdrawiam

Alek

Mialem takie same objawy i u mnie byly to poduszki skrzyni. Wymienilem i biegi chodza o niebo lepiej! Za cala operacje zaplacilem grosze, ale robilem u znajomego.

A ja zmieniłem kompletne sprzęgło, i bryka hula jak nówka !!!!

A ile zaplaciles za kompletne sprzeglo wraz z robocizna?

Za sprzęgło kompletne 300zł +200 robocizna.

nie wiem czy ci pomoge ale ,pare dni temu pedal sprzegla znacznie opadl do ziemi i 1 iwsteczny nie moglem dobrze wrzucic okazalo sie ze mialem nadpeknieta lape i po 2 dniach juz peknieta lape wymiana 30zl i lapa zalezy nowa 200 uzywka 50 ja tak mialem

mam podobnie, kiedyś grzebałem przy lince i na jakiś czas pomogło teraz muszę znów podziałać. Zastanawiam się jeszcze nad jednym synchronizatory- mogą byś już wyrobione bo ja np. jedynkę wkładam na 2 razy.

Hmm. No chyba bez warsztatu sie nie obejdzie. Ja mam tak że na poczatku jazdy jest ok. Ale jak juz troche pozmieniam biegów to zaczyna byc coraz gorzej. Szczegolnie wsteczny. Zgrzyta tak jakby sie mialo rozsypac. Wogole to ledwo moge wrzucic bo taki opor. A sprzegło wciskam na maxa