| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2006-12-20 20:49:04 Witam,
Od niedawna turbina zaczęła mi przepuszczać olej, tak że po nocy mam na ziemi kilka kropel. W serwisie zostało już stwierdzone, że to wina turbiny. I dlatego moje zapytanie: 1. Czy ktoś z Was zna jakiś zakład w pomorskim (najlepiej Trójmiasto), który zajmuje się regeneracją turbin? Chodzi mi o jakiś zakład o którym coś wiecie, bo w necie znalazłem jeden w Sztumie a drugi pod Elblągiem, ale nic o nich nie wiem. 2. Czy turbina w tym silniku (2.5DTI - Y25TD) jest taka sama jak w 2.5TD (X25TD)? Z góry dzięki za odpowiedzi. |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2006-12-21 15:13:15 Regeneracja? Moja turbinka po regeneracji wytrzymała 3K. Może dlatego, że był ten nieszczęsny BOX założony. Gdzieś tu, na forum ktoś juz pisał, że nie będzie się więcej bawił w regenerację, tylko kupi nową. Bo regenerowana wytrzyma max. 10k i będzie znowu do roboty. |
ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2006-12-22 10:51:50 Hmm, no niby masz rację, tyle że moja jest sprawna jeśli chodzi o doładowanie a tylko cieknie. Zakładam więc, że wystarczyłoby wymienić jakieś uszczelniacze w niej (nie znam dokładnej budowy turbo) no i pewnie ją później wyważyć.
W niektórych serwisach dają nawet 12 miesięcy gwarancji na regenerowaną turbinę. Swoją drogą przeszukiwałem wcześniej forum i akurat o tym co piszesz nie znalazłem nic, natomiast było kilka postów o regeneracji turbiny, ale nikt nie pisal że padła im ponownie tak szybko. |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2006-12-22 14:01:32 Ej tam Kubo... jak mowiles ze robiles na obozowej to przeciez oni daja dwarancje rok - nie pojechales do nich z reklamacja?
Ja mam od regeneracji (wlasnie stalo sie tak ze zaczela cieknac na zewnatrz - przy okazji okazalo sie ze padniety byl elektromagnes otwierajacy turbine) przejechane 15 tys (pol roku) i wszystko w jak najlepszym porzadku. Ja placilem 900zl - a ciekawe ile nowa? |
ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2006-12-22 14:32:51 Rozumiem, że chemik333 robiłeś to gdzieś w Wawie?
Wymontowywałeś sam turbine, czy robił to ten zakład co regenerował? |
ericsson LOB MEMBER Opel Omega 3000 24v Sopot | 2006-12-22 15:01:42 W Trójmieście turbinami zajmuje się znany kierowca i wielokrotny mistrz Polski wyścigów płaskich - Tadeusz Myszkier.
Słyszałem o nim (czyt. jego "robocie") kilka pozytywnych opinii, więc myślę, że warto spróbować. Podaje namiary: TURBOSPĘŻARKI (naprawa, wyważanie) TADEUSZ MYSZKIER Kolbudy, Wojska Polskiego 50 Tel. 58 682 60 88 0 690 50 17 74 Pozdr. Eryk |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2006-12-22 15:12:55
Pewnie dla tego nie pojechałem, bo
Acha. Jeszcze jedna rzecz Ostry. Jak już będziesz ją regenerował, to wstaw im cały samochód. Niech turbinkę sami wymontują, zregenerują i założą z powrotem. Bo w razie reklamacji usłyszysz : "reklamacji nie uwzględniamy, bo turbina została źle załozona ". [ wiadomość edytowana przez: kuba dnia 2006-12-22 15:18:29 ] |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2006-12-22 15:33:49 Ale mogles wymontowac turbinke i zawiezc im sama - ja zrobilem wlasnie tak (zreszta powiedzieli ze oni nie wymontowuja turbin) - wtedy nie wiedzieliby o zadnym bxie, a Ty po naprawie gwarancyjnej bys wiedzial, zeby boxa zdemontowac ![]() |
gieroy LOB MEMBER granatowy panzer ale ... Siemianice | 2006-12-22 20:49:27 Jak elektromagnes tzn. do turbimy dochodzi jakaś elektryka jestem w błędzie czy też nie.
Pozdrawiam |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2006-12-23 16:22:17 Elektromagnes otwiera i przymyka przepust w turbinie ktorym leci okreslona ilosc spalin dla okreslonych obrotow (dlatego np. na niskich obrotach turbiny prawie nie ma) |
zork LOB SYMPATYK Saabolot Wrocław/Kalisz | 2006-12-23 16:49:45 chemik, wastegate sie to nazywa...
na "szybkim" forum była spora dyskusja o regeneracji turbosprężarek, dobrą opinię miała też Ream Poland z Lublina |
ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2006-12-27 21:43:03 A czy ktoś z Was zna jaki typ sprężarki jest w tym silniku?
A propo Myszkiera, znalazłem w necie kilka niezbyt przychylnych opini również, ale w pobliżu są jeszcze do wyboru dwie firmy o których nic nie wiem: http://www.turbo.cdi.pl/ http://www.fmsztum.hg.pl/ |
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2006-12-29 09:54:34 Apropos turbiny. Regeneracja ma wtedy sens, gdy luz na wałku jest niewielki - sprawdzić czy łopatki wirnika powietrza nie ocierają się o obudowę. Gościu z allegro chciał mi wcisnąć w b.db stanie (jak się ogłaszał)... kompletna ruina.
Regeneracja mojej, polegała na czyszczeniu (piaskowaniu), wymianie "uszczelniaczy", wyważeniu... 800 zł. Przede wszystkim zakład specjalizujący się w regeneracji turbin powinien mieć do tego odpowiedni sprzęt. Przykładowo, nowa maszyna do wyważania wałków turbiny nie jest duża, a kosztuje tyle, co średniej klasy samochód. Ważne jest również czy zakład ma dostęp do oryginalnych części, a nie wytacza/przetacza sam np. tulei na tokarce... z 55 roku . No i do tego dochodzi jeszcze zabawa w sprawdzanie podciśnień i innych parametrów. Kiepski fachowiec nie naprawi, albo naprawi na któtko turbinę, która ma ~120 tyś obr. przy maksymalnym obciążeniu... "to nie je suszarka"
Zalecenie dla zregenerowanej/nowej turbiny: - tuż po założeniu turbiny, "kręcić" silnikiem bez odpalania przez około 45 sekund (musi napłynąć do niej olej), - nie "przemęczać" turbiny na zimnym silniku, do ok. 10 km od odpalenia, - po normalnej jeździe gasić silnik dopiero po minucie, - po jeździe w długiej trasie czy autostradzie gasić silnik po 5 min. - stosować oleje syntetyczne/półsyntetyczne. Mineralny szybko zapiecze turbinę (tworzy nagar). - sprawdzić czy przypadkiem nie za dużo oleju wypływa z otworu odpowietrzania silnika. Turbina, dobrze zregenerowana może niekiedy przeżyć karoserię jeżeli jest użytkowana zgodnie z zasadami. Ponieważ dawno regenerowałem turbinę, więc o ile dobrze sobie przypominam, do 96 r. były to turbiny Gareta, a później stosowali Mitsubishi. Różniły się też kształtem połączenia z kolektorem wylotowym. |