Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-12-20 19:40:57 jezeli twierdzisz ze moe to byc wyciek z pod korka zbiorniczka wyrównawczego to przyczyna moze byc odkrecony korek ----> ![]() |
![]() jost Klubowy Weteran BMW 520d Lublin | 2006-12-20 21:53:16 ja też kiedyś miałem ślady płynu na zewnątrz zbiornika wyrównawczego. wymieniłem korek i jest ok. pewnie jakiś odpowietrznik w korku się zapchał albo coś takiego. u mnie pomogło. koszt nieduży |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2006-12-21 12:57:43 Ja poradziłem sobie z wyciekiem płynu w dwóch etapach - ale wiedziałem skąd mi cieknie - z pompy -. Za pierwszym razem przewierciłem wiertłem grubości chyba 1,5mm korek wlewu na zbiorniczku wyrównawczym. Oczywiście nie na wylot ![]() ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-12-21 16:45:47
ta dziurka w korku nie jest najlepszym rozwiązaniem. układ chłodzenia we współczesnych samochodach jest układem ciśneiniowym - podwyższone ciśnienie podnosi temperaturę wrzenia cieczy (np. na mount everest gdzie ciśnienie atmosferyczne jest znacząco niższe niż na oziomie morza woda wrze w temperaturze około 80 st C) Korek zbiorniczka ma zawór ciśnieniowy, który otwiera się gdy ciśnienie wzrośnie powyżej bezpiecznej granicy. Z tego co piszesz zniszczyłeś zaworek, tym samym ciśnienie w Twoim układzie jest takie jak atmosferyczne, czyli płyn będzie się gotował znacznie wcześniej. W niektórych miejscach, np w okolicach cylindrów w układzie chłodzenia będą się tworzyć 'korki powietrzne', element sąsiadujący będzie się przegrzewał i może to doprowadzić do przedwczesnego zużycia (to tai skrajny pesymistyczny scenariusz) |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2006-12-22 10:05:00 No właśnie Robercie ![]() |
andrzejgodlewski espero1.8CD bialystok | 2006-12-23 13:52:43 wszyscy opowiadacie glupoty.w korku lest zawor upustowy i przy okreslonym cisnieniu otwiera sie. w tym przypadku ten zawor jest uszkodzpny.wymienic korek ipo balu.a dziurke to se w glowie mozna zrobic to sie da oleju dolac ![]() ![]() |
gafcio Klubowy Weteran espero 1.8/Zoffija 1 ... sosnowiec | 2006-12-23 15:41:41 andrzegodlewski to pedzioł co wiedzioł.Otwory w korku trzeba przeczyścić a korek to nie problem rozebrać.Po co kupować nowy-jak masz zadużo kasy to zmień furoka na beemke. ![]() |
Pepton Gość w Klubie Lexus LS460 & Lexus ... Ruda Śląska | 2006-12-24 07:26:04
Rzeczywiście kupa kasy za korek - 10zł ![]() ![]() Kup później auto od takiego co mu nawet szkoda na nie 10 zł wydać ![]() ![]() |
![]() maskekk ![]() Pzn | 2006-12-24 11:07:44 No fantastyczne podejscie to fakt, a klocki hamulcowe jak sie skoncza to najlepiej z drewna dociac ![]() |
gafcio Klubowy Weteran espero 1.8/Zoffija 1 ... sosnowiec | 2006-12-24 17:22:21 Racja -10zł to śmieszna kwota i napewno lepszy jest nowy od naprawianego wiertarkom ![]() ![]() |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2006-12-27 14:24:10 OOOOoooo qr ![]() ![]() ![]() Nasypałem jakiegoś nowego wynalazku -proszek tym razem- do uszczelniania układów chłodniczych...... zapomniałem przekręcić ogrzewanie na maxa i ... przestało grzać. A póżniej przeczytałem (czcionka "Times New Roman 2") że to co wsypałem było chyba do Jelcza bo dawka na 70 l płynu. !! Ale sie wq... Pewnie się zaszlechcił zawór nagrzewnicy. Ktoś może obcował z nagrzewnicą? gdzie jest zawór ? POMOCY !!!!!!!!!!! |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-12-27 14:47:49
ostatnie zawory nagrzewnicy w autach montowano chyba w polonezie (i to tym starszym - nowsze miały układ wentylacji i ogrzewania zaadaptowany z... esperaka!) więc zamknięcie ogrzewania niczego nie zmienia. zasyfiłeś sobie układ tym syfem, którego nikt rozsądny nie dosypuje i masz babo placek... sprawdź w którym miejscu się utworzył korek, choć w skrajnym przypadku możliwe że na ściankach rurek i przewodów osadziło się to badziewie i masz układ chłodzenia do remontu... sprawdź najpierw czy płyn dobrze krąży w układzie, tzn przy rozgrzanym silniku zajrzyj do zbiorniczka wyrównawczego i zobacz, czy wlatuje do niego płyn górnym przewodem. |
![]() DeeJay Klubowy Weteran Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2006-12-27 19:16:40
Nie, Niuniuś. Jak coś można naprawić to można ( ale i tak w 99 % potrzebna jest inwestycja ) ![]() Czego czekujesz ? Że jak zapytasz "Co mam zrobić jak urwał mi się wieszak od wydechu ?" to że napiszemy "Kup metr drutu i podwiąż" ??????? "Zmień furoka na beemke" - za to masz u mnie "Nobela |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2006-12-28 07:27:23 Sprawdziłem i płyn przelewa się górnym wężykiem do zbiorniczka wyrównawczego. ale zauwazyłem, że reduktor gazu, który jest podłączony równolegle do przewodów zasilających nagrzewnicę nagrzewa się intensywniej niż przed usterką. Podejrzewam, że jest jakiś zator na "tych" badziewnych trójnikach bocznikujących nagrzewnice do ogrzania reduktora. To rozwiązanie i te trójniki nie podobały mi się od samego początku - takie małe akwartstyczne - Od tego czasu ogrzewanie i tak trochę siadło bo reduktor odbierał znaczną cześć ciepła. Pewnie wzorem Poloneza założę na nim jakies małe kryzy żeby zwiększyć przepływ.
Jak zrobię dam znać. |