Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() daz BMW Master (Moderator) BMW E36 Coupe Lublin | 2006-11-09 23:35:29 W tym silniku (bo zakładam że mówimy o M42) nie ma paska!!!!! jest łańcuch, no chyba że nie miałeś na myśli rozrządu.
A czy ten dźwięk jest słyszalny w trakcie jazdy czy tylko na postoju i to na jałowym biegu? [ wiadomość edytowana przez: daz dnia 2006-11-09 23:36:50 ] [ wiadomość edytowana przez: daz dnia 2006-11-09 23:37:40 ] |
![]() daz BMW Master (Moderator) BMW E36 Coupe Lublin | 2006-11-10 08:47:00 A jesteś w 100% pewien że to z silnika? Bo czasem odgłosy w smochodzie różnie się rozchodzą i np coś co jest słyszalne z tyłu wywołane jest czymś z przodu i odwrotnie, bo wypala Ci się wydech, i jak się nagrzeje to wydaje dziwny odgłos. U mnie było tak, że byłem wręcz przekonany że zaciera mi się łożysko w tylnym kole, bo był dokładnie taki odgłos (wewnątrz samochodu), na zewnątrz jak się stało było ewidentnie słychać że to tłumik daje taki rezonans, który w środku samochodu brzmiał zupełnie inaczej. |
![]() stasiu 125p 73' Łódź | 2006-11-12 23:21:29 moze poprostu łozysko na alternatorze? |
![]() Dryllo BMW Member Bmw Ełk | 2006-11-16 15:19:07 ja miałem podobną akcję. Najpierw myślałem, że to tłumik ale jak posłuchałem przy silniku wyraźnie było słychać, że to coś przy silniku i to raczej od strony rozrządu. Koleś miał fajny stetoskop z czymś na kształt antenki i można było słuchać w każdym m-cu gdzie chcesz odgłusu. Padło podejżenie że ślizgacz pękł. Po rozebraniu zawiało grozą. Jeden z wkrętów który trzyma ślizgacz pękł i trzymała się całość tylko na drugim. Gdyby tak odpadło to to masakra z silnikiem. Musisz sprawdzić to na słuch takim właśnie stetoskopem bo inna droga to rozbierać całośc a u mnie było to kosztowne. Odgłos przypominał jakby stado kuleczek od jakiegoś łozyska się tam przewalało.
BMW 320i 95' E36 24 v vanos |
82cresh BMW Friend BMW 318is szczecin | 2006-11-16 22:49:03 Mialem to samo i poprostu poszedl mi lancuch ! Ale nie jestem mechanikiem i nie jestem pewien ze to to samo. |
BMW318is BMW Friend BMW 320 Vanos POLSKA | 2006-12-06 19:39:45 chlopaki mial ktorys z was podobny problem?bo ja nadal nie wiem co to za dziwny dzwiek |
![]() student7777 BMW 330i E46 Lwówek Śl. | 2006-12-07 04:28:15 Witam!
Ja miałem u siebie taki problem,że gdy dawałem więcej gazu,to wchodząc w zakręt silnik wydawał dziwny dźwięk... Okazało się w końcu,że to poduszka pod silnikiem i silnik za bardzo się "wychylał" i wydawał ten dziwny dźwięk-w sumie to dokładnie nawet nie wiem,skąd dokładnie dochodził,bo po zmianie poduszki wszystko było już ok ![]() Ale radzę Ci zajrzeć do tego rozrządu,bo jak Ci łańcuch strzeli,to Będziesz Miał Wydatek i to spory!! ![]() Zacznij na początek od napinacza łańcucha rozrządu(ponoć można dostać się do niego bez problemu,ale to tylko ponoć,bo sam tego nie sprawdzałem... ![]() Ps.ja swoją 318is kręciłem często do 7tyś obr./min(brakowało dosłownie milimetr do 7tys) i wszystko było ok!!!! Ale latała na pełnym syntetyku i silniczek był brzytewka!!!! Pozdrawiam wszystkich fanów BMW!!!! |
![]() daz BMW Master (Moderator) BMW E36 Coupe Lublin | 2006-12-07 07:25:19
Ten odgłos który słyszałeś to zapewne był taki dziwny szum, tak jak by łożusko albo coś podobnego, a w rzeczywistości to wiatrak ocierał Ci o ten plastikow tunel co jest między wiatrakiem a chłodnicą. Tak jak wspomniałeś silnik w zakrętach Ci się lekko przesuwał bo miałeś zerwane poduchy, a razem z silnikiem wiatrak a że się cały czas kręci ocierał o tą obudowę. Miałem dokładnie to samo. Jak zdejmiesz ten tunel to moge się założyć że z którejś strony jest obtarty ![]() |
![]() student7777 BMW 330i E46 Lwówek Śl. | 2006-12-11 02:49:40
To nie wiatrak ocierał o obudowę,zresztą już kiedyś przerabialiśmy ten temat na forum: http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=140402&c=0&f=29&orderby=asc&start=0 Ale faktycznie po zmianie poduszki pod silnikiem wszystko było już ok!!!! A łożyska też były ok!!Bo taką opcję też brałem pod uwagę... Pozdrawiam |
irysek BMW kórnik | 2006-12-28 15:43:34 wymiana łancucha i napinaczy oraz slizgów będzie cie troszke kosztowac... |