MotoNews.pl

Problem z Laptopem Acer.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak jak w temacie.Niedawno kupiłem takiego kompa(2 miesiące temu) ale się krzaczy:Windows odpala się 10 min. głośniki brzęczą, i filmy chodzą klatka po klatce.Niby jest gwarancja ale najbliższy serwis jest w Czechach.Na dodatek Acer nie dołącza płyty Windows.
Teraz pytanie dla tych co się znają: czy jest jakaś inna możliwość przeinstalowania systemu i czy np.mogę oddać kompa do Makro cash(tam kupiłem)i niech oni się z tym bujają

o ile mi wiadomo Acer ma serwis wlasnei w Warszawie
zadzwon na ich infolinie i sie dopytaj bo doszly mnie sluchy ze zrezygnowano z firmy warszwskiej - BLAST i sla teraz lapciaki do BRNA [Czechy] gdzie serwis jest o wiele lepszy

co do Windowsa to jak kupiles z systemem to sie robiu kopie dysku z pierwotnym systemem i pozniej odzyskujesz to

a co do slimaczenia sie - windows moze masz za malo RAM-u, moze dysk przepeln9les wiele przyczyn za malo danyuch zeby je wprost powiedziec

Jak oddasz do Makro to spodziewaj się zwrotu nie wcześniej niż po 3 tygodniach. Nie dostałeś płytki z Windą bo większość obecnie sprzedawanych laptopów ma oddzielną partycję z obrazem całego systemu, który można przywrócić przy pomocy kreatora. Kreator ten pozwala także na zgranie całości backup-u na DVD. Przewertuj instrukcję powinno być opisane. Niestety nie napisze Ci jak to zrobic bo kazdy producent ma swoje oprogramowanie.

Na marginesie zapytam. Czy osobiście uruchamiałeś pierwszy raz laptopa ? Z tego co wiem Acer-y przy pierwszym uruchomieniu proszą o wrzucenie DVD celem nagrania płytki z backupem.

[ wiadomość edytowana przez: jerico dnia 2006-12-27 19:28:54 ]

Nie no ramu ma 512 a na dysku nie ma nic oprócz tego co się pierwotnie zainstalowało.
A jeśli chodzi tą kopię zapasową to jak to się robi bo laik jestem w tym temacie??
Wiem,że serwis jest w czechcach tylko poprostu nie chce mi się z tym bujać?

Cytat:
2006-12-27 19:29:01, jankes6 pisze:
Nie no ramu ma 512 a na dysku nie ma nic oprócz tego co się pierwotnie zainstalowało. A jeśli chodzi tą kopię zapasową to jak to się robi bo laik jestem w tym temacie?? Wiem,że serwis jest w czechcach tylko poprostu nie chce mi się z tym bujać?

To co pisze Lucas_s owszem można zrobić ale na "świerzym" systemie, teraz nic z tego nie będzię. Bedziesz miał obraz slimaczącego się Windowsa. W tym celu moża się posłużyć np. Ghostem Symantec-a, TrueImage Acronis-a.
Partycja o której pisze może być ukryta i niewidoczna z poziomu windowsa.

[ wiadomość edytowana przez: jerico dnia 2006-12-27 19:32:26 ]

pozostaje ci albo zdobyc plytke z orginalnym obrazem lub plyte instalacyjna tej samej wersji windy - i wklepanie kodu z naklejki
lub instalacja czego innego

jak dobrze pamietam serwis nie obejmie ci softwera

Tak sam odpalałem i to pierwszy raz i żeczywiście było coś akiego ale byłem tak zaaferowany tym pierwszym odpalaniem,że tego nie zrobiłem a pozatym nie miałem płyty.Myślałem,że da się to zrobić później i też nie myślałem o tym,że się zaraz coć będzie krzaczyło.
A jęśli chodzi o instrukcję to tam praktycznie nic nie ma !!!

Odwróć laptopa i zobacz czy jest naklejka z serią Windowsa? Jak jest a nie masz płytek to na bank jest partycja z backupem.

Jeśli kupiłeś laptopa nowego legalnie w Polsce to nie masz się o co martwić

Jak każda porządna firma Acer udziela gwarancji Door-to-door czyli pakujesz sprzęt i wysyłasz na koszt producenta pod wskazany adres

tutaj masz opisaną procedurę postępowania w przypadku awarii...

Proponuje poprosić kogoś bardziej obeznanego w temacie, powinien bez problemu poradzić sobie z przywróceniem systemu. Ostateczne rozwiązanie podał kauczuk-krk.

Cytat:
2006-12-27 19:33:45, jerico pisze:
Odwróć laptopa i zobacz czy jest naklejka z serią Windowsa? Jak jest a nie masz płytek to na bank jest partycja z backupem.

Niestety jest!

Piszą też na stronie Acer-a ,że "zaleca się wykonanie odtworzenia systemu operacyjnego przy pomocy Recovery CD lub systemu D2D)."Myślicie,że jest to u mnie zainstalowanę??(nie mogę tera sprawdzić bo w pracy jestem a w domu neta ni ma)

no to nie niestety a na szczescie, pakuj piracka plyte windowsa i wklepuj oryginalny kod formatuj i po sprawie

Cytat:
2006-12-27 19:39:10, jankes6 pisze:
Niestety jest!

To jeszcze możesz sprawdzic ile masz łącznie miejsca na partycjach. Ta ukryta ma max 10GB także powinno brakować "coś ok." w porównaniu z pojemnością HDD.

Cytat:
2006-12-27 19:39:10, jankes6 pisze:
Niestety jest!

szkoda ze tak daleko bo bym ci to zrobil ;]

mozesz sprobowac zobaczyc czy masz jakies dodatkowe ukryte
partycje

Panel sterowania => Narzedzia administarcyjne => Zarzadzanie komputerem => [zakladka po lewej] Magazyn => Zarzadzanie dyskami

sprawdz ile masz partycji porownaj z tym co masz w Moj komputer

na bank - nie bedzie ukrytej partycji co najwyzej na 2 partycji na D: mogla byc kopia systemu w innym przypadku nie odzysklasz tego co powinenes zrobic przy 1 uruchomieniu

Cytat:
2006-12-27 19:41:39, jankes6 pisze:
Piszą też na stronie Acer-a ,że "zaleca się wykonanie odtworzenia systemu operacyjnego przy pomocy Recovery CD lub systemu D2D)."Myślicie,że jest to u mnie zainstalowanę??(nie mogę tera sprawdzić bo w pracy jestem a w domu neta ni ma)

Na pewno jest! Nie ma innej możliwości. Także spokojnie wszystko jest do naprawienia.

Cytat:
2006-12-27 19:44:37, lukas_s pisze:
... dyskami sprawdz ile masz partycji porownaj z tym co masz w Moj komputer ...

Widzę że idziemy tym samym tropem

Cytat:
2006-12-27 19:41:57, polityk pisze:
no to nie niestety a na szczescie, pakuj piracka plyte windowsa i wklepuj oryginalny kod formatuj i po sprawie

klucz od orginalnej wersji pojdzie tylko z ta sama co masz - wiec musisz pamietac co jest czy sp1 czy sp2 czy sp1 z uaktualnieniem na sp2 no to zamieszalem

Cytat:
2006-12-27 19:46:27, jerico pisze:
Widzę że idziemy tym samym tropem

tylko ty na skroty a ja chce ujawnic co sie schowalo lub nie bo w menadzeze urzadzen tym co podalem nawet dyski ukryte sa i mozna im zmieniac opcje na "odkryte"

Cytat:
2006-12-27 19:47:32, lukas_s pisze:
tylko ty na skroty a ja chce ujawnic co sie schowalo lub nie bo w menadzeze urzadzen tym co podalem nawet dyski ukryte sa i mozna im zmieniac opcje na "odkryte"

Troche się obawiam, że mozesz mieć rację, bickup na początku z "czystego" systemu. Ale jesli tak jest to Acer troche przygral w kulki, nie można zakładać że wszyscy maja puste DVD w danej chwili. Zwłaszcza nowy niedoświadczony użytkownik.