MotoNews.pl

Na benzynie nie pojedzie !?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po nocy i odpaleniu na samej benzynie i po krotkiej jezdzie ok 2-3 km. silnik dlawi sie i zachowuje jakby brakowalo benzyny, gasnie po spadku obrotow - moge go utrzymac "przy zyciu" odejmujac i lekko dodajac gazu, ale jechac juz sie nie da, przelaczam recznie na gaz i jade dalej, i tak co dzien - na gazie niby wszystko ok - czasem sa problemy z odpalaniem benz/gaz , ale na samej benzynie odpala gladko i gdyby nie ten wielki problem byloby szczesliwie...

Noooo, a na czubku drzewa siedzi świstak i mówi każdemu co to za instalacja, jaki samochód, jaki silnik, ile przebiegu ma instalka, co już było robione itd, itp. Ręce opadają

nie chce strzelac ale u ciebie sa raczej problemy z emulacja sondy lub wtryskow

Instalacja BlueStar (?) - włoska, zalozona przy 172 tkm, przejechane 21 tkm, niestety nic wiecej nie wiem bo auto jezdzilo po niemczech a kupione od ojca wlasciciela, ktory niewiele wie na temat jakis napraw.
Audi B4 2.0 Kat (90konny) rok 1994 , 193 tkm.

[ wiadomość edytowana przez: blackday dnia 2006-12-13 19:20:15 ]

Cytat:
Instalacja BlueStar (?)

jakoś nie kojarzę tej nazwy .
W każdym razie widzę, że masz identyczne autko, więc na początek proponuję reset ECU i małą przejażdżkę na samej benie (bez przełączania na gaz), podejrzewam, że problem ustąpi. W takim układzie wina leży po stronie braku emulatora lub źle ustawionej emulacji.
Jeśli problem nie ustąpi to szukaj przyczyny w układzie benzynowym. Zaczynając od sondy lambda przez czujnik temp. silnika (uwaga: są dwa; jeden na deskę, drugi do ECU i ten do ECU trzeba sprawdzić), czujnik temp. zasysanego powietrza (taki cycek przy wtryskiwaczu). Można też podpiąć pod VAG-a i zczytać błędy z ECU. Jak wiesz o czym piszę to ok. jeśli nie, to radzę jednak wizytę u dobrego mechanika, który dodatkowo co nieco wie o LPG .

cakiem zapomiałem dodać, że źle założona masa osd instalacji gazowej może wpłynąć na pracę samochodu na bezynie .Najlepiej podłązcyć ja bezpośrednio do akumulatora . To jest tak zwany problem nazwany przez elektrykow "różnicą mas ".Jeżeli dobrze pamiętam to jest deeawo lanos więc sprawdziłbym wszystkie te przypadki .

Z pewnym opoznieniem chce poinformowac ze kol. Danek mial racje, po resecie na benzynce hula az milo (zwawiej niz na lpg), dzieki wszystkim za porady.