903 woda sie zagotowuje

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
problem polega na tym ze w maluchu 903 po wylaczeniu silnika woda czesto sie gotuje podobnie jest na wolnych obrotach temp z ok 70 stopni szybko wzrasta i zeby uniknac zagotowania auto trzeba przegazowac. czy to wina uszkodzonej/zuzytej pompy wody zapowitrzonego ukladu czy moze jeszcze czegos? mial ktos taki problem?

termostat?pompe nowa tez niezaszkodzi, bo kosztuje 89 zl - mysle ze to zadna wielka kasa.

termostat chyba nie bo w jaki sposob? a pompa zuzyta generuje takie trudnosci jak moje? bo w bloto to mi szkoda wyzucic 89pln

pompa raczej nie bo przeciez jak wylanczasz auto to ona i tak niepracuje i tak. a termostat jak najbardziej, moze sie za szybko zamyka? a wogole odpowietrzyles sobie porzadnie uklad?

u mnie w 899 jest to samo. Aczkolwiek zawsze wydawalo mi sie, ze tak musi byc ze wzgledu na dlugosc węży od wody.

ale jak termostatu nie mialem to bylo to samo.. pompa nie pracuje a woda odbiera temp z silnika i sie zaczyna gotowac jako ze nie krazy i nie ma jak tego ciepla wytracic. jezeli niedokladne odpowietrzenie moze byc przyczyna to pewnie bedzie to bo nie robilem tego dokladnie tylko tak zeby jako tako obieg byl a niedokladne odpowietrzenie moze dawac taki objaw? miales tak kiedys?

Mialem identyczny problem,po upalaniu ciecz zaczela spie*** zbiorniczkiem i wskaznik pokazywal 100st. Po dokladnym odpowietrzeniu problem zniknal.

no ja bym stawial na odpowietrzenie. Sam od czasu do czasu odpowietrzam sobie profilaktycznie, jak za dlugo nieodpowietrzam to czasem sie bardzo waha temperatura nawet w czasie jazdy.

no to pewnie to dzieki za szybkie odpowiedzi acha jeszcze przypomnialem sobie ze temp w czasie jazdy mo ok 70 stopni i wzrasta tylko na wolnych obrotach termostat otwiera sie przy cos ok 84 czy powinienem cos z tym zrobic? zatkac wlot powietrza czy cos czy nie jest to dla silnika specjalie szkodliwe jak jest temp o 20 stopni nizsza od optymalnej?

odpowietrz dokladnie i sumiennie i pozniej spradz czy dalej tak jest. Ja mialem juz roznie, od 50C i rozjebalo mi chlodnice od zapowietrzenia po jakims czasie, po stale 60 i 70......teraz jest stale 82-84, trudno mi wyjasnic czemu, ale odpowietrzenie to podstawa.