Nowe drzwi... czy pasują?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam szanowne LOB!
Nie znalazłem nic w temacie (być może źle szukam), więc zaczynam nowy wątek.
Moja kluska jest z roku 95/96. Strasznie już mam zardzewiałe ranty drzwi tylnych przy nadkolach, Dziury robią się również pod uszczelkami okien
Pytanie moje jest takie, czy jeśli zakupie nowe-stare drzwi na wymianę to czy będą one pasować idealnie. Słyszałem że niby omcie są takie same ale np drzwi mogą być nie spasowane o minimetr i już pasować nie będą.
Jeśli to bzdura i opłaca się kupić drzwi w dobrym stanie to czy mogą one być z rocznika w którym drzwi są ocynkowane?
Czy może lepiej szukać drzwi z tego samego rocznika co moje auto.
Chciałbym pójść na łatwiznę i zakupić 2 sztuki drzwi w kolorze jasno srebrnym - idealne. Założyć i jeździć
Jeśli ktoś z LOB posiada takowe na sprzedaz to proszę o kontakt na priv.
Dzięki za sugestie i ewentualny opiernicz, że wierze w bajki
Pozdro i SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO!

Jak pracowałem w reno to przy przekładce drzwi w lagunie ludzie musieli mocno nawyginać je. Bardzo dużo problemów mieli bo niby każde używane drzwi jest ciężko dopasowac do innego auta.

Myślałem że połamią te drzwi, byłem lekko w szoku że drzwi takie rzeczy przy dopasowaniu wytrzymały. No ale dopasowali je i wyglądało dobrze.

Więc możesz mieć niespodzianke z niepasującymi drzwiami.

pozdrawiam

U mnie wymieniane były przednie i tylne drzwi po stronie kierowcy. Wszystko pasowało idealnie. Więc jeśli auto nie było mocno bite w przeszłości, to raczej nie będzie problemów.

Co prawda własnoręcznie mieniałem drzwi w A, ale powiem Ci że pasuje wszystko idealnie. Zauważ, że musi pozostać pewien margines luzu na pracę uszczelek. Więc jakieś milimetrowe różnice powinny przejść niezauważone.
Podstawa to:
1. Prawidłowe nabicie nowych sworzni w zawiasy - koszt zakupu w ASO minimalny.Czyli przy zakupie używanych drzwi mocno oglądaj zawiasy, bo przy wyrobionych i nowy sworzeń nie pomoże i drzwi będa opadać.
2. Prawidłowie dopasowanie "ucha" zamka do szczeliny w drzwiach.

wsio