Olej do Accent 2000r. silnik 1.3

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć
Jestem na etapie wymiany oleju. Na początku miałem zalewany w serwisie olej Castrol TXT, w listopadzie 2005 gość wcisnął mi Castrola SLX OW30 (nie mogę się doczytać dokładnie ale chyba to ten).

Pytanie
1. Nie wiem jaki OLEJ CASTROL FORMUŁA SLX 0W30 lub Castrol SLX Long LIfe 0W/30
2. Czy OW30 to dobry wybór
3. Czy zmienić na Castrol GTX Magnatec bo to polecają ludzie na forum.
4. Jeśli tak to który Magnatec 5W/40 czy 10W/40

Czekam na szybką odpowiedz bo wskaźnik pokazuje nieco powyżej min. i muszę wymienić w tym tygodniu.

Z góry dzięki za odpowiedź
pozdr. Robert

[ wiadomość edytowana przez: 5dzienni dnia 2006-12-17 12:35:48 ]

[ wiadomość edytowana przez: 5dzienni dnia 2006-12-17 12:36:59 ]

moj na przegladach w tutejszych ASO mial zawsze zalewany magnatec 10W/40.ale w anglii zimy sa lagodniejsze.zalezy tez jak duzo ci bierze oleju,jaki ma przebieg itp.moj bierze ok.0,5l na 15 tys. km,wiec ma to jeszcze sens.gdyby bral wiecej z pewnoscia zalalbym czyms tanszym.

Ma przejechane 70.000 km. Ostatnia wymiana rok temu, przejechane przez ten czas ok 15.000 km bez żadnych dolewek. Obecnie poziom nieco ponad minimum , czyli ubyło troche więcej niż 0,5 l - to chyba nieźle.
Chyba zdecyduje się na tego magnateca 10W/40.

Ja przy 75 tys, zaraz po kupnie zalałem Valvoline max life semi syntetyk ponieważ nie wiedziałem w jakim stanie jest silnik, czy podbiera etc. Teraz okazuje się ze nie podbiera wiec nie wykluczone, ze przy nastepnej wymianie przejde na syntetyk.

Jezeli chcesz coś semi to smialo mozesz lac valvolina. Cena jest ok i zadnych problemów nie ma.

????
raczej nie wierze zeby w serwisie zalewano ci olejem 0w30
mowimy tu o aso???
bo wiesz on na allegro nawet kosztuje 40zl za litr

przejscie z 0w30 pelen syntetyk na 10w40 sredni polsyntetyk
nie za mocne zwazajac na to ze miales tamten olej ponad rok w silniku?
castrola oleje sa ok. magnatec tez polecam, na allegro za 80-pare zlotych znajdziesz
pzdr