PASEK KLIMY !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Mam pytanko.W moim esperaku 1.5 DOHC mam niedziałajaca klimę. Narazie jest zima wiec i tak jest mi niepotrzebna, a wkurza mnie hałasujace sprzegiełko klimy.
Czy cos sie stanie, jesli tymczasowo zdjał bym pasek od klimy ???
Czy napędza on tylko sprężarke klimy, czy coś jeszcze???
Prosze o pomoc

napedza tylko sprezarke klimy...ja mam zdjety ten pasek bo i tak klima mi nie dziala a na zime tak czy siak w esperaku dobrze miec klime bo wtedy nie ma problemu z zaparowywaniem szyb...

chyba na taka zime jak jest teraz czyli temperatury ok 5 stopni C -
bo przy nizszych temp nie zalaczy sie sprezarka i nici z odparowania szyb, chyba ze w silniku 1.5 jest inaczej i sprezarka klimy zalacza sie i przy -20.

z tym zalaczaniem sie klimy przy duzych mrozach to nie tylko espero ma problemy...wiele samochodow ma takie problemy(honda,ford,opel)

Cytat:
2007-01-03 11:33:21, desperos pisze:
z tym zalaczaniem sie klimy przy duzych mrozach to nie tylko espero ma problemy...wiele samochodow ma takie problemy(honda,ford,opel)

To nie problem...
To kwestia czujnika ciśnienia w układzie, który ze względów bezpieczeństwa "odcina" działanie układu przy ujemnych temperaturach.

Pozdrawiam - SpeedR

większość nowych samochodów (może wszystkie??) ma czujnik temperatury powietrza wylatującego z parownika odłączający klimę, gdy temperatura spadnie poniżej jakiejś granicy. Ja spotkałem się z temperaturą poniżej +7 stopni (szok), ale również +3 stopnie. Takie rozwiązanie ma chyba na celu ochronę parownika przed zamarznięciem, ochronę kierowcy przed przeziębieniem i zmniejszenie zużycia paliwa.
W espero takiego czujnika nie ma.
Zatem nie można powiedzieć, że klima w espero nie włączy się poniżej jakiejś tam temperatury.
NIe uruchomienie się klimy w niskiej temp w espero wynika z tego, że w im niższa temperatura tym niższe ciśnienie czynnika chłodniczego krążącego w układzie. Gdy ciśnienie spadnie poniżej pewnej granicy - klima zostanie odłączona przez czujnik niskiego ciśnienia. W związku z różną ilością czynnika w różnych esperakach, różnej zawartości substancji niepożądanych w układzie (przede wszystkim wilgoci) w jednym esperaku klima będzie działać przy minus 10, w innym wyłączy się już przy +5 - nie ma reguły.
Dodam jeszcze, że czynnik chłodzący w espero zwany R-134a to 1,1,1,2-Tetrafluoroetan (C2H2F4), nie niszczy on warstwy ozonowej i ma temperaturę wrzenia -26,6 st. C, czyli teoretycznie do takiej temperatury mogłaby chłodzić nasza klima. Czynnik ten jest toksyczny - gdzieś czytałem, że kilkuprocentowe stężenie R-134a w powietrzu zabija.

[ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2007-01-03 12:16:56 ]

Cytat:
2007-01-03 11:48:03, SpeedR pisze:
To nie problem... To kwestia czujnika ciśnienia w układzie, który ze względów bezpieczeństwa "odcina" działanie układu przy ujemnych temperaturach. Pozdrawiam - SpeedR

dokladnie dokladnie