| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
desperos Klubowy Weteran ![]() Volvo V70 II Lublin | 2007-01-03 11:33:21 z tym zalaczaniem sie klimy przy duzych mrozach to nie tylko espero ma problemy...wiele samochodow ma takie problemy(honda,ford,opel) |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2007-01-03 11:48:03
To nie problem... To kwestia czujnika ciśnienia w układzie, który ze względów bezpieczeństwa "odcina" działanie układu przy ujemnych temperaturach. Pozdrawiam - SpeedR |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-01-03 11:58:17 większość nowych samochodów (może wszystkie??) ma czujnik temperatury powietrza wylatującego z parownika odłączający klimę, gdy temperatura spadnie poniżej jakiejś granicy. Ja spotkałem się z temperaturą poniżej +7 stopni (szok), ale również +3 stopnie. Takie rozwiązanie ma chyba na celu ochronę parownika przed zamarznięciem, ochronę kierowcy przed przeziębieniem i zmniejszenie zużycia paliwa.
W espero takiego czujnika nie ma. Zatem nie można powiedzieć, że klima w espero nie włączy się poniżej jakiejś tam temperatury. NIe uruchomienie się klimy w niskiej temp w espero wynika z tego, że w im niższa temperatura tym niższe ciśnienie czynnika chłodniczego krążącego w układzie. Gdy ciśnienie spadnie poniżej pewnej granicy - klima zostanie odłączona przez czujnik niskiego ciśnienia. W związku z różną ilością czynnika w różnych esperakach, różnej zawartości substancji niepożądanych w układzie (przede wszystkim wilgoci) w jednym esperaku klima będzie działać przy minus 10, w innym wyłączy się już przy +5 - nie ma reguły. Dodam jeszcze, że czynnik chłodzący w espero zwany R-134a to 1,1,1,2-Tetrafluoroetan (C2H2F4), nie niszczy on warstwy ozonowej i ma temperaturę wrzenia -26,6 st. C, czyli teoretycznie do takiej temperatury mogłaby chłodzić nasza klima. Czynnik ten jest toksyczny - gdzieś czytałem, że kilkuprocentowe stężenie R-134a w powietrzu zabija. [ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2007-01-03 12:16:56 ] |