Układ chłodzenia - części

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

zdarzyło się małe czołowe boom i muszę kupić nową chłodnice
lecz postanowiłem odmłodzić cały układ chłodzenia itp, jednak jestem raczej zielony w tym temacie, proszę napiszcie co jeszcze warto wymienić w tym zakresie oprócz chłodnicy, płynu i termostatu. Powiecie, że jak działa to po co...ale ja jak mam okazję to chcę wsadzić kilka nowych części

Z góry dzięki za pomoc

jak juz chcesz sie bawic to kup jeszcze plukanke do ukladu chlodzenia i mozesz wymienic pompe wody ale ogulnie to nie wiem czy warto wymieniac to wszystko skoro dziala za ta kase warto wymienic cos innego np w zawieszeniu

dokladnie jak pisze biegal-82, zanim zalozysz nowa chlodnice, odkamien sobie uklad. Pompy na razie nie ruszaj, wymienisz przy robieniu rozrzadu.

OK, dzięki

ale z czystej ciekawości proszę napiszcie co tam jeszcze jest w tym układzie chłodzenia i co się najczęściej psuje? I jakie są objawy zepsutej pompy?

Dzięki

W układzie chłodzenia masz jeszcze nagrzewnicę. Ale jeśli masz w samochodzie cieplutko, to lepiej jej nie ruszaj - wymontowanie nagrzewnicy jest bardzo pracochłonnym zajęciem - trzeba rozebrać całą deskę rozdzielczą.
Jak koniecznie chcesz wymieniać coś, to sprawdź stan przewodów gumowych i złączek, czy nigdzie nie ma przecieków.
Najczęstsze awarie układu to zepsuty termostat, przecieki, zapchana nagrzewnica.
Objawem zepsutej pompy jest brak chłodzenia silnika Dodatkowo lubi się czasem wywalić uszczelka pod pompą i wtedy płyn leje się na rozrząd.
Z wymianą pompy uważaj, bo to sprawa droga, bo najczęściej okaże się, że trzeba też wymienić pasek rozrządu i napinacze a razem z robocizną to będzie już spora inwestycja.